Huid- & haarverzorgingstips Wintersport

Is het handig mijn huidverzorging aan te passen tijdens de wintersport? Op een goede zonbescherming na, is dit misschien het laatste waar je aan denkt als je je koffer pakt voor je wintersport vakantie. Het antwoord is echter, ja! In deze blog een aantal tips om je huid goed te verzorgen tijdens de wintersport.

Waarom je huidverzorging aanpassen?

Vooral je gezichtshuid krijgt heel wat extra uitdaging tijdens de wintersport. Onder andere door grote temperatuurverschillen. Van de kou op de piste, naar de warmte van apres ski, chalet of hotel. Of van gure, schrale wind naar een uitbundig zonnetje. Hierdoor voelt je huid sneller droog en trekkerig aan. De zon, die door de witte sneeuw weerkaatst wordt, zorgt er bovendien voor dat je makkelijk kunt verbranden.

Maar ook je voeten, handen en haren hebben het vaak extra te verduren. Door de kou en doordat je een hele dag op je voeten 'staat'. 

Waaraan voldoet een goede gezichtscreme?

Geen creme op waterbasis gebruiken?
Het verhaal gaat dat een creme die veel water bevat (wat bij veel gezichtscremes het geval is) door de vrieskou makkelijk kan bevriezen. Wat geen prettig idee is voor je huid. Maar er zijn ook tegengeluiden die aangeven dat het water al verdampt is na het opbrengen van je creme, dus bevriezen niet snel zal gebeuren.

Of een creme op waterbasis nu bevriest of niet, meer vette cremes worden over het algemeen als prettiger ervaren tijdens de wintersport. Deze beschermen je huid beter bij gure weersomstandigheden. Advies is daarom een gezichtsolie te gebruiken - een olie voedt, beschermt en hydrateert- of een creme die naast water veel vetstoffen bevat zoals de Rozencreme van dr Hauschka of de Vitamin Cream dry skin of Ceramid Cream dry skin van dr Baumann SkinIdent. Je kunt ook wat olie mengen door je dagcreme. 

Vergeet je oren en neus niet!

Bescherm je gezicht met een zonnefactor
Zon hebben we nodig voor de broodnodige vitamine D. Maar verbranden is niet goed voor je huid. Voor de meeste van ons is een zonbeschermingsproduct daarom geen overbodige luxe tijdens de wintersport. Vergeet niet insmeren te herhalen als je flink bezweet bent of een sneeuwbui op je gezicht hebt gehad.

De zonneproducten van Raw Elements zijn 100% puur, bevatten geen water, nano ingredienten of voor je lichaam en het milieu minder fijne synthetische filters, beschermen tegen UVA en UVB straling, bieden een SPF van 30+ en geven minder tot geen witte waas. Kies eventueel voor de getinte foundation of stick als je zeker wilt weten dat je geen witte waas krijgt. Deze producten zijn op basis van zink oxide. Dat bescherming biedt door UV stralen te weerkaatsen. Zolang er (voldoende) product op je huid zit, ben je beschermd. Loveli heeft een pure zonbescherming factor 30 en 50, die geen enkele witte waas geeft.

Handige combi producten zijn de SunPrep van Hynt beauty en INIKA's mineral powder foundation. Beide met SPF 25. Hynt's SunPrep is een dagcreme en zonbescherming in een, die makkelijk intrekt en geen witte waas geeft. INIKA's poeder foundation geeft een mooie egale teint en bescherming tegen UV in een!

De gezichstolien in ons assortiment hebben een natuurlijke SPF tussen de 6-8. 

Trekt een olie wel goed in? Krijg ik geen glimmende huid van een olie?
Veel mensen denken dat een gezichtsolie niet makkelijk intrekt/een glimmende huid geeft. Bij een natuurlijke gezichtsolie zonder petrolatum of parafiinum liquidum is dit nog zelden het geval. Behalve als je teveel gebruikt. Van een gezichtscreme met water als basis en daarnaast olien heb je meer nodig, dan een geconcentreerde olie zonder water! Heb je een blanke huid, dan kan het zijn dat pure argan olie niet snel intrekt. 

Zorg goed voor je ogen

De huid rondom je ogen is veel dunner dan de rest van je gelaatshuid. Tijdens de wintersport zul je het grootste deel buiten een skibril of zonnebril op hebben. Maar omdat veel van ons zonder kleurverschil op ons gezicht thuis willen komen gaan deze ook wel eens af. Met het felle zonlicht, knijp je vaker met je ogen, wat rimpeltjes in de hand werkt. De huid rondom je ogen heeft  ook te lijden van de temperatuursverschillen van binnen en buiten. Kies voor je ogen wat jezelf het prettigst vindt een vollere of luchtiger creme. Persoonlijk zou ik een oog gel zonder vetstoffen overdag alleen gebruiken onder een reguliere creme. Laatste biedt wat meer bescherming bij koud weer.

Bescherm je lippen

De huid van je lippen is dun en hierdoor extra vatbaar voor schraal, guur weer en droge (verwarmings)lucht. Lik je lippen niet af om ze te bevochtigen, ze worden hier vaak alleen maar droger van. Lipverzorging met puur en alleen natuurlijke olien en vetten verzorgen, beschermen en ondersteunen de natuurlijke functie van je lippen.Gebruik tijdens de wintersport eventueel een lipbescherming met SPF, zoals Hurraw! Zon (SPF 15) of Raw Elements Lip Rescue of Lip Shimmer - met een roze tintje (beide SPF 30). Producten als vaseline met paraffinum liquidum of petrolatum uit de olie industrie, leggen een laagje op je lippen zodat deze zelf niet meer kunnen werken. je hebt vaak steeds meer nodig om effect te genereren. Je lippen voelen zacht aan, maar niet meer als je stopt met smeren. Mijn favoriet voor na het skiën is de INIKA Lipserum. Een superfijne vegan gloss, boordevol bescherming voor je lippen.

Verzorg je handen en voeten

Door kou en/of strakke skischoenen en meer voetbelasting dan veel van ons met een kantoorbaan gewend zijn, kunnen ook je handen en voeten wat extra aandacht gebruiken. Voelen je handen en voeten snel koud aan, drink of eet geen koude producten. Gebruik veel verwarmende kruiden als gember, peper, komijn en koriander om doorbloeding te bevorderen (Een Chai Latte met amandelmelk, kaneel, kardamom, gember en curcuma is heerlijk!). Laat stukken gember tien minuten in heet water trekken, doe het water in een thermoskan en neem mee voor onderweg op de piste.

Verzorg je handen en voeten met een beschermende en hydraterende creme. Verwen ze eventueel 's avonds met een hand- of voetbalm. Wil je deze extra goed laten inwerken, trek dan katoenen handschoentjes of sokken aan nadat je de balm hebt opgebracht.

Een voetenbad in afwisselend koud- en warm water stimuleert de doorbloeding. Een (voeten)bad met dr Hauschka's Saliebad werkt multifunctioneel: het verwarmt en voorkomt afkoeling. Na het sporten verkwikt het Saliebad. Voor overbelast en opgezwollen voeten werkt het Saliebad herstellend. Ook de Been Tonic van dr Hauscka is heerlijk bij vermoeide benen en armen. 

Als je haar maar goed zit

Je haren hebben te lijden van het weer en de hele dag verstopt zitten onder muts of helm. Van de koude lucht wordt je haar snel statisch. Zorg al voor de wintersport voor goed gehydrateerde haren, zodat je haar minder pluist. Neem eventueel een flesje cosmetische argan olie mee tijdens de wintersport om je punten goed te verzorgen. Lees meer over haarverzorging in de blog 'Help mijn haar pluist'.

Overige tips voor een stralende huid

  • Drink voldoende water, kruidenthee of pure bouillon om je huid van binnenuit te hydrateren. Water liefst op kamertemperatuur of lauw, omdat je lichaam haar energie nodig heeft om warm te blijven.
  • Douche niet te heet! Dat droogt je lichaam uit.
  • Doe 's avonds eens een verzorgend gezichtsmasker op. Die geeft je huid een boost! Verwen je ogen dan meteen met een verfrissend en kalmerend oogcompres.
  • Vermijd 'heavy' gezichtsverzorging als scrubs en peelings tijdens de wintersport. Deze belasten je huid net iets teveel als je de hele dag buiten bent.
  • Voorafgaand aan de wintersport kun je van binnenuit al bescherming voor je huid opbouwen. LaVieSage SkinBalance bouwt de beschermende barriere laag van je huid op. SkinProtect geeft een zonbeschermingsfactor 6 van binnenuit.
  • Spierpijn? Een verwarmende, spierontspannende olie als Shankara's Muscle Release Oil, dr Hauschka's Body olie Berken Arnica of Weleda Arnica olie of gel helpt!
  • De cream to powder Eyebrow Definer van Hynt Beauty is erg fijn om je wenkbrauwen te laten spreken. Long lasting, water resistant, super verzorgend. Bevat geen water.

Geniet van je wintersport vakantie!