Edelstenen in cosmetica. Zin of onzin?

Edelstenen in cosmetica

Misschien niet waar je ze in eerste instantie zou verwachten: edelstenen in cosmetica. Toch voegden onze verre voorouders deze al toe aan hun verzorgingsproducten vanwege de helende werking die ze zouden hebben. En ook nu wordt het gedaan. Heeft dit zin voor je huid? Of voegen ze niet echt waarde toe? 

Werking van edelstenen

Edelstenen worden al duizenden jaren gebruikt. Als decoratie, juweel, betaalmiddel en helend middel. Of ze inderdaad een helende werking hebben of niet, daar zijn de geleerden het niet over eens. 

Edelstenen zouden werken door de specifieke trilling die ze afgeven. Deze verschilt per edelsteen. En is afhankelijk van het materiaal van de steen. Net als edelstenen, bestaat ons lichaam ook uit trillings frequenties. De frequentie van de trilling van edelstenen is hoger dan die in ons lichaam. Dat zorgt ervoor dat ze van nature naar de lagere trillingsfrequentie gaan om balans te brengen.

Als je een steen draagt of vasthoudt wordt de energetische trilling van de steen door je lichaam overgenomen. En andersom absorbeert de steen jouw energetische trilling. Hierdoor kan een onbalans in het lichaam zich herstellen.

Ontstaan edelstenen

Edelstenen kunnen tot biljoenen jaren oud zijn. En worden gevormd bij een zeer hoge druk en hoge temperatuur. Bijvoorbeeld diamand ontstaat onder grote druk uit koolstof. Dit kristalliseert tot diamant op een diepte van 135 tot 200 kilometer. Bij temperaturen tussen de 1.100 en 1.200 graden Celsius. 

Goedgevormde diamantkristallen ontstaan waarschijnlijk vanuit een proces toe- en afname van elektronen. Elektronen zijn energiebronnen. Die dus kunnen zorgen voor de elektromagnetische lading/trilling van een edelsteen.

Een gekleurde edelsteen heeft zijn kleur te danken aan mineralen. En hoe deze licht absorberen of weerkaatsen. En het elektrische veld dat ze creeeren [1]. Dit is heel simplistisch uitgelegd. Meer lees je via de link. 

De energetische lading van edelstenen wordt ook wel piezoelectriteit [2] genoemd. Electriciteit die ontstaat door druk en latente warmte. Iedere edelsteen heeft zijn eigen golflengte.

Werkt edelsteen in poedervorm?

Je zou denken dat een edelsteen die tot poeder is geextraheerd of vermalen niet de elektromagnetische lading meer heeft als in zijn oorspronkelijke vorm. In Ayurveda worden edelstenen via verpulvering of verhitting tot ultrafijn poeder omgevormd. Om zo onder andere als actief bestanddeel van Ayurvedische medicijnen gebruikt te kunnen worden.

Eeen aantal auteurs meent dat door verhitting (een deel van de) werking van de edelsteen verloren gaat. 

De kleur van de edelstenen is een belangrijk element dat de elektrische lading geeft. Ook in poedervorm blijft deze kleur. En de lading. 

Naast een elektromagnetisch veld, bevatten edelsteen poeders ook voor je lichaam nuttige mineralen. 

Edelsteen in vloeistof

Door edelstenen (tijdelijk) aan olien of hydrolaten toe te voegen, geven ze hun trillingen af. Deze worden overgenomen door de vloeistof.

Werken edelstenen echt?

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar de werking van edelstenen. Tegenstanders zeggen dat ze een placebo werking hebben. Voorstanders dat ze werken. Uit veel praktijkvoorbeelden lijkt dat edelstenen wel degelijk een krachtige werking kunnen hebben.

De Duitse natuuronderzoeker en auteur Michael Gienger heeft veel ervaring met het testen en gebruiken van edelstenen. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan. [3] [4]

Mijn Rosequartz ervaring

Het zilver van een ring met rosequartz die ik gekocht had spleet na een poosje dragen in tweeen. Na reparatie droeg de maker van de ring deze een tijdje. Niets gebeurde, de ring bleef intact. Nadat ik de ring weer ging dragen, spleet het zilver binnen een paar dagen opnieuw. Hetzelfde gebeurde na een volgende reparatie. En daarna weer. 

Volgens kenners kwam dit door de sterke werking die Rosequartz bij mij had.

Baby- en peuterarmbandjes Zilte Zusjes

Zilte Zusjes [5] maakt onder andere edelsteen armbandjes voor baby's en peuters. Die helpen bijvoorbeeld bij darmkrampjes of slecht slapen. Een placebo effect kan bij deze groep niet echt, omdat baby's en peuters niet bewust zijn van een eventuele werking die de steentjes kunnen hebben.

Uit reviews van kopers lijken de edelstenen effect te hebben

"Hartstikke blij mee!” “Ik heb het armbandje besteld met barnsteen, labradoriet en Zonnesteen Sunnydays. Ze slaapt al sinds ze geboren is slecht en ze heeft nu de hele nacht door geslapen. Ik ben zo blij!”

"Waar ik van tevoren een beetje sceptisch was, ben ik nu helemaal overtuigd. Sinds een week hebben we de amethist maansteen binnen voor mijn dochtertje van 4. Omdat ze veel last van verstoorde nachten en nachtmerries heeft dacht ik baat het niet, schaadt het niet... De steen ligt nu een week onder haar kussen en ze heeft vanaf de eerste nacht goed geslapen. Echt bizar." 

"Ik durf niet te zeggen of het toeval is maar Sterre heeft de ziekte van hirschrpung en kan zelf niet poepen zonder clysma of lactulose. Sinds haar armbandjes heeft ze al 2 x zelf flink gepoept. Hoe dan,,,"

Wetenschappelijk onderzoek Parel

Onderzoek dat ik heb kunnen vinden, is over de organische edelsteen parel [6]. Organisch, omdat deze is ontstaan vanuit een levend organisme. Parelpoeder wordt al eeuwen in China in cosmetica gebruikt vanwege de verjongende en helende werking. Te danken aan de mineralen en sporenelementen in parel. Niet vanwege de elektromagnetische lading. 

Edelstenen in cosmetica

The OHM Collection gebruikt 'charged' amethist poeder in haar poeder deo. Voor de beschermende, kalmerende en zuiverende werking. 

dr Hauschka gebruikt edelsteen poeder in haar Intensieve Conditioners. Zoals Robijn, Tourmalijn en Rhodochrosiet.

  • Toermalijn in de conditioner voor de overgevoelige huid, omdat deze kalmeert, beschermt en ontspant.
  • Rhodochrosiet in de Intensieve Kuur tot 25 jaar vanwege de reinigende werking.
  • Robijn in de Intensieve Kuur Menopauze omdat deze voor energie en doorbloeding zorgt.

Van Aventurijn wordt gezegd dat deze helpt bij huidaandoeningen als eczeem en acne. Rozenkwarts zou de doorbloeding van de huid stimuleren.

Rollers en Gua Sha

Deze worden al eeuwen in China gebruikt voor huidverbetering en verjonging. De werking komt deels door de massage die je je gezicht geeft. Dat stimuleert de doorbloeding. Wat onder andere de aanmaak van collageen bevordert. Goed voor een steviger huid.

Ook verbetert het de afvoer van (lymfe) vocht. Wat onder andere kan helpen tegen wallen onder je ogen. Met de Gua Sha steen kun je ook drukpunten masseren.

In je gelaat zitten heel veel spiertjes die we weinig stimuleren, zoals we bijvoorbeeld wel bij een training van arm- of buikspieren doen. 

De speficieke edelstenen waar de rollers en Gua Sha van gemaakt zijn, hebben ieder hun eigen werking. 

Conclusie

Naar de werking van edelstenen in het algemeen en in cosmetica producten specifiek is nog weinig onderzoek beschikbaar. Michael Gienger lijkt de enige die uitgebreid onderzoek naar de werking heeft gedaan. Meer onderzoek is gewenst.

Uit het feit dat edelstenen al eeuwenlang gebruikt worden in onder andere Chinese en Ayurvedische tradities, vanwege het effect dat ze zouden hebben,  lijkt dat ze een positieve invloed op de huid en je welzijn kunnen hebben.

Ook voorbeelden uit meer recent gebruik lijken een positieve werking te tonen.

De beste manier om uit te vinden of jij baat hebt bij het gebruik van edelstenen in je huidverzorging, is door het zelf uit te proberen.