Een toner voor je huid, zin of onzin?

De stap van toner/lotion wordt vaak overgeslagen bij het verzorgen van het gezicht. Maar is eigenlijk een must om je huid mooi te houden en te verbeteren. Heb je bijvoorbeeld snel last van een droge, trekkigere huid? Van roodheid of een vale huid? Of van acne? Dan kan een toner/lotion het verschil uitmaken. 

Wat is een toner?

Een goede toner is een mengsel op basis van water of een voor je huid effectiever ingredient als rozenwater of aloe vera gel. Naast deze basis bevat de toner actieve werkstoffen om je huid te beschermen, kalmeren en te verbeteren. Welke dat zijn verschilt per toner. 

Welke functie heeft een toner?

Een goede toner geeft de hydratatie van je huid een boost. Zorgt dat de beschermlaag van je huid versterkt wordt. Kalmeert je huid. En zorgt dat de PH van je huid in balans blijft. Toners zorgen er ook voor dat de werkstoffen van je dagcreme, olie of serum die je daarna aanbrengt sneller je huid intrekken. Dus beter hun werk kunnen doen. Je kunt met een toner, het laatste restje reiniger van je gezicht halen als je dit op een watje aanbrengt. Maar het is in basis een huidverzorgend product, geen reiniger! Daarnaast heeft een goede toner nog andere huidverbeterende functies. Welke dat zijn, verschilt per toner. Afhankelijk voor welk huidtype de toner bedoeld is en van het merk.

PH van je huid herstellen

Veel gezichtsreinigers hebben een hogere PH waarde dan de PH waarde van je huid. Waardoor je huidfunctie verstoord wordt. Een toner herstelt de PH waarde. Veel pure gezichtsreinigers hebben een huideigen PH, zodat PH herstellen met een toner niet nodig is. Wel zo fijn!

Toner als after sun en after shave

De toners van bijvoorbeeld Abloom (Soothing Lotion en Hydrating Toner) en deMamiel (Dewy Facial Mist) bevatten zoveel kalmerende en verzachtende werkstoffen, dat het ook perfecte after sun's zijn! De Soothing Lotion van Abloom is de favoriete after shave van veel van onze (mannelijke) klanten. Door zijn onstekingsremmende, anti bacteriele, anti virale en verzachtende werking.

Voor ieder huidtype een toner

Grofweg kun je de toners verdelen in twee categorieen: voor de normale tot droge huid. Of droge huid. En voor de normale tot vette huid. Beide bevatten beschermende, hydraterende en kalmerende ingredienten. Een toner voor de droge huid bevat extra voedingsstoffen als plantaardige glycerine of kariteboter. Een toner voor de vette huid bevat vaak extra kalmerende en ontstekingsremmende ingredienten en ingredienten om grove porien te verkleinen. 

Hoe gebruik je een toner?

Een toner is de 2e stap in je huidverzorgingsregime. Je gebruikt deze na het reinigen. Aanbrengen kan met een watje, door wat op je handpalm aan te brengen en in te masseren of door op je gezicht te sprayen en in te deppen. Het nadeel van aanbrengen met een watje is dat een deel van het product in het watje verdwijnt in plaats van op je huid. Zonde toch! Wil je een laatste restje reiniger van je gezicht halen met de toner, dan is aanbrengen met een watje handig. Breng na de toner meteen je moisturizer, olie of serum aan, zodat deze helpt de werkstoffen hiervan snel je huid in te laten trekken. Bij een vette huid, kan de toner ook gebruikt worden als toner en dag- of nachtcreme in een. 

Welke toners kun je beter vermijden?

De klassieke toners of gezichtslotions met 'harde alcohol' (ethanol, isopropanol, propanol, butanol, SD alcohol). Deze drogen je huid uit. Wat nu net niet de bedoeling is van een toner. Ook tasten deze de natuurlijke beschermlaag van je huid aan. Waardoor ongewenste stoffen van bijvoorbeeld luchtvervuiling makkelijker je huid in kunnen. En je huid nog droger wordt, omdat vocht makkelijker je lichaam verlaat. Bovendien zijn het huidirritanten. Het klinkt bizar dat er dergelijke toners of lotions te koop zijn, maar t is helaas waar. 

Onze favoriete toners

Klik op de naam van het product voor meer informatie of bestellen.

  • Abloom Soothing Lotion; Een multitasker. Op basis van biologische aloe vera gel. Voor ieder huidtype geschikt. Niet alleen heel fijn voor je gezichtshuid. Maar ook als algehele Rescue Gel bij (brand)wondjes.
  • deMamiel Dewy Facial Mist; Een supercharged toner. Ontwikkeld vanuit Annee deMamiel's eigen praktijk in Londen. Hydrateert, beschermt, herstelt, pept op en versterkt je huid.  Bekijk de ingredientenlijst maar eens!
  • dr Hauschka Gezichtslotions; Klassiekers op het gebied van huidverzorging. Hydraterend, verfrissend en versterkend. Ook handig om je make up te fixeren of als verfrissing voor je huid tussendoor (ik heb altijd een mini in mijn handtas). De Speciaal versie is voor een vette huid.
  • dr Baumann Tonic Lotions*; bel of mail ons voor meer advies. 

* dr Baumann producten mogen alleen verkocht worden na een persoonlijk advies of als je de producten al gebruikt. In de webshop kun je alleen bij dr Baumann producten, nadat je van ons een wachtwoord hebt ontvangen.