Tea Tree olie tegen schimmelnagels - werkt het?

Werkt tea tree olie echt tegen schimmelnagels? Onderzoek wijst uit dat dat dit zeker kan. Mits je het op de juiste manier gebruikt. Maar wat is nu precies een schimmelnagel? En een kalknagel? Hoe ontstaan beide? Waarom is een schimmelnagel moeilijk te behandelen? Is Tea Tree olie voldoende effectief bij een schimmelnagel en hoe gebruik je het? Kun je schimmelnagels voorkomen? Lees deze blog en je wint iedere schimmelnagel quiz ;-).

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Een schimmelnagel kan worden veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Besmetting gebeurt vaak in vochtige ruimtes zoals zwembaden, sauna of kleedkamers van sportfaciliteiten. Bij een beschadiging aan je nagel, heb je meer kans op een schimmelnagel, omdat de huid daar de bescherming van de nagel mist en sneller vochtig is.

Maar liefst 25% van de mensen in Nederland heeft last van een schimmelnagel. In basis is een schimmelnagel onschuldig, maar ziet er niet echt fraai uit. En is besmettelijk. 

Schimmelnagel versus kalknagel

Een kalknagel hoeft niet altijd ook een schimmelnagel te zijn. Bijvoorbeeld door druk (van schoenen) kan een nagel verharden en dikker worden - een kalknagel - zonder dat er sprake is van een schimmel. 

Bij een schimmelnagel zorgt de schimmelinfectie dat je nagel verhardt en dik wordt zoals bij een kalknagel. Je nagel verdikt, brokkelt af en verkleurt.

Waarom moeilijk te behandelen?

Chronische schimmelnagels zijn moeilijk te behandelen, omdat de schimmel zich in de harde nagel heeft 'genesteld'. Deze verdikte nagelplaat (het deel dat 'nagel'  genoemd wordt) houdt een behandelolie als tea tree tegen.

Het is daarom belangrijk iedere vier tot zes weken je schimmelnagel af te laten slijpen door de pedicure of deze zelf met een vijl of puimsteen dun te houden, zodat tea tree olie het harde deel van je nagel binnen kan dringen.

Het duurt ongeveer een jaar voordat een teennagel compleet vervangen is. Om effect te hebben is drie tot zes maanden dagelijks gebruik van tea tree olie meestal noodzakelijk.

Tea tree olie effectief bij een schimmelnagel?

Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat een behandeling met tea tree olie gedurende zes maanden, succesvol was bij 27% van de behandelde mensen en bij nog eens 65% verbetering van de schimmelnagel was opgetreden (1)

Behandeling met Tea Tree - hoe doe je dat?

 • Direct aanbrengen. Druppel minimaal tweemaal daags 1 tot 2 druppels pure tea tree op de nagel + nagelriem en wrijf deze in (eventueel met een wattenstaafje - om verspreiden van de infectie tegen te gaan. Anders goed je handen wassen na het aanbrengen)
 • Voetenbadje. Voeg een eetlepel plantaardige olie (of Chi Hydrofiele olie)+ 5 druppels pure tea tree olie toe aan een warm water bad. Roer goed zodat de olie zich verspreidt en laat je voeten er 20 minuten in weken. Dit voetenbadje kun je naast dagelijks direct aanbrengen van tea tree olie doen. 
 • Tip: je kunt je tea tree voetenbadje ook afwisselen met een azijn voetenbadje. De zuurgraad van azijn is dodelijk voor schimmels. Dit werkt meestal alleen bij een beginnende schimmelnagel. Meng hiervoor een kwart liter warm water met een kwart liter azijn. Aanstippen van de schimmelnagel kan eventueel ook met pure appelazijn. Tea tree olie werkt echter sterker.
 • Tip: Knip voor een voetenbadje je nagel zo kort mogelijk. De schimmel zit onder de nagelplaat. Zo komt azijn of tea tree er makkelijker bij. Desinfecteer je nagelknipper goed na gebruik. Een schimmelnagel is zeer besmettelijk.
Schimmelnagel versus gewone nagel | INDISHA

  Let op

  • Pure tea tree kan je huid uitdrogen als je dit langere tijd op dezelfde plek aanbrengt. Verdun in dat geval de tea tree olie met een vette plantenolie als kokos (werkt ook ontstekingsremmend), jojoba (huideigen consistentie) of amandelolie.
  • De ingrediënten in tea tree olie zijn vrij instabiel. Dat wil zeggen dat als ze met zuurstof en licht in aanraking komen ze kunnen veranderen. Die verandering kan een allergische reactie veroorzaken. Het is daarom belangrijk tea tree olie koel te bewaren, te kopen in een flesje van donker glas en op de houdbaarheidsdatum te letten. 

  Wat is tea tree olie?

  Tea tree olie is afkomstig van de Melaleuca Alternifolia. Een kleine boom of struik. Uit de naalden van deze boom wordt tea tree olie gewonnen. Een olie met antibacteriele, schimmel- en parasietdodende werking. 

  Voorkomen is beter dan genezen

  Het liefst heb je natuurlijk helemaal geen schimmelnagels. Helemaal omdat er van af komen lang duurt. Wat kun je doen om ze te voorkomen?

  • Loop niet op blote voeten in vochtige ruimtes als zwembad of sauna.
  • Neem preventief een tea tree of azijn voetenbadje na zwembad of sauna bezoek. 
  • Vermijd het gebruik van zeep met een PH waarde vanaf 9-10 (alkalische zeep). Deze tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, waardoor deze dunner wordt en schimmels en bacteriën makkelijker je huid binnendringen. Zeep van Werfzeep kun je rustig gebruiken. Deze zijn licht alkalisch en bevatten natuurlijke rest oliën en glycerine van de gebruikte ingrediënten, die je huid verzorgen. 
  • Zorg dat je nagelknipper en vijl altijd schoon zijn.
  • Houd je voeten steeds droog. Gebruik eventueel de deodoriserende voetcreme of lichaamspoeder van dr Hauschka als je snel last hebt van zweetvoeten.
  • Draag katoenen sokken. Van synthetische sokken gaan je voeten snel zweten. 
  • Draag geen dichte schoenen waarin je voeten makkelijk gaan zweten.
  • Vermijd knellende schoenen. En wissel je schoenen regelmatig af.
  • Loop regelmatig op blote voeten om ze te 'luchten'. 
  • Wees voorzichtig met kunstnagels. Er komt geen zuurstof onder deze nagels, waardoor je een eventueel aanwezige schimmel opsluit. Die kan dan lekker zijn gang gaan. 
  • Zorg dat je immuunsysteem op peil is. Zodat schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen.
  • Wees matig met suikers. Een van de veelvoorkomende voetschimmels is de candida schimmel. Candida gist leeft bij iedereen in de darm en op de huid. En kan van gist een schimmel worden. Deze omzetting vindt plaats bij bijvoorbeeld overmatig gebruik van gist of suikers, bepaalde medicatie als antibiotica en een verminderde weerstand.
  • Heb je (snel) last van Candida? Probiotica slikken om je darmflora te versterken, kan geen kwaad! 
  • Gebruik visolie om de beschermlaag van je huid te versterken. Zodat ongewenste indringers buiten blijven.

  Tea tree olie in ons assortiment

  • Wij hebben een tea tree olie van dr Baumann ** in ons assortiment. Deze is al aangelengd, zodat de olie direct op de huid gebruikt kan worden.
  • Wil je een 100% pure niet aangelengde tea tree olie, bestel dan eventueel bij chi.nl
  • De Foot Cream Tea Tree Oil van dr Baumann **is perfect als preventieve creme tegen schimmelnagels en helpt schimmelnagels te verminderen.

  ** Let op: dr Baumann mag alleen achter een inlog verkocht worden, na advies van ons of als je reeds gebruiker bent. Stuur een bericht via de chatfuctie, mail naar info@indisha.nl of bel  of app naar 06 26 012 815 voor meer informatie.

  Bronnen: Pharma actueel nr 09 september; mens-en-gezondheid-info-nu; kalknagelbehandelen.nl; mycosan.com; pazzox.nl