Top 12 anti aging ingredienten die je moet kennen

Ouder worden we allemaal, inclusief tekenen van huidveroudering. En nee op je 55e er nog als 20 jarige uitzien is wat de meeste van ons niet ambiëren, maar die fijne lijntjes, diepere rimpels en slappere huid wat uitstellen en/of verminderen vinden we helemaal niet erg!

Goed nieuws, een aantal ingrediënten zijn bewezen effectief om huidveroudering tegen te gaan. Niet alleen in voeding, maar ook in cosmetica producten. Hierna mijn top twaalf - in willekeurige volgorde.

Lees daarna nog even verder. Voor overige tips voor je strakkere huid menu.

SPF

Om nieuwe rimpelvorming tegen te gaan. Maar dan wel een natuurlijke. Het liefst zink oxide. Veel synthetische UV filters zijn niet echt huid- of lichaamsvriendelijk. Een aantal zelfs kankerverwekkend.

Waarom een SPF?

Omdat UV straling - vooral UVA - een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering is. Maar let op: vermijd de zon niet helemaal. Deze zorgt onder andere voor de aanmaak van vitamine D3. Super nodig om je huid langer mooi te laten zijn! Experts zeggen ieder dag 15 minuten zoveel mogelijk onbedekt de zon in. Zonder te verbranden! 

SPF in voeding

Onze voor-, voor-, voorouders deden het al:  van binnenuit SPF opbouwen met voedingsmiddelen. Alleen met voeding red je het niet in het huidige klimaat. Maar volgende voedingsmiddelen geven je al een basis SPF bescherming: omega 3 vetzuren uit onder andere vette vis, walnoten, zaden - voor een dikkere, betere beschermde huid, anti-oxidanten als lycopeen (o.a. in tomaat, watermeloen), betacarotenen (in geel en oranje fruit en groenten),  groene groente, bessen en groene thee. Zoals onze voor-, voor-, voorouders deden. 

Collageen

Collageen is een eiwit die ervoor zorgt ervoor dat onder andere je huid stevig en gevuld blijft. De naam komt van het Griekse woord 'kolla', wat lijm betekent. Collageen 'lijmt' als het ware de cel-, bot en overige structuren in je lichaam aan elkaar en zorgt voor een solide geheel. Vanaf je 25e neemt de hoeveelheid collageen in je lichaam af. Waardoor je huid slapper wordt.

Collageen is het basis molecuul voor je bindweefsel, dat zich als een soort netwerk in heel je lichaam (inclusief spieren en organen) bevindt. Zonder collageen zou bindweefsel alleen uit een soort slappe gel bestaan. 

Collageen smeren heeft niet zoveel zin. De moleculen zijn te groot om door je huid te worden opgenomen. Wat wel mogelijk is is collageen als supplement slikken. Wat je slikt is normaliter een voorloper van collageen, die in het lichaam makkelijk wordt omgezet in collageen. De beste vorm is het zogenaamde gehydroliseerd collageen. En bestaat in de vorm van vis- of runderpeptiden (eiwitten).

De aanmaak van collageen stimuleren kan wel door het gebruik van de juiste vitamines en mineralen. Bij de anti-aging ingrediënten die hierna volgen, lees je welke helpen om collageen opbouw in je lichaam te stimuleren.

Collageen in voeding

Bottenbouillon, vis en dierlijk vlees zijn in theorie collageenbronnen. Je lichaam kan dit collageen echter maar in zeer beperkte mate opnemen. 

Vitamine A - kies de juiste vorm

Een van de krachtigste anti aging ingrediënten. Bij regelmatig gebruik (maar dat geldt voor alle anti-aging ingrediënten). Het activeert de celdeling, wat huidverjonging stimuleert. En stimuleert de aanmaak van huidvullend collageen, waardoor fijne lijntjes minder zichtbaar worden. Vermindert oppervlakkige pigmentvlekken. 

Retinol is de meest voorkomende vorm van vitamine A in cosmetica producten. Deze vorm is echter sterk huid irriterend. In de meeste cremes zit dan ook een lage concentratie. 

Provitamine A/Betacaroteen/Retinyl Palmitate

Dit zijn zogenaamde vitamine A 'pre-cursors', die zichzelf kunnen omzetten in vitamine A, op het moment dat je lichaam dit nodig heeft. In veel biologische (anti aging) cosmetica vind je deze vorm van vitamine A. Je huid doseert zelf wat het nodig is. Dit voorkomt huidirritatie. 

Voeding en vitamine A

Betacaroteen vind je in oranje en geel fruit en groente en in donkergroene bladgroenten. Wortelen (de Engelse naam carrot zegt het al) is aanvoerder in de lijst met groenten met caroteen. Vitamine A vind je onder andere in vette vis, lever, zuivelproducten en eidooiers.

Vitamine C

Noodzakelijk voor de aanmaak van collageen, voor een strakkere huid met minder rimpels. Minder collageen, betekent fijne en diepere rimpels.

Ook beschermt vitamine C je buitenste huidlaagje tegen oxidatie. Het proces waar schadelijke vrije radicalen zich binden aan gezonde huidcellen en deze vernietigen. Waardoor DNA schade, rimpels en ouderdomsvlekken kunnen ontstaan. Juist in de zomer heb je extra behoefte aan vitamine C, om de negatieve effecten van UV straling tegen te werken. 

Heb je last van pigmentvlekken? Vitamine C kan helpen om deze te vervagen. Bijvoorbeeld het Vitamin C Ester - Brightning Serum van Hynt Beauty is gebaseerd op deze werking van vitamine C.

Roken is sowieso een huidverouderaar eerste klas. En 'zuigt' de vitamine C uit je lichaam. Mocht je roken, zorg voor een flinke dosis extra vitamine C. 

Op het ingredienten lijstje van cosmetica producten terug te vinden als een ascorbyl variant.

Voeding en vitamine C

Je vindt het (niet voor niets) in heel veel zomers fruit en rode vruchten. Ook peterselie en tomaten bevatten een hoog gehalte aan vitamine C. Het Collageen  Boost Mask van Abloom zit boordevol extracten van (rood) fruit met vitamine C. Powerfood voor je huid!

Vitamine E - D-alpha-tocopherol

Vitamine E in de natuurlijke D-alpha-tocopherol vorm is een krachtige anti-oxidant, die schadelijke huidverouderende vrije radicalen doodt. En een natuurlijke beschermer tegen schadelijke effecten van UV straling. Afhankelijk van concentratie en gebruik kun je met vitamine E een zonbescherming SPF 2-4 opbouwen! Daarnaast helpt vitamine E je huidhydratatie te verbeteren en heeft het een onstekingsremmende werking. In combinatie met vitamine C wordt de werking versterkt.

De synthetische vorm van vitamine E - D,L-alpha-tocopherol heeft een veel zwakkere werking dan de natuurlijke vorm.

Voeding en vitamine E

Vitamine E is onder andere te vinden in boter en andere vetten zoals notenolie, walnoten en tarwekiemen.

Hyaluronzuur

Laat je huid voller en steviger lijken. Hyaluronzuur is een huideigen ingredient. En heeft de capaciteit om tot 30 keer haar gewicht aan vocht aan zich binden. Ideaal dus als je huid wat 'inzakt' doordat de kwaliteit van je bindweefsel afneemt en vocht verliest omdat je buitenste huidlaag in de loop der jaren dunner wordt. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder hyaluronzuur aan. 

Hyaluronzuur je huid insluizen is lastig, gezien de grote van de molecule. In een cosmetica product helpt het wel de hydratatie van je huid aan de buitenkant te verbeteren. En zorgt dat vocht in je huid beter vastgehouden wordt.

Voeding en hyaluronzuur

Volgende voeding helpt je lichaam bij het aanmaken van hyaluronzuur: groene bladgroenten als boerenkool, groente en fruit met veel vitamine C, pompoen, , en kruiden als peterselie, rozemarijn en basilicum. Ook magnesium is nodig om hyaluronzuur te kunnen aanmaken. 80 procent van ons heeft een tekort hieraan. Bijvoorbeeld bananen en noten bevatten magnesium.

Glucosamine

Glucosamine moleculen stimuleren de aanmaak van hyaluronzuur IN de huid. Waardoor rimpels en fijne lijntjes afnemen. In tegenstelling tot hyaluronzuur kunnen deze wel door de huid opgenomen worden. (1)

Vanaf een concentratie van 2% in een creme helpt glucosamine bovendien tegen hyperpigmentatie. In combinatie met Niacinamide is dit effect nog sterker.

Glucosamine in voeding

Glucosamine komt niet echt in voeding voor. Behalve in kraakbeen van o.a. schaal- en schelpdieren, maar dat gedeelte eten wij niet echt.

Niacine/Niacinamide

Een vorm van B3, die helpt tegen hyperpigmentatie en huidschade door vrije radicalen. In combinatie met glucosamine wordt dit effect versterkt. Stimuleert ook de aanmaak van beschermende huidvetten, waardoor je huid beter vocht vasthoudt en minder gevoelig is voor negatieve invloeden van buitenaf. Fijne lijntjes worden minder. 

Niacinamide in voeding

Niacinamide zit onder andere in vlees, vis, noten, zaden (chia zaad), groene groenten, bruine rijst en champignons 

Essentiele vetzuren - ceramiden

Je huid bestaat voor 50% uit ceramiden. Een essentieel vetzuur dat je huid beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en zorgt dat je huid vocht vasthoudt. En zo niet uitdroogt. Minder vocht in je huid betekent ook dat fijne lijntjes en rimpels zichtbaarder zijn. Naarmate we ouder worden, wordt het vetlaagje van onze huid dunner. Aanvulling hiervan helpt huidveroudering tegengaan. 

Andere belangrijke essentiele vetzuren voor je huid zijn omega 3 en omega 6 (GLA). Omega 6 komt voor in de celwanden van je huid. Omega 3 gaat ontstekingen tegen en helpt je buitenste huidlaag te repareren/aan te vullen.

Essentiele vetzuren in voeding

Omega 6 krijgen we vaak al voldoende of zelfs teveel via voeding binnen. Het zit onder andere in lijnzaad en plantaardige olie als zonnebloemolie. Aan Omega 3 hebben de meeste van ons een tekort. Het zit onder andere in vette vis, algen!, zaden (ook lijnzaad) en noten (walnoten). Omega 3 uit visolie wordt sneller opgenomen door ons lichaam dan plantaardige omega 3. 

Silicium

Is een belangrijk mineraal nodig voor de opbouw en structuur van collageen. Silicium zit in je huidcellen, botten, kraakbeen, nagels en haren. Het geeft stevigheid aan weefsels. 

Silicium in voeding

Silicium zit onder andere in fruit, granen, groenten en peulvruchten. Voedingsmiddelen met het meeste silicium zijn dadels, haver, rozijnen, bonen en koriander.

Koper

Koper is een super belangrijk anti-aging mineraal. Het is nodig bij de opbouw en structuur van collageen/bindweefsel en elastine. En gaat pigmentvlekken tegen.

Koper in voeding

Schaaldieren, noten, cacao en orgaanvlees zijn rijk aan koper.  

Ho, stop, shop verstandig

Snel nu niet meteen naar de (online) winkel om een heel arsenaal aan producten aan te schaffen met een of meer van deze ingredienten, zonder op te letten wat er verder in de producten zit. In veel cosmetica producten zitten namelijk heel veel stofjes die je huid net weer minder fijn vindt. Die zorgen ervoor dat je lichaam vrije radicalen aanmaakt. Waardoor de werking van al die super power ant-ageing ingrediënten weer (deels) teniet wordt gedaan. Zonde toch!

  Anti ageing menu

  Cosmetica ingredienten en behandelingen kunnen huidveroudering vertragen of deels ongedaan maken. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we daarmee alles onder controle hadden. Helaas is dat niet zo. Naast je genen, spelen wel of niet (mee)roken, hoe ga je om met stress, levenshouding, slaap, voeding - vermijd geraffineerde suikers zoveel mogelijk - , alcohol gebruik, beweging, luchtvervuiling, huidtype ook een belangrijke rol bij huidveroudering. Ga nu vooral niet heel dogmatisch dit hele rijtje perfect willen doen, dat werkt a-relaxed, wat snellere huidveroudering nu net weer in de hand werkt.

  Cosmetica tips

  Ampullen

  Met hoog geconcentreerde anti ageing ingredienten kun je je huid een boost geven. Heel handig hiervoor vind ik de ampullen van dr Baumann met een specifiek ingredient zoals vitamine A of een combinatie als vitamine E,A en lipiden. Een drupje werkstof per keer is voldoende. Een ampul gaat circa 3 maanden mee bij gebruik een keer per dag.  De dr Baumann ampullen gebruik ik in mijn ochtend en avond beauty routine. Bel of mail ons voor advies: info@indisha.nl of 06 26 012 815.

  Boost & Lift

  Een natuurlijke face lift voor je huid van binnenuit. Dat is wat deze topformule van LaVieSage Nutricosmetics doet. Letterlijk powerfood voor je huid. Met collageen, glucosamine, hyaluronzuur, vitamines en mineralen (o.a. silicium en koper). Als poeder om te slikken. 

  Abloom - Nature Nurtures

  De producten in de kwalitatief hoogwaardige biologische huidverzorgingslijn van Abloom, zitten boordevol natuurlijke werkzame ingredienten die een of meerdere van bovenstaande anti aging elementen bevat. Bijvoorbeeld rood fruit extract (vitamine C), wieren, extract van zaden en groenten en jojoba olie (vitamine E). De productontwikkelaar is een knappe kop, die samen met Nobelprijswinnaars heeft gewerkt. 

  Anti ageing behandelingen zonder botox of fillers

  Persoonlijk ben ik geen fan van botox en de meeste fillers. Lees daarover meer in mijn blog 'Botox tegen rimpels - is het schadelijk?' Gelukkig zijn er ook behandelingen zonder injecties met een prachtig verjongend effect. Niet zo instant als bij botox, maar wel een tot vijf jaar jonger gezicht:

  • Thuis behandeling. Ik had het nooit gedacht van mezelf, maar iedere morgen na het aanbrengen van mijn gezichtsverzorging doe ik braaf mijn dagelijkse guasha en face roller 'oefeningen'. Vijf minuutjes max. Vergeet ik ze een keer, dan mis ik het echt. Bij mij helpt het (anders zou ik het ook niet nog steeds doen). Regelmatig wordt ik 5 jaar jonger ingeschat. Kijk bij de guasha/roller sets naar de oefeningen. Mijn favoriet is met de 'vork' van de guasha mijn kaaklijn strak trekken. 10 x aan iedere zijde. Enne ik neem meteen mijn bovenbenen mee met de guasha. Die zijn slank, maar worden zo ook wat strakker. 
  • Natural Face Lifting. Op basis van een rimpel- en contour analyse wordt een behandelplan op maat gemaakt. Met behulp van bindweefsel, spierweefsel, botweefsel massage technieken wordt aan zichtbare verjonging van je gelaat gewerkt. Klik hier voor meer info of neem contact op met Nancy Alosery: 06 27 32 22 81. Deze technieken gaan een stap verder dan:
  • Cosmetische bindweefselmassage. In een kuur van 10 behandelingen wordt  door middel van verschillende bindweefselmassage technieken gewerkt aan verjonging van je gelaat.
  • Cosmetische acupunctuur. Door middel van acupunctuur met ultrafijne naaldjes, massage en aanvullende technieken die per behandelaar verschillen, wordt huidverjonging van binnenuit gestimuleerd. Blokkades worden opgeheven, doorbloeding gestimuleerd. Iedere behandeling is op maat. Kuur van 8-10 behandelingen. 

  Bronnen: drBaumann, Ahealthylife, LaVieSage