Waarom geen Clearasil?

 

We krijgen veel jongeren in onze winkel/salon die last hebben van jeugdpuistjes. En regelmatig de vraag wat nu een goede huidverzorging is in de puberteit. Tijd voor een blog over dit onderwerp. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Aarzel niet ze te stellen

Wat zijn jeugdpuistjes & hoe ontstaan ze?

Jeugdpuistjes zijn een vorm van acné, acne vulgaris. De meest voorkomende vorm van acne bij pubers.

Jeugdpuistjes ontstaan doordat je in de puberteit meer talg gaat produceren en deze ook wat dikker is. Productie gebeurt door de talgklieren in de zogenaamde talgklierfollikels. Een klein orgaantje in de vorm van een soort zakje dat uitmondt in de huid (porie). Normaliter wordt het talg via de porien verspreid. De follikels kunnen de hoeveelheid geproduceerde talg in de puberteit niet altijd 'kwijt', waardoor ze verstopt raken. Bacterien zetten bovendien de overmatige talg deels om in vetzuren die ook weer voor ophoping in de follikel zorgt. De talgklier zet steeds verder uit door het overmatige talg en de vetzuren en barst op een gegeven moment. Waardoor vetzuren en talg op de omringende huid komen en ontsteken; een jeugdpuistje is ontstaan.

Acne

Waarom geen Clearasil gebruiken?

Clearasil is waar veel van ons als eerste aan denken bij de verzorging van jeugdpuistjes. Niet raar, omdat het als zodanig flink gepromoot wordt. Waarom raden we dan toch het gebruik er van af? (En wij niet alleen, google maar eens en je vindt vele tegenstanders). 

 • Belangrijkste reden: het droogt de huid uit (onder andere door benzoylperoxide en 'harde' alcohol). Waardoor die getriggerd wordt nog meer talg te produceren. Wat uiteindelijk het verminderen van jeugdpuistjes niet ten goede komt.
 • Daarnaast irriteren agressieve ingredienten je huid. Je natuurlijke huidbeschermingslaag wordt aangetast. Je huid wordt dunner. Waardoor je o.a. meer kans hebt op pigmentvlekken. 
 • Met de hormoonverstorende parabenen maak je je lichaam ook niet echt blij. En ook niet met huidirriterende en voor je organen giftige schuimmiddelen als SLS of cocomidapropyl betaine.

Wat wel doen?

 •  Mild reinigen. Reinigen is belangrijk! Gebruik alleen voor de huid niet agressieve producten. Die je natuurlijke huidbeschermingslaag niet aantasten en je huid niet uitdrogen. Bijvoorbeeld de dr Hauschka reinigingscreme of de cleansing gel van dr Baumann
 • Kleimaskers. Een puur kleimasker is ook super: onttrekt vuil uit je huid, maar voedt ook met mineralen. dr Hauschka heeft deze in een pot of losse sachets. Maar bijvoorbeeld de Lavaerder Rhassoul klei van Logona is een goed, voordeliger alternatief. Iets minder geavanceerd, maar werkt ook. Een pot van 300gr (circa 60 maskers) kost €10,95.
 • Stomen. Opent je (verstopte) porien, waardoor afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Met alleen heet water of bijvoorbeeld kamille (verzachtend) of brandnetel (bloedzuiverend). dr Hauschka heeft een speciaal Gezichtsdampbad voor de onzuivere huid. 
 • Hydrateren en balanceren. Een droge huid is killing voor jeugdpuistjes. Je zegt tegen je talgkliertjes 'produceer' want mijn huid is droog. Bovendien herstelt een droge huid herstelt minder snel.  Drink veel water! Producten als de Gezichtslotion Speciaal van dr HauschkaAbloom Organic Soothing Lotion of Saar's Purifying toner met o.a. toverhazelaar,  hydrateren de huid, verkleinen porien en brengen overmatige talgproductie in evenwicht. De Soothing Lotion is bovendien anti bacterieel wat jeugdpuistjes tegen gaat. 
 • Een pure gezichtsolie gebruiken. Het klinkt misschien raar, maar is echt waar. Als je je huid van buitenaf voorziet van verzorgende en hydraterende olien, krijgen de talgklieren een signaal 'niet meer produceren, voldoende vetstoffen aanwezig'. Bijvoorbeeld de dr Hauschka Gezichtsolie, The Green Goddess Facial Oil of Abloom Miracle Treatment Oil . Pure  - liefst biologische - extra vierge kokosolie (dun laagje) kan natuurlijk ook.
 • Zinc creme droogt je pukkeltjes uit. dr Baumann heeft deze zowel in tube als in een potje.
 • Oppassen welke cosmetica je op je huid smeert. Veel cosmetica bevat parrafinum liquidum of petrolatum. Deze leggen een laagje op je huid waardoor de huideigen functie vermindert en porien makkelijker verstoppen. Vermijden dus! Minerale (poeder) foundation die louter bestaat uit pure minerale poeder is een goed alternatief. Egaliseert, sluit je porien niet af en heeft vaak een hoge natuurlijke UV beschermingsfactor (zink oxide) tegen UVA en UVB.
 • Niet zelf uitknijpen! Hoe lastig dit ook is. Zo verspreid je bacterien over je hele gezicht. Grote kans dat er nog meer puistjes ontstaan. Bovendien loop je t risico op blijvend littekenweefsel. Boek eventueel een Jongerenbehandeling bij de schoonheidsspecialiste. Je huid wordt diep gereinigd. Mee eters worden professioneel verwijderd.
 • Let op wat je eet & drinkt! En drink voldoende. Het verband tussen acne en koemelk producten is wetenschappelijk bewezen (dit is een van de onderzoeken op dit gebied). Verminder het gebruik van geraffineerde suikers. Deze werken ontstekingsbevorderend en hebben negatieve invloed op je afweersysteem (immuun systeem). Dus ook energiedrankjes of frisdrank - die zitten er boordevol mee. Ook bewerkte producten met veel toegevoegde stoffen is niet waar je huid om zit te springen. Eet veel verse groente en varieer hiermee. Deze zitten bomvol goede stoffen die je immuunsysteem versterken en helpen afvalstoffen af te voeren. Eet waar mogelijk biologisch, zo vermijd je o.a.bestrijdingsmiddelen. Drink minimaal een liter water en/of kruidenthee per dag (brandnetel zuivert meteen je bloed). Drink je te weinig, dan kun je droogte pukkeltjes krijgen, die lastig weggaan. En kun je afvalstoffen niet goed afvoeren, waardoor deze zich ophopen in o.a. je huid. Lees eventueel in onze blog 'Voeding & acne is er een relatie?' meer over de invloed van je voedingspatroon op acne.
 • Veel sporten & bewegen. Bevordert je doorbloeding, waardoor je makkelijker afvalstoffen verwijdert. Ook zweet productie helpt hierbij. Wel je bezwete gezichtshuid (mild) reinigen, zodat afvalstoffen van je gelaat verdwijnen.

Gaat je duizelen van deze hele lijst? Bedenk dat als je een deel ervan doet, je al een heel eind bent! Alle beetjes helpen!

Handige product sets
Om het je makkelijk te maken hebben we een aantal sets van pure, niet agressieve, producten samengesteld (zie onderaan de blog). Die door onze schoonheidsspecialistes voor jongeren behandelingen worden gebruikt. En die veel bij ons gekocht worden voor thuis gebruik. Uit de praktijk weten we dat ze goede resultaten hebben bij jeugdpuistjes.

 • Van binnenuit: LaVieSage SkinClear is speciaal ontwikkeld voor de acne huid. Mede als antwoord op Roaccutane, een heftige geneesmiddel dat bij zware acne gebruikt wordt (bijwerkingen o.a. droge huid, huiduitslag, ontstekingen). SkinClear is 100% natuurlijk en veilig voor je lichaam. Werkt zonder de bijwerkingen van Roaccutane. Reguleert talgproductie en versterkt de natuurlijke barriere functie van de huid (minder kans op onstekingen) Heeft een zuiverende werking op o.a. de lever (ontgifter voor je lichaam).

Succes! Heb je vragen, laat ze weten. Daarvoor zijn we er.