Een Stralende Herfsthuid - Zo doe je dat!

Herken jij het? Je huid ziet er in de herfst ineens een stuk minder goed uit. En voelt minder fijn aan. Doffer, droger, trekkeriger, meer zichtbare pigmentvlekjes, meer onzuiverheden. Hoe goed je je huid in de zomer ook verzorgt, die heerlijke (zonnige) zomermaanden eisen van de huid ook hun tol.

Bovendien is de lucht in de herfst- en wintermaanden meestal droger.  Als binnen de verwarming aangaat helemaal. Extra werk aan de winkel voor je huid om goed gehydrateerd te blijven. In deze blog tips voor een stralende herfsthuid!

Versterk je huidbarriere

Zon, zee, zwembad, airco zijn een aanslag op je huidbarriere. En die zorgt nu juist dat je huid vocht beter vast houdt en ongewenste indringers je huid niet zo makkelijk binnenkomen. Bij de huidscans die we het hele jaar door doen, blijkt vaak dat de huidbarriere van de meeste mensen, in welk seizoen dan ook, al niet optimaal is. Externe zomerse factoren helpen niet om deze te verbeteren.

Een goede huidolie of creme met huid beschermende vetten is dan ook geen overbodige luxe voor je huid. Bijvoorbeeld jojoba olie heeft een samenstelling die vergelijkbaar is met je eigen huidvetten. Ook de huideigen ceramiden of squaleen zijn huidbarriere vetten. Deze vindt je bijvoorbeeld in de dr Baumann Liposome Ceramide producten, Ceramide cremes of Shankara's gezichtsolien. Maar ook andere natuurlijke olien en vetten helpen je huidbarriere te verbeteren. 

Gebruik je in de zomer een lichtere gezichtscreme? Vervang deze in de herfst- en wintermaanden door een wat vollere creme. Of meng je creme met een pompje gezichtsolie. Die zijn tegenwoordig super geavanceerd, trekken snel in, zonder je huid te laten glimmen. Onze selectie super pure gezichtsolien vind je hier.

Heb je last van een hele droge huid, dan doet de Skin Recovery Blend van deMamiel wonderen. Ontwikkeld vanuit meer dan 10 jaar praktijk ervaring in verbetering van een droge huid. 

Je huidbarriere van binnenuit versterken kan ook. LaVieSage heeft hier speciaal de SkinBalance voor ontwikkeld. Met een hoge dosis essentiele (omega 3) vetzuren, vitamine A, vitamine E en power carotenoïde astaxanthine uit algen.

Tip: als je je gezichtsolie niet mengt met een creme, smeer dan de gezichtsolie als laatste op de huid. Zodat je vocht optimaal vasthoudt.

Herstel je huid

Je voorraadje anti-oxidanten als vitamine C, A en E is tijdens de zomermaanden waarschijnlijk flink geslonken. UV-straling doet een beroep op je anti-oxidanten, om je huid te beschermen. En het ontstaan van huid verouderende vrije radicalen tegen te gaan. De herfst is de tijd om ze weer aan te vullen en meteen eventuele zonschade te herstellen waar mogelijk.

  • In de ingrediënten lijst staat vitamine A vaak als retinol of retinyl palmitate. Retinol is sterker, maar kan sneller voor irritatie zorgen. Retinyl palmitate doet dat niet. Vitamine A kan ook als caroteen in huidverzorgings producten zitten. Carotenen zijn in feite provitamine A's. Ze worden in je lichaam omgezet in Vitamine A, naar behoefte van je huid. Zo kun je nooit teveel smeren.
  • Vitamine E vind je in de ingredientenlijst terug als Tocopherol. Of in olien rijk aan Vitamine E als jojoba olie, tarwekiemolie, zonnebloemolie en amandelolie.
  • Vitamine C staat in de ingredientenlijst als een ascorbyl vorm. Of 'verstopt' in een van de bessen, citrus of andere fruit extracten. 

Hydrateren en nog eens hydrateren

Hydrateren doe je deels door je huidbarriere te versterken. Je zorgt zo dat vocht in je huid blijft zitten in plaats van je huid te verlaten. Zorg dat je van binnenuit vocht aanvult door voldoende (water) te drinken. Liefst op kamertemperatuur of warm. 

Een tip waar we al heel veel mensen blij mee hebben gemaakt om de hydratatie van je huid een boost te geven, is een laagje hydraterend masker onder je dagcreme aanbrengen. Bijvoorbeeld het dr Hauschka Hydraterend Masker of Shankara's Moisturizing Mask.

Gebruik je alleen een creme of olie? Je zult verstelt staan wat het toevoegen van een hydraterend serum, toner of lotion als extra stap in je verzorgingsritueel voor je huid doet. Je huid voelt een stuk minder trekkerig aan. Probeer maar eens. Die uit ons assortiment vind je hier.

dr Baumann's Liposome producten zorgen zelfs voor een wetenschappelijk bewezen hydratatie. Optimale hydratatie na zeven dagen gebruik voor de meest geconcentreerde SkinIdent Liposomen en 21 dagen voor die van de Classic lijn.

NB: Alleen met een wachtwoord kun je bij de dr Baumann producten komen - neem hiervoor contact met ons op. Je kunt ook de online chat functie gebruiken.

Ook hyaluronzuur (sodium hyaluronate) en algen in huidverzorging hebben een sterk hydraterende werking. Als je ziet hoeveel water een gedroogd stukje zeewier kan opnemen en vasthouden, kun je je mogelijk voorstellen wat alg extract voor je huid kan doen. Veel Abloom Skincare producten bevatten alg extracten.

 

Fris een doffe huid op

In de zomer 'verzamelt' je huid dode huidcellen. Die kunnen ervoor zorgen dat je huid er doffer uitziet. Een milde zachte peeling of scrub verwijdert dode huidcellen en frist zo je huid op. Boen nooit te hard met een scrub of peeling, dan beschadig je je buitenste huidlaag. En dat wil je nou juist niet. 

Een slimme en ook nog eens zeer huidvriendelijke peeling vind ik nog altijd de Enzym Peeling van Abloom Skincare. Je brengt het op als masker. Enzymen van papaya en ananas zorgen voor een natuurlijke peeling tijdens het inwerken van het masker. 

De ophoping van dode huidcellen kan ook zorgen dat je talgklieren verstopt raken, waardoor puistjes ontstaan. Naast een zachte peeling kunnen een reinigend masker of dagelijkse diepte reinigers als de Purifying Cleanser van Abloom of dr Hauschka's Reinigingscreme je huid weer heerlijk schoon maken.

Vervaag pigmentvlekjes

Stoor je je aan je pigmentvlekjes? Een Chinese Groene Kruiden peeling is een natuurlijke, maar diepgaande peeling die kan helpen je pigmentvlekken te verminderen. Herfst en winter zijn  goede seizoenen voor deze peeling, omdat de zon dan minder schijnt. Je haalt een klein laagje van je huid, waardoor deze kwetsbaarder is. Af en toe een dergelijke peeling is oké. Ik ben geen voorstander van veelvuldig 'stevig' peelen. Onderzoek wijst uit dat je celdeling niet oneindig is. Na iedere peeling bouw je je huid weer op via celdeling, maar daar komt een keer een einde aan. Waardoor je huid sneller veroudert.  

Niacinamide, vitamine C zijn enkele werkstoffen in cosmetica producten of als losse werkstof voor je huid, die pigmentvlekken kunnen vervagen. Meer over natuurlijke remedies tegen pigmentvlekken lees je in deze blog.

Blijf beschermen

De zonnekracht is in de herfst en winter minder dan in de zomer. Maar ook dan is er nog UV-straling. We hebben deze hard nodig om het voor onze (huid) gezondheid broodnodige vitamine D aan te maken. Maar UV-straling zorgt ook voor snellere huidveroudering. Wil je laatste vertragen, gebruik dan ook in de herfst een factor. Bij voorkeur een natuurlijke. Bijvoorbeeld de SunPrep met SPF 25 van Hynt Beauty. Of de INIKA Mineralen Poeder Foundation met SPF 25, een egale teint en zonbescherming in een. Wist je dat veel natuurlijke gezichtsolien en ook cremes van zichzelf een SPF tussen de 4 en 7 hebben? Dit komt door de beschermingskracht van de koudgeperste olien. In de natuur moeten planten zich ook beschermen tegen de invloed van de zon. Deze bescherming gaat mee in de olien.

Slik in de herfst/winter sowieso vitamine D3, omdat je deze alleen door de zon bijna nooit voldoende binnenkrijgt. 

Geniet van de herfst en van je huid!