4 Tips voor optimaal zonprofijt

Blog 4 tips voor optimaal zonprofijt

We smeren ons suf. Met een steeds hogere factor. Maar is dat echt verstandig? Verantwoord zonnen is belangrijk. Maar we hebben de zon ook hard nodig voor onze gezondheid. Waarom? Zonlicht zorgt onder andere voor:

  • de aanmaak van Vitamine D. Deze is gelieerd aan meer dan 2000 lichaamsprocessen. Een tekort kan onder andere leiden tot broze botten, zwakke spieren, chronische vermoeidheid, depressie en diabetes.
  • de aanmaak van stikstofdioxide. Super belangrijk voor een sterk immuunsysteem, gaat aderverkalking tegen en verbetert de doorbloeding van hart en spieren. 
  • minder kans op hart- en vaatziekten.
  • minder kans op een melanoom. Dit klinkt misschien bizar. Maar is echt de conclusie uit langdurig onderzoek van de Universiteit van Zweden. [1]

Verbranden is echter uit den boze. Helemaal op jongere leeftijd. Dat verhoogt de kans op huidkanker (melanoom) aanzienlijk. 

UV straling (vooral UVA) is voor 80-90 procent verantwoordelijk voor rimpelvorming in het gelaat. En kan DNA schade geven die op latere leeftijd zorgt voor pigmentvlekken. 

Dilemma, dilemma! Daarom vier tips om te profiteren van de zon, maar de nadelen zoveel mogelijk te voorkomen

Tip 1 Dagelijkse 15 minuten Vitamine D shot

Zorg dat je iedere dag, liefst midden op de dag (tenzij je je in super tropische oorden bevindt - en je daar oorspronkelijk niet vandaan komt), 15 minuten met hoofd en handen in de zon zit.  Zonder te verbranden! Bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Die 15 minuten is het minimun om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. 

Helemaal mensen met een donkere huid, hebben minimaal die 15 minuten nodig. Omdat hun huid dikker is, neemt deze minder snel zonlicht op. 

Tip 2 Geleidelijk wennen

Ga lekker naar buiten in het voorjaar. Sporten, wandelen een terrasje pakken. Zo bouw je langzaam van binnenuit een natuurlijke bescherming op tegen de zon. Je huid wordt dikker. En verbrandt minder snel. 

Hoe snel je bescherming opbouwt, hangt mede af van je huidtype. Heb je een hele, hele lichte huid dan bouw je nooit zoveel bescherming op dan iemand met een meer gekleurde huid. 

Door je huid geleidelijk te laten wennen aan de zon, neemt de kans op (erge) zonne allergie af. 

Tip 3 'Schaduw' zonnen

Vermijd een overkill aan UV straling. Ga niet (uren) liggen bakken in de volle zon. Zoek de schaduw op (echt ook dan krijg je nog een tintje). Ga onder een boom zitten of gebruik een parasol. En draag zonbeschermende kleding. Een hoge SPF smeren om langer in de zon te kunnen bakken is nou niet echt heel verstandig. Wissel zon en schaduw af. 

Is het onmogelijk om een schaduwplekje te vinden tijdens een dagje strand. Gebruik dan zeker een zonnebrandcreme om verbranding te voorkomen. 

Vermijd de 'piek' zonneuren (behalve voor die 15 minuten vitamine D aanmaak). Mensen in zuidelijke landen doen dit vaak ook. Op het heetst van de dag genieten ze van hun lunch. Eventueel gevolgd door een siesta. Later in de middag als de zon minder fel is, gaan ze naar het strand. 

Tip 4 Smeer verstandig

Verbranden is niet handig. Vroegtijdige veroudering door de zon - rimpels in ons gezicht - willen veel van ons ook niet. Bescherm je huid dan ook als nodig. Dat doe je niet alleen met een SPF! 

  • Gebruik voor je gezicht dagelijks een SPF, als je rimpelvorming wilt vertragen. UVA straling is er het hele jaar, ook in de winter. Maar zorg dagelijks ook voor die 15-30 minuten vitamine D shot!
  • Als je smeert, kies een zonnebrand zonder voor je gezondheid of het milieu schadelijke UV filters. Het klinkt raar, maar een deel van de UV filters is hormoonverstorend of kankerverwekkend. 
  • Vermijd cosmetica met ingredienten die je huid eigenlijk niet zo fijn vindt. Je huid wil 'vreemde indringers' onschadelijk maken en gaat vrije radicalen aanmaken die tot huidveroudering leiden.
  • Niet alleen cosmetica zorgt hiervoor ook luchtvervuiling, pesticide restanten op groente en fruit, agressieve schoonnmaakmiddelen, roken, straling, alcohol, veel suikers eten, bepaald medicijngebruik en niet te vergeten (chronische) stress! Ook door intensief sporten maak je vrije radicalen aan.
  • Eet voeding en gebruik huidverzorging met heel veel gezonde anti-oxidanten. Die gaan de vorming van vrije radicalen tegen. En kunnen ze ook onschadelijk maken. Verse onbespoten groente, fruit - vooral bosvruchten -, kruiden en specerijen, kiemen en ongebrande, ongezouten noten zijn goede anti-oxidanten bronnen. 
  • Zorg voor activiteiten die voor jou chronische stress verminderen. 

 Geniet van de zon! Maar doe het verstandig.