Happy Towels

Happy Towels

Happy Towels hamamdoeken worden geweven in Buldan, een typisch Turks dorp. Door het familiebedrijfje van Metin. Dat al vele generaties lang hamamdoeken weeft. Voor Happy Towels van biologisch katoen, puur of gemengd met bamboe vezels. Zodat de doeken nog zachter zijn en beter absorberen. Extra lang - ruim twee meter. Maar lekker licht, ca 400 gr. In elke straat van Buldan hoor je het gekletter van spoelen van weefgetouwen. Vrouwen kletsen en lachen terwijl ze aan het weven zijn. Happy Towels!

Hoe puur zijn de Happy Towels?
Heel puur. Het katoen van de hamamdoeken is gegarandeerd biologisch. Lokaal geproduceerd in Turkije. Niet gecertificeerd, omdat certificeren voor kleinere producten kostbaar is. De bamboe is 'wild crafted', uit de ongerepte natuur. Voor de groei van bamboe is veel minder water nodig dan voor katoen. Samen met de Turkse Metin probeert de Nederlandse eigenaar van Happy Towels, Cor, hamamdoeken te maken die handiger, mooier en duurzamer zijn. 

Papa laat me naar school gaan
Van elke verkochte Happy Towels gaat €2 terug naar Turkije. Naar het Turkse project 'Papa laat me naar school gaan' (Baba beni okula gönder). Turkse meisjes stoppen vaak na hun 13e met school. Ook slimme meiden. Meestal vanuit een combinatie van economische en traditionele redenen (helpen in het huishouden, jong trouwen en kinderen krijgen). Deze meiden worden zo nooit financieel onafhankelijk. Dat maakt het lastig eigen keuzes te maken. Via 'Papa laat me naar school gaan' kunnen kinderen een studiebeurs krijgen voor school, boeken- en reiskosten. Lang niet iedereen krijgt zo'n beurs, het is een hele eer als je er voor in aanmerking komt. Dat maakt dat papa's van de meiden die een beurs krijgen, trots zijn op hun dochter. En ze nu wel naar school laat gaan. Het mooie aan het project is dat iedere cent naar de beurzen gaat. Niet naar managementkosten, kantoorkosten of bonussen.