Pigmentvlekken? Natuurlijke oplossingen!

Nieuwsgierig hoe pigmentvlekken ontstaan? Waarom een getinte huid er gevoeliger voor is? Wat je kunt doen om ze te voorkomen? En hoe je ze minder zichtbaar kunt maken? In deze blog de laatste inzichten.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken of hyperpigmentatie ontstaan door een verstoring van pigmentaanmaak. Je huid maakt meer pigment aan, dat ongelijkmatig verdeeld wordt zodat pigmentvlekken ontstaan. Belangrijke veroorzaker van hyperpigmentatie is een teveel aan zonlicht. Andere oorzaken zijn:

 • hormonale schommelingen door bijvoorbeeld gebruik van anti conceptie pil of zwangerschap,
 • na een ontsteking, huidirritatie of beschadiging van de huid door bijvoorbeeld acne of eczeem
 • ziekte of vitamine tekort, of behandelingen als chemo-therapie

Waarom krijgt een getinte huid sneller pigmentvlekken?

De huid is volgens de zogenaamde Fitzpatrick classificatie in te delen in zes typen, op basis van reactie op uv-straling (snel of minder snel verbranden). Type 1 en 2  zijn lichte huidtypen, type 3 licht getint en type 4 t/m 6 getint tot zeer donker.

Vanaf huidtype 3 bevindt zich in de pigmentcellen het zogenaamde Opsin-3 enzym dat reageert op zowel uv-stralen als op zichtbaar (blauw) daglicht en verstoring van de pigmentaanmaak kan veroorzaken. Waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Pigmentvlekken voorkomen door voeding

Een tekort aan vitamine A, veroorzaakt door onvoldoende vitamine A en/of beta-caroteen via de voeding kan hyperpigmentatie triggeren (1) Ook een vitamine B12 tekort (komt vaak voor bij vegetariërs) kan - vooral bij mensen met een getinte huid - leiden tot hyperpigmentatie (2)

Zorg dus dat je voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine A of betacaroteen binnenkrijgt. Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet  in vitamine A. Voedingsmiddelen als wortelen, zoete aardappel, groene bladgroenten als paksoi, boerenkool, andijvie en waterkers, geitenkaas, gras roomboter en lever.

Vitamine B12 zit in dierlijke producten als lever, veel (vette) vissoorten en biefstuk. Maar ook in  gedroogde zeewieren als nori.

Hyperpigmentatie en zon- en daglicht bescherming

We hebben zon nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een superbelangrijke vitamine die betrokken is bij meer dan 2000 lichaamsprocessen. Een tekort kan leiden tot onder andere osteoporose, tal van auto-immuunziekten en verschillende kankersoorten. 

Maar uv-licht van de zon is ook een belangrijke veroorzaker van hyperpigmentatie. Voor getinte mensen triggert ook blauw daglicht hyperpigmentatie. Wil je dit voorkomen, gebruik dan een zonbescherming met liefst factor 30 en anti-oxidanten. Laatste gaan de negatieve effecten van uv-straling tegen.

Kies als zonbescherming bij voorkeur een met minerale filter (zink oxide en evt titaniumdioxide), omdat die een bredere en vaak ook langere bescherming bieden tegen uv-straling. Ze kaatsen uv-straling terug van de huid, zodat deze niet binnen kan dringen. Veel synthetische filters beschermen niet tegen zowel UV-A als UV-B straling en zijn bovendien niet echt goed voor je gezondheid.

Gebruik daarnaast voeding rijk aan anti-oxidanten - omdat deze voorkomen dat je vrije radicalen aanmaakt, die je huid kunnen beschadigen. 

UV-straling, parfumstoffen en pigmentvlekken

Dit is een slechte combinatie als het gaat om pigmentvlekken. Parfumstoffen kunnen pigmentvlekken vormen onder invloed van uv-straling. 

Pigmentvlekken verminderen door voeding en vitamines

De kennis die er nu over pigmentvlekken is, was er voor zover ik weet, vroeger minder. Ik wist in ieder geval echt niet dat als ik mijn gezicht niet voldoende beschermde tegen uv-straling ik pigmentvlekken kon krijgen. 

Gelukkig was (en ben) ik echt een 'konijn', dol op wortels. Mijn vitamine A inname zit dus wel goed. Met ouders met een eigen groente- en fruit tuin, aten we bovendien dagelijks verse groente en seizoensfruit. Zo uit de tuin, superrijk aan anti-oxidanten.

De schade is bij mij beperkt gebleven tot een pigmentvlek op de zijkant van mijn gezicht. Deze is al wel een stuk vager dan in het begin. Later in deze blog lees je wat ik hiervoor gedaan heb. Eerst een stukje literatuur over welke voedingsstoffen pigmentvlekken kunnen verminderen. Helemaal wegkrijgen door voeding- of supplementen zal waarschijnlijk niet lukken.

 • Voeding met vitamine A. Vitamine A is hierboven ook genoemd als vitamine om pigmentvlekken te voorkomen. 
 • Voeding met vitamine C. Vitamine C beschermt huidcellen tegen vrije radicalen en remt de melanineproductie in de huid, wat hyperpigmentatie, bruine vlekken helpt te verminderen. Veel vitamine C zit in o.a. paprika's, zwarte bessen, spruitjes, peterselie, boerenkool, kiwi, aardbeien, peultjes, rode kool.
 • Voeding rijk aan polyfenolen. Polyfenolen zijn sterke anti-oxidanten, die kunnen helpen de schadelijke effecten van uv-straling tegen te gaan. Je vindt ze in veel soorten fruit, groente, kruiden & specerijen, noten, zaden en peulvruchten. Maar ook in groene thee, koffie en chocolade. In dit artikel van ahealthylife.nl lees je meer over voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen.
 • Glutathion - een lichaamseigen stof, die gifstoffen in het lichaam onschadelijk maakt. Studies naar het effect tegen hyperpigmentatie geven echter tegenstrijdige resultaten (3), (4)

Tip uit onze praktijk: Wij hebben in de praktijk al vanaf 2011 goede ervaringen met huidsupplement SkinProtect van LaVieSage om pigmentvlekken te vervagen. En in de zonnige maanden te zorgen dat pigmentatie niet erger wordt. SkinProtect is powerfood voor de huid, van binnenuit. Boordevol vitamine C, beta-carotenen en anti-oxidanten. En bouwt van binnenuit een bescherming van SPF 7 op. Kijk maar eens naar de ingrediënten lijst. 

Pigmentatie verminderen door cosmetische werkstoffen

Met behulp van actieve werkstoffen kun je van buitenaf hyperpigmentatie ook verminderen. Let bij een getinte huid (licht getinte tot Aziatische en negroïde huid) dat je de concentratie werkstoffen rustig opbouwt. Deze huid is erg gevoelig, waardoor sneller huidirritatie en daardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan. En die willen we nu juist wegwerken!

 • Vitamine C (5). Belangrijk is dat de concentratie vitamine C in een product dat je smeert minimaal 4% is. En stabiel. In aanraking met zuurstof kan de werking verminderen. Een verpakking met een pompje is aan te raden.
 • Niacinamide (vitamine B3). Uit studie blijkt dat niacinamide na 4 weken gebruik hyperpigmentatie vermindert (6). In deze studie werd een creme met 5% niacinamide gebruikt. Al vanaf een concentratie van 2% kan niacinamide ingezet worden tegen hyperpigmentatie. Naast vermindering van pigmentatie heeft niacinamide vele andere mooie eigenschappen: het helpt tegen een droge huid, tegen huidirritatie, tegen acne en geeft bescherming tegen zon schade. 
 • Glucosamine (n-acetyl glucosamine). Vanaf een concentratie van 2% in een creme of ander product helpt glucosamine tegen pigmentvlekken. In combinatie met niacinamide werkt dit nog sterker. Net als niacinamide gaat het de vorming van melanine tegen. Melanine is huidpigment. 
 • Hydrochinon. 'Depigmenteert' de huid als het ware doordat het voorkomt dat pigment ontstaat. Nadeel van hydrochinon is dat het snel bijwerkingen geeft, waaronder huidirritatie en een droge huid. Hydrochinon is alleen op recept verkrijgbaar. Je moet het zeker 5 - 6 weken gebruiken voordat je resultaat ziet.

Camoufleren

Je pigmentvlekken camoufleren kan natuurlijk ook. Met een goede concealer en  vloeibare of poeder foundation creëer je zonder al te veel moeite een egale teint. Gebruik liever geen producten met paraffinum liquidum of bismuth oxychloride. Eerste kan je huid verstoppen en een plakkaat achtig gevoel geven. Tweede kan je huid irriteren. Tip is de poeder foundation van INIKA, omdat deze  meteen een natuurlijke zonbescherming SPF 25 geeft door zinkoxide en titanium dioxide.

Mijn ervaring met smeren tegen pigmentvlekken

Op de zijkant van mijn gezicht heb ik een pigmentvlek. Perfect om wat uit onderzoeken blijkt te helpen tegen pigmentvlekken, zelf in de praktijk te testen. Mijn pigmentvlek is een stuk vager geworden door gebruik van Skin Protect van LaVieSage. In combinatie met van buitenaf gedurende langere periode dagelijks smeren met ampul werkstof glucosamine, afgewisseld met ampul werkstof niacinamide van dr Baumann*. 

Van Hynt Beauty hebben we een geavanceerd Skin Brightning Serum met een stabiele vorm van vitamine C die o.a. pigmentvlekken vervaagt. Deze heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar we krijgen van gebruikers positieve reacties. 

Voor al deze producten geldt dat je ze een tijdje moet gebruiken, voordat je resultaat ziet. Minimaal 5-6 weken.

Overdag gebruik ik altijd de Losse Poeder Foundation van INIKA met SPF 25.

 *dr Baumann producten mogen alleen achter een met een wachtwoord afgeschermd deel van de webshop verkocht worden. Als gebruiker van dr Baumann of na advies van ons ontvang je het wachtwoord.

Geraadpleegde bronnen: LaVieSage, Esthe sept 2022 - dr Francis Wu, ahealthylife.nl, sohf.nl, pubmed