INDISHA | Natuurlijke, Duurzame Cosmetica

Natuurlijke cosmetica

Dat het goed is om duurzaamheid na te streven door beter te zorgen voor onze planeet, is iets waar we allemaal achter kunnen staan. Kiezen voor natuurlijke, het liefst biologische, cosmetica is daarbij een logische stap. Maar wat is natuurlijke make-up eigenlijk?

Natuurlijke make-up en verzorgingsproducten zijn gemaakt van duurzame grondstoffen. Dus van ingrediënten die een beschikbare voorraad niet opmaken. Ook moet de manier van produceren vriendelijk zijn voor mens en milieu.

Biodiversiteit

De wetenschappelijke organisatie IPBES houdt zich bij de Verenigde Naties bezig met biodiversiteit. Dus met de verscheidenheid aan planten en dieren op aarde. Zij luiden al jaren de alarmklok: Nog nooit ging het slechter op aarde met de biodiversiteit. Een miljoen van de in totaal acht miljoen soorten planten en dieren worden met uitsterven bedreigd. Dat is een bedreiging voor het voortbestaan van de mens en de aarde.

Mensen halen zoveel grondstoffen uit de natuur, dat het onmogelijk voor de natuur is zich te herstellen. Landbouw en verstedelijking zijn hiervoor belangrijke oorzaken. Het klimaat verandert en vervuiling neemt toe.

Bijdragen aan een duurzame cosmetica productie

Natuurlijke, duurzame cosmetica merken gebruiken zoveel mogelijk biologische bestanddelen, of puur natuurlijke ingrediënten. Deze komen uit de ongerepte natuur, zoals zout uit de Dode Zee, algen of reinigende kleisoorten.

Natuurlijke, biologische make-up en verzorgingsproducten zijn gemaakt met ingrediënten die vrij zijn van dierproeven en genetisch gemanipuleerde organismes (GMO). GMO's zijn bijvoorbeeld planten waarvan de mens het DNA heeft aangepast, zodat de eigenschappen veranderen.

Ook zijn veel ingrediënten ingekocht op basis van fair trade. Dus met respect voor boeren en andere producenten van grondstoffen.

Kies niet voor schadelijke ingrediënten

Hoe dichter de bestanddelen van cosmetica blijven bij hun oorsprong, hoe beter dat is voor de wereld om ons heen. In veel cosmetica producten worden chemische ingrediënten gebruikt, zoals siliconen, parabenen, SLES, cocomidapropyl betaine, ftalaten of tolueen. En helaas ook PFAS.

Deze kunnen schadelijk zijn voor je lichaam en het milieu. Na gebruik van een product hopen schadelijke ingrediënten zich op in je lichaam of spoelen de wereld in. En komen terecht in ons drinkwater, in de lucht en in ons voedsel.

Bij INDISHA vind je nooit producten met deze ingrediënten. We nemen ons motto: ‘Smeer niet op je huid, wat je niet kunt eten’ heel letterlijk bij de selectie van producten voor ons assortiment.

Herbruikbaar of afbreekbaar verpakkingsmateriaal 

De cosmeticaproducten die we bij INDISHA verkopen, kiezen bewust voor duurzame verpakkingen. Deze zijn gemaakt van gerecycled materiaal, herbruikbaar en/of afbreekbaar, zodat ze steeds opnieuw te recyclen zijn.

Een groot deel gebruikt bovendien zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Plastic is niet toegestaan als ingrediënt in de producten. In de producten bij INDISHA zullen dus nooit microbeads gebruikt worden.

Of duurzame BPA vrije plastic verpakkingen of glazen verpakkingen beter zijn voor het milieu, daar is de wetenschap nog niet uit. De productie van nieuw glas kost veel energie. Ook transport is duurder, omdat glas zwaarder is. Glas is echter wel oneindig te recyclen. Een aantal van onze merken kiest voor glas, een aantal voor duurzaam plastic of ander materiaal.

Al deze keuzes zijn relatief duur, maar dragen bij aan een duurzamere wereld. Dus door te kiezen voor pure make-up merken en verzorgingsproducten, draag je een belangrijk steentje bij aan een betere wereld.

Ondanks deze duurdere keuzes, is biologische cosmetica vaak niet duurder dan niet biologische. Mede omdat ze geen miljoenen spenderen aan dure reclames. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze natuurlijke cosmeticamerken? En tips krijgen over echt pure natuurlijke cosmetica, natuurlijke huidverzorging, make-up en meer?

Volg ons dan op Facebook en Instagram.  Bezoek onze webshop. En schrijf je in voor onze Beauty Updates (onderaan de homepage). Je mag uiteraard ook een chatbericht sturen, bellen of een mailtje sturen. We vertellen je graag meer over duurzame, echt natuurlijke cosmetica.