10 redenen om voor pure make up te kiezen

 

Decoratieve cosmetica, zo wordt make up (teint-, oog-, lip- en nagel producten) ook genoemd. Van alle cosmetica producten die gekocht wordt in Nederland is ruim 16% (in waarde) decoratieve cosmetica. Dat is best veel. Mede gezien het feit dat make up vooral door vrouwen wordt gebruikt. Wat het aandeel pure (natuurlijke) make up is is niet exact bekend, wel dat dit aandeel groeiend is. Deels vanuit het feit dat we bewuster worden van wat we 'smeren',  deels omdat er steeds meer mensen een allergische reactie krijgen op cosmetica producten. Waarom zou je overwegen te kiezen voor pure make up en je Chanel, MAC, Lancome of OPI opzij zetten? In deze blog 10 belangrijke redenen.

1. Ontwikkeld door veeleisende carriere vrouwen, vanwege gezondheid

Het feit dat zowel INIKA als Hynt Beauty op de markt gezet zijn door een carriere vrouw die vanuit gezondheidsproblemen geen voor haar gezondheid schadelijke make up producten meer wilde gebruiken, zegt misschien al genoeg. Beide gebruikten luxueuze make up merken, maar konden geen puur alternatief vinden dat aan hun eisen voldeed. Oprichtster van INIKA - Miranda Bond - had endometriose en daaraan gerelateerde onvruchtbaarheidsproblemen (ze werd binnen drie maanden na het veranderen van haar levenswijze zwanger!).Oprichtster van Hynt, Meryl Marshall, had borstkanker.

   

2. Zonder huidirriterende/allergie triggerende conserveringsmiddelen
Een van de belangrijkste redenen dat steeds meer vrouwen een reactie krijgen op niet pure make up producten, zijn de ingredienten waar de producten mee geconserveerd zijn. Ook de luxe make up merken. Bijvoorbeeld phenoxyethanol, parabenen en benzyl alcohol (deze kan synthetisch geproduceerd zijn, maar is ook onderdeel van vele essentiele olien - je kunt ook op de natuurlijke versie reageren, dit is niet bij iedereen zo).

Bij INDISHA in de winkel komen veel mensen die aangeven 'nooit last te hebben gehad van een product, maar opeens een reactie' te krijgen op een niet puur product. Die reactie is echter bijna nooit 'opeens'. Er gaat een periode van 'sensibilisering' aan vooraf. De periode waarin het immuunsysteem steeds getriggerd met een beetje van een irriterend ingredient dat ons lichaam binnendringt en uiteindelijk een allergische reactie opbouwt. Deze ingredienten zitten vaak niet alleen in cosmetica producten, maar ook in levensmiddelen. Je krijgt dagelijks vaak onbewust heel veel kleine beetjes irriterend ingredient binnen. Vroeger dacht men dat die hele kleine beetjes, je lichaam weer uitgingen. Dit is helaas meestal niet zo. Ze stapelen zich op in je lichaam. Ben je eenmaal allergisch voor een ingredient, dan blijft je lichaam meestal de rest van je leven gevoelig voor een ingredient. 

Weetje: phenoxyethanol werd een jaar of tien geleden nog gezien als het gezonde alternatief voor parabenen. En werd zelfs goedgekeurd door een aantal biologische keurmerken. Maar bleek helaas ook een huidirritant. Dit heeft mij geleerd altijd kritisch te blijven, ook voor nieuwe 'pure' conserveringsmiddelen die als alternatief voor een ongezond conserveermiddel op de markt komt. Regelmatig is er nog te weinig onderzocht, om een sluitend antwoord te kunnen geven of een ingredient daadwerkelijk veilig is voor je gezondheid.

3. Zonder huidirriterende/allergie triggerende parfumstoffen
'Parfum' op een ingredientenlijst kan zowel een synthetische parfumstof of mix van synthetische parfumstoffen als een natuurlijke geurstof betekenen. Een product kan lekker ruiken, maar ondertussen een cocktail van voor onze gezondheid gevaarlijke chemicalien bevatten. Synthetische parfumstoffen kunnen naast allergie triggerend ook schadelijk zijn voor het zenuwstelsel en zelfs kankerverwekkend.

4. Zonder twijfelachtige kleurstoffen
In producten uit de USA kunnen FD&C FDC, FD en D&C kleurstoffen zitten (in Europa E-nummers of ook CI nummers). Basis hiervan is coaltar (koolteer). Een allergeen. Met giftige stoffen als benzeen. Deze kleurstoffen kunnen voor o.a. hoofdpijn, misselijkheid en astma zorgen. Een deel er van is zelfs kankerverwekkend. Ook voor deze stoffen geldt een 'stapel effect' - voor het lichaam minder fijne ingredienten hopen zich op in het lichaam, verzwakken het immuunsysteem, wat tot een reactie kan leiden. Deze synthetische kleurstoffen zijn een reden om onder een niet pure nagellak een basis te doen, omdat anders je nagels geel kleuren. Bij pure kleurstoffen, gebruikt in lak op waterbasis, is dit niet het geval.

Even googlen leert dat een willekeurig gekozen luxe cosmeticamerk o.a. de synthetische kleurstof CI 77510/ Ferric Ferrocyanide - Prussian Bleu bevat: schadelijk voor je organen.

5. Zonder hormoonverstorende ingredienten
Bijvoorbeeld parabenen. Bijvoorbeeld methyl paraben bootst het hormoon oestrogeen na en kan zo voor hormoonverstoringen in het lichaam zorgen.

6. Dierproefvrij
Dierproeven zijn door de EU al vanaf 2013 verboden. Het is echter lastig te controleren of een ingredient dat uit bijvoorbeeld China komt niet op dieren getest is. In China zijn dierproeven namelijk verplicht voor cosmetica producten die in een fysieke winkel in China verkocht worden. Wat voorkomt is dat een ingredient dat in een land buiten de EU op dieren getest is, binnen de EU opnieuw wordt getest (niet op dieren) en dan het label dierproefvrij mee krijgt. 

Veel pure merken weten precies waar de ingredienten die ze gebruiken vandaan komen. Hoe deze worden geproduceerd en behandeld. Voor echte pure ingredienten zijn dierproeven bovendien niet eens nodig. Als ze zo puur zijn dat je ze kunt eten, kunnen ze gewoon op mensen getest worden als dit nodig is. 

Penselen van de betere pure make up merken gebruiken haren van hoogwaardig Japans Taklon. Ze doen niet meer onder voor penselen van dierlijk haar, dat niet altijd even diervriendelijk wordt verkregen. Taklon penselen zijn superzacht, hygienischer dan dierlijke penselen en gaan langer mee. Meer over penselen lees je in een eerdere blog.

7. Zonder genetisch gemanipuleerde (GMO) ingredienten
Of genetisch gemanipuleerde ingredienten schadelijk zijn voor de gezondheid is wereldwijd een discussie. Zeker is dat ons lichaam GMO ingredienten niet herkend - ze zijn lichaamsvreemd. Een risico voor ons is ook vergiftiging. GMO gewassen zijn bijvoorbeeld resistent gemaakt tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen, zodat ze er mee bespoten kunnen worden zonder zelf dood te gaan. Of worden zo gemanipuleerd dat ze zelf stoffen uitscheiden die giftig zijn voor insecten. Krijgen we deze GMO gewassen binnen, dan krijgen wij ook giftige stoffen binnen. Gezien de onzekerheid over de gezondheidsrisico's en milieubelasting van GMO gewassen mogen cosmetica producten met een biologisch keurmerk deze in ieder geval niet gebruiken. Ook biologische merken die niet voor een keurmerk kiezen omdat deze volgens hen niet streng genoeg zijn of omdat de kosten nog hoog zijn voor de omvang van het merk, gebruiken geen genetisch gemanipuleerde ingredienten. Lees meer in deze blog van Jesse van der Velde

NB: Genetische manipulatie is wat anders dan veredeling! Bij veredeling worden bepaalde plantensoorten of rassen gekruist zonder het genetisch materiaal te veranderen.

8. Onbespoten - niet met gifstoffen behandeld
Een ingredient van een make up product kan natuurlijk zijn, maar toch niet helemaal puur. Als het ingredient uit de niet biologische landbouw komt is het mogelijk blootgesteld aan chemische pesticiden of onkruidbestrijdingsmiddelen. De meeste hiervan zijn schadelijk voor onze gezondheid. Restanten hiervan zitten zitten in je make up product. Wat niet bevordelijk is voor je gezondheid. Helemaal niet als je dagelijks meerdere van deze ingredienten gebruikt. Niet alleen via je make up, maar ook door bijvoorbeeld voedingsmiddelen. 

Let op: niet biologisch, betekent niet altijd dat een product bespoten is met gifstoffen! We krijgen bijvoorbeeld vaak de vraag waarom een ingredient als bijvoorbeeld natuurlijke mineralen, zeezout of algen niet biologisch is. Deze ingredienten komen zo uit de natuur. Ze worden niet geteeld. Daarom kunnen ze nooit het stempel biologisch krijgen. Maar wel super puur zijn.

Voor 'wild crafted' ingredienten geldt hetzelfde: ingredienten uit de ongerepte natuur. 

9. Bijdrage aan een duurzamer wereld
Veel pure merken gebruiken deels fair trade ingredienten, waar mogelijk biologische en andere puur natuurlijke ingredienten. Ze zijn dierproef- en GMO ingredienten vrij. Verpakkingen worden bewust gekozen. En ook voor het productie proces worden duurzame keuzes gemaakt. Dit zijn relatief 'dure' keuzes, maar een bijdrage aan een duurzamer wereld! Door voor echt pure make up merken te kiezen, draag jij automatisch je steentje bij.

10. Steeds mooiere en betere pure make up merken
Biologische/pure cosmetica merken zijn allang niet meer alleen de stoffige, 'geitenwollensokken' merken. Puur, maar zonder luxueuze, make-up waardige uitstraling. Of puur, maar niet handig in gebruik of van middelmatige kwaliteit. Een goed voorbeeld van een puur, luxueus merk van hoogwaardige kwaliteit en met handige functionaliteiten is Hynt Beauty.

Ook voor kinderen bestaat er gelukkig gezonde, pure, speel make up, die ook nog eens leuk is om te geven. Zodat ook kleine prinsesjes veilig 'net als mama' kunnen make-uppen. Een kinderhuid is dunner dan die van volwassenen, dus daarom nog gevoeliger voor twijfelachtige make up ingredienten.

 

Bronnen: drBaumann blog, Jesse van der Velde blog, dierproefvrij.nl, cosmeticdatabase.com, heelnatuurlijk.nl, NCV