Cleanse & Revitalise - lekker recept zoete aardappel oven schotel

Vorig jaar heb ik de Cleanse & Revitalise 'kuur'van LaVieSage gedaan. Een 11 daags body & mind 'reset'. Na die tijd voelde ik me zo heerlijk licht in body & geest (niet dat ik af hoef te vallen - maar strakkere benen - minder cellulitus, dat vind ik wel fijn!), dat ik me voornam om de kuur dit jaar weer te doen. Voorjaar, zomer, ik bleef toch uitstellen. Terwijl de vorige kuur zo goed was bevallen - zelfs al werk ik heel wat uren per week - en ik  niet echt last van honger of andere ongemakken had tijdens de kuur.

Nu heb ik precies 11 dagen tussen twee vakanties, geen uitstel meer, maar doen! Het klinkt toch super aantrekkelijk: 'Geeft je immuunsysteem een boost, na afloop heb je meer energie, voel je je sterk en ben je op weg naar een mooier, slanker en gezonder lichaam... ' Wie wil dit nu niet allemaal ;-)?  Vorige kuur merkte ik inderdaad dat ik strakker in mijn vel zat en ook cellulitis minder was geworden. Ook al ben ik slank, daar heb ik toch wat last van op mijn benen,

Maandag ben ik gestart! Gisteren de laatste dag van de twee-daagse Voorbereidingsfase. Met een heerlijk diner recept - zoete aardappel oven schotel. Zo lekker, dat ik deze graag deel! Ook als je geen kuur volgt een aanrader (ik ga deze vaker maken!).  Volgens het recept 'een rijke bron van antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C'.

Onder de video het geschreven recept voor vier personen - met de aanpassingen die ik gedaan heb. (De video toont het recept voor 2 personen + 75 gr ipv 100 gr rucola per persoon)


Nodig
(voor 4 personen)

 • 4 grote zoete aardappelen
 • 400 gr kikkererwten (uit een glazen pot) - witte bonen is ook lekker (zie aanpassing 1)
 • 2 eetlepels kokosolie 
 • zwarte peper
 • bosje peterselie of bieslook
 • 150 gr Biogardeyoghurt of geitenyoghurt (zie aanpassing 2)
 • sap van een halve limoen (ik heb citroen gebruikt)
 • Keltisch zeezout (of Himalaya zout)
 • 1 teen knoflook (zonder hartje)
 • 4 grote tomaten (of 12 trostomaatjes)
 • 1 bosje lente-ui (had ik niet in huis, heb rode ui gebruikt)
 • 400 gr (wilde) spinazie en/of rucola - in de video (zie onder het recept), wordt 75 gr rucola/spinazie per persoon gebruikt. 

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 C (hete luchtoven op 175 C)
 • Was de aardappelen, snijd ze in dikke plakken en leg ze op een bakplaat met bakpapier
 • Giet de kikkererwten af (vocht bewaren) en strooi deze bij de aardappelen op de bakplaat,
 • Giet het vocht van de kikkererwten over de kikkererwten en aardappelen op de bakplaat (zie aanpassing 3)
 • Besprenkel de aardappelen en kikkererwten met 1 eetlepel kokosolie en voeg zwarte peper toe (houd je van pittig dan kun je ook een pepertje of pittige rode paprika poeder gebruiken). Ik heb ook nog een takje rozemarijn toegevoegd.
 • Zet de bakplaat 30 minuten in de oven
 • Hak de peterselie of bieslook fijn en doe dit samen met yoghurt en limoensap in een kommetje (zie aanpassing 2). Voeg peper en zout toe en meng het geheel tot een dressing.
 • Pers de knoflook of snijd deze fijn, snijd de tomaten in partjes of plakjes en de lente- ui in ringetjes,
 • Verhit 1 eetlepel kokosolie in een koekenplan en bak de knoflook, lente-ui en tomaten 2 minuten op hoog vouur. 
 • Haal de aardappelen en kikkererwten uit de oven.
 • Serveer de aardappel/erwten met het tomaat-lente-uimengesel, de rucola of spinazie en de dressing. De spinazie en rucola is echt veel. Je kunt alles over elkaar op een bord doen (zie foto), maar ook aardappel/bonen mengsel en spinazie/rucola voorzichtig mengen (behalve de dressing) en dan op een bord doen. Daarnaast het tomatenmengsel en dressing. Als je geitenkaas mengsel gebruikt ipv yoghurt dit over de spinaze/rucola/zoete aardappel/bonen-erwten strooien. Ik heb zowel spinazie als rucola gebruikt (samen 400 gr), maar eerst maar een deel op het bord gedaan. En later bijgevuld. Anders past de schotel nauwelijks op zelfs een groot bord! Als je de spinazie door de warme aardappel/bonen-erwten schept slinkt deze wat en kun je mogelijk alles meteen gebruiken. 
 • NB: houd je minder - of kun je minder goed tegen 'rauw' dan kun je de spinazie ook kort roerbakken of koken. 

Aanpassing 1 - Kikkererwten alternatief
Zelf gebruik ik geen bonen of kikkererwten uit een pot omdat mijn darmen gevoelig zijn voor saponines. De zeepachtige stof die bonen aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insectenvraag, bacterien en schimmels. Heb jij last van winderigheid na het eten van bonen, dan ben je hier waarschijnlijk ook gevoelig voor. Als ik bonen/kikkererwten maak, week ik gedroogde. En kook die op met een stukje zeewier tot het schuim aan de oppervlakte komt. Ik schuim de bonen af, giet ze af en laat ze dan gaar koken in nieuw water met een nieuw stukje zeewier in het water (tip van Amber Albarda in haar boek 'Eet jezelf mooi, slank en gelukkig'). Goede tip, want ik heb geen last meer van mijn darmen na het eten van peulvruchten. P.S. Heb je een stoomoven; het opkoken van de bonen doe ik in een pan op het fornuis. Het koken (na het afschuimen) in de stoomoven.

Meer over saponines op Wikipedia. Deze hebben ook goede eigenschappen voor je lichaam. Interessant om te lezen!

Aanpassing 2 - Yoghurt alternatief
Omdat we geen geitenyoghurt hadden, maar nog wel een stukje geiten- of schapenkaas feta, heb ik deze gebruikt. De feta heb ik fijngeprakt en gemengd met kruiden en limoensap zoals in het recept aangegeven. Dit mengsel heb ik over aardappelen/bonen/spinazie/rucola op het bord gestrooid. Lekker! Geeft een iets pittiger smaak dan yoghurt. Persoonlijk vond ik dit alternatief lekkerder dan met de yoghurt dressing (vorig jaar gebruikt).

Aanpassing 3 - Vocht van de kikkererwten
Ik heb een klein beetje van het vocht van het '2e bonenwater'  gebruikt. Omdat ik er vanuit ga dat daar de saponines al (grotendeels) uit verdwenen zijn. Eventueel kun je het vocht weglaten (heb ik vorig jaar gedaan) en wat gewoon water gemengd met de kokosolie gebruiken of wat groentebouillon. In het vocht van de bonen zitten ook eiwitten. Enerzijds zonde om die weg te spoelen, maar voor mij is het belangrijker om de saponines te mijden.

Smullen maar!! 

Meer over de Cleanse & Revitalise kit lees je hier.

Enne,  ik merk nu al aan mijn darmen dat daar wat af te voeren is! De gehele kuurperiode slik je twee 'tabletten 1' per dag, om gifstoffen uit de darmen in te sluiten en op een natuurlijke manier af te voeren. Zelfs bij mij is er blijkbaar wat af te voeren! Terwijl ik al zo goed als geen suiker eet, bijna geen alcohol gebruik - alleen heel af en toe een glaasje wijn of bubbels - en geen koffie drink, alleen maar water, kruiden- en groene thee, geen gluten en koemelkproducten gebruik, weinig vlees eet, heel veel groente eet en zo goed als alles biologisch koop en eet. Ook sport ik veel. Mijn enige uitdaging is eerder naar bed gaan! Ik werk nogal eens door tot in de late uurtjes en sta vervolgens weer vroeg op. Ook al slaap ik meteen en heel diep (al zou het plafond naar beneden storten, ik slaap door ;-)), ik mis toch herstel- oplaad tijd voor mijn lichaam inclusief darmen. En mogelijk zijn mijn darmen nog in de war, door te weinig hersteltijd na het vliegen - we zijn vrijdagmiddag teruggekomen uit NYC, zaterdag was ik al weer aan het werk.