Waarom Paraffinum Liquidum vermijden?

Paraffinum liquid of petrolatum ken je als cosmetica ingrediënt misschien niet. Maar van vaseline heb je vast wel eens gehoord. Laatste bestaat uit een ingrediënt: petrolatum (petroleum jelly). Petrolatum of de meer vloeibare variant Paraffinum Liquidum vind je in heel veel cosmetica producten. Check je dagcreme, bodylotion, lipbalm, handcreme of foundation maar eens. Als je niet puur smeert, heb je grote kans dat er petrolatum of paraffinum liquidum inzit. 

Het smeert je huid lekker dicht als het koud, guur weer is. Zodat je vocht vasthoudt en je huid (weer), super zacht aanvoelt. Ideaal stofje zul je misschien denken. Maar dat dichtsmeren is nu net het probleem. En een belangrijke reden dat echt pure merken dit ingrediënt mijden. 

Wat is Paraffinum Liquidum en Petrolatum?

Het zijn vergelijkbare ingrediënten. De liquidum versie is vloeibaarder dan de petrolatum. Beide worden gemaakt van reststoffen uit de olie industrie. Ze zijn goedkoop, lang houdbaa en ruiken niet. Ideaal dus voor de cosmetica industrie.

Je natuurlijke beschermingsmechanisme in de war

Je huid kan van nature heel veel zelf, inclusief bescherming bieden aan allerlei invloeden van buitenaf. Daarvoor bestaat het bovenste deel van je huid bijvoorbeeld uit een dun vetlaagje. Gebruik je producten met parrafinum liquidum of petrolatum, dan wordt je huid 'lui'.  Je natuurlijke beschermingsmechanisme en de kunde om vocht vast te houden worden aangetast. Met als gevolg dat je huid, als je stopt met smeren, steeds droger aanvoelt. Waardoor je het idee hebt, dat je meer moet gebruiken.

Puistjes

Omdat je huid afgesloten wordt, kan vuil zich ophopen in je porien waardoor je puistjes of andere onstekingen kan krijgen. Gebruik je foundation en heb je last van puistjes? Check dan eens of er paraffinum liquidum in je foundation zit.

Een afgesloten gevoel

We horen van veel mensen dat ze geen foundation willen gebruiken, omdat ze het idee hebben dat er echt een laag op de huid ligt, wat niet fijn aanvoelt. Dit komt door paraffinum liquidum. Gebruik je een pure foundation met alleen natuurlijke olien en vetten dan zul je merken dat je bijna niet voelt dat je iets op je gezicht hebt. 

Geen waardevolle werkstoffen

In tegenstelling tot een natuurlijke vetstof, bevat paraffinum liquidum/petrolatum bovendien geen waardevolle vitamines, mineralen of andere nuttige ingrediënten voor je huid. 

Niets smeren?

Dat kan, zeker als je huid nog jong is. Naarmate we ouder worden wordt het vetlaagje van onze huid dunner, waardoor deze minder goed beschermd is. Dan is het aan te raden om je huid extra bescherming te geven.

Ook een jongere huid kan extra bescherming nodig hebben. Bijvoorbeeld door het gebruik van voor je huid minder fijne reinigingsproducten (denk aan veel schuimende producten of producten met harde alcohol als clearasil) wordt je huidlaag aangetast en dunner. En is daardoor minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Zijn er alternatieven?

Gelukkig wel. In echt pure huidverzorgingsproducten zitten natuurlijke olien en vetten om je huid te beschermen in plaats van petrolatum of paraffinum liquidum.  Ze beschermen je huid van nature, maar sluiten deze niet af. En ondersteunen de functie van je huid. Als je stopt met smeren, blijft je huid niet kurkdroog achter. Jojoba olie is een van deze olien. De samenstelling daarvan lijkt heel veel op de samenstelling van je huideigen vetten.

Pure producten zijn vaak (iets) duurder dan niet pure. Niet raar, als je bedenkt dat alleen al een natuurlijke olie veel kostbaarder is dan de goedkope olie industrie rest stof paraffinum liquidum. Als de ingredienten ook nog eens biologisch zijn, dus zonder pesticiden geteeld, zijn deze nog kostbaarder.

Voordeel voor de prijsstelling van producten van (kleinere) biologische merken is dat ze geen geld uitgeven aan miljoenen kostende reclame campagnes. Die via de productprijs terugverdiend moet te worden. Vooral in het iets luxere segment hoeft een puur, biologisch huidverzorgingsproduct niet meer te kosten dan een minder puur alternatief. 

EEN HERBOREN HUID

Gebruik je nog cosmetica producten met paraffinum liquidum of petrolatum, probeer maar eens een product waar dit niet in zit. Je zult het verschil merken! Het kan zijn dat je huid in het begin wat onrustig reageert. Deze moet eerst de opgehoopte afvalstoffen kwijt, opnieuw in balans komen en de huideigen beschermings- en hydratatie functie weer opstarten. Is dit bij jou zo, geef niet op. Na een tijdje zul je merken hoeveel fijner je huid aanvoelt!