Voeding & acne - is er een relatie?

'

Ácne ontstaat niet door bepaalde voeding' volgens de website thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Onderzoek lijkt echter het tegenovergestelde te bewijzen...

Bewijs van de relatie tussen voeding & puistjes

De Amerikaan dr. Loren Cordain van de Colorado State University en zijn onderzoeksteam concludeerde vanuit een studie begin 2000 dat 'acne vulgaris - of te wel jeugdpuistjes - een Westerse beschavingziekte is.

Cordain is een autoriteit als het gaat om onderzoek naar genetische achtergronden van onze voeding en stofwisseling. Begin 2000 bezocht hij met een onderzoeksteam twee bevolkingsgroepen in Papoea Nieuw-Guinea (eiland Kitavan) en Paraguay. Bij beide groepen had niemand puistjes, ook niet de jongeren tussen 15 en 25 jaar. Terwijl in de Westerse wereld 79-95 procent van de jongeren tussen 15-25 jaar last heeft van acne. En 40-54 procent van personen ouder dan 25 jaar.

De Papoea Nieuw-Guinea groep at voornamelijk vers fruit, vis, knollen en kokosnoot. En weinig graanproducten of bewerkte suikers. De Paraguay groep veel maniokwortel, pinda's, mais en rijst. Slechts acht procent van hun voeding bestond uit westerse voedingsmiddelen zoals pasta, suiker en brood.

Volgens Cordain en zijn team zijn de verschillen tussen de Papoea's en Paraguayers en Westerse bevolking niet alleen te verklaren door genetische factoren, maar speelt ook voeding een belangrijke rol. Vooral koolhydraten met een hoge Glycemische Index (geeft aan hoe en hoe snel een voedingsmiddel bijdraagt aan een stijging van de suikerspiegel in je bloed). Voorbeelden hiervan zijn geraffineerde of sterk bewerkte voedingsmiddelen als suikers, bloem, maizena, witte rijst, witbrood en aardappels.

Nog meer bewijs

Uit verder onderzoek bleek dat bewoners van meer gemoderniseerde eilanden in de Stille Zuidzee (waar Papoea Nieuw Guinea ook ligt) ook last te hebben van acne, in tegenstelling tot de traditioneel levende Papoea's op het eiland Kitavan.

Onderzoek van de Harvard Universiteit uit 2005 geeft de relatie tussen het gebruik van melkproducten en acne al aan.

Glycemische Index

Online circuleren diverse tabellen met de GI waarden van diverse voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld op de site van het diabetes fonds (voeding met een hoge glycemische index bevordert ook suikerziekte).  Ook in het boek 'Eet jezelf slank en gelukkig'  van Amber Albarada vind je een lijst.

Er komen echter steeds meer aanwijzingen dat de glycemische respons op voedingsmiddelen per persoon verschilt. Omdat deze afhankelijk is van allerlei variabalen zoals de individuele verteringssnelheid. Waar eettempo, bereiding van de maaltijd, hoeveelheid vet in een gerecht, insulinegevoelighed weer invloed op hebben. We verschillen dus van elkaar in de manier waarop we (snelle) koolhydraten verwerken. 

Waardevolle voedingstips van de dokter

Gelukkig zijn er ook artsen die wel degelijk de relatie tussen voeding & acne onderkennen. De Amerikaanse arts Mark Hyman geeft op zijn website 8 voedingstips die kunnen helpen om acne te overwinnen.

  1. Gebruik geen melkproducten. Melk is voor kalfjes.
  2. Eet voeding met een lage glycemische index. Dus vermijd zoveel mogelij producten met geraffineerde suikers, calorierijke dranken en (wit)meel.
  3. Eet veel fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten en onstekingsremmende stoffen. Zorg dat je elke dag vijf tot negen porties kleurrijk fruit en groenten binnenkrijgt.
  4. Neem meer gezonde, ontstekingsremmende vetten; omega -3 (visolie) en onstekingsremmend omega-6 (teunisbloem olie) - Noot van Jeanine: in ons dieet consumeren we over het algemeen veel te veel omega 6 en te weinig omega 3). Alleen met supplementen zijn adequate hoeveelheden te realiseren.
  5. Ga voedsel eten dat een positieve invloed kan hebben op acne (hoog in anti-oxidanten en onstekingsremmend). Zoals visolie, kurkuma, gember, groene thee, noten, donkerpaarse en rode vruchten zoals bessen, groenten met donkergroen blad en eieren met omega-3.
  6. Neem voedingssupplementen die acne te lijf gaan. Mensen met acne blijken lage anti-oxidanten waarden te hebben. Hyman adviseert onder andere extra zink, vitamine A (niet de dierlijke versie als je zwanger bent, betacaroteen kan prima, dat bevat  provitamine A dat je lichaam naar behoefte omzet in vitamine A) en vitamine E.
  7. Probeer probiotica. Ze helpen je darmflora te verbeteren en zo ontstekingen in de darm die in relatie staan met ache te bestrijden.
  8. Vermijd voeding waar je overgevoelig voor bent. Voedselallergieen zijn een veel voorkomende oorzaak van acne. Denk aan gluten, melk en gist. Deze kunnen huidproblemen geven bij mensen met een 'lekkende darm' - het schuren van oa gluten tegen je darmwand kan gaatjes in je darm veroorzaken. Waardoor je darm voeding 'lekt'. Dit kan chronische ontstekingen veroorzaken. Die veel van je immuun systeem vergen.

Noot: Nederlandse huisartsen krijgen tijdens hun opleiding zo goed als geen onderwijs in voeding in relatie tot gezondheid. Je kunt ze dan ook niet kwalijk nemen dat hun kennis hierover gering is. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die op eigen initiatief aanvullende opleidingen doen op het gebied van voeding en gezondheid.

Bronnen: Tekst uit artikel van Medisch journalist Toine de Graaf in vakblad Esthe - februari 2018; PubMed; LaVieSage.