Eerste hulp tegen/bij droge handen

 

"Help, mijn handen zijn megadroog. Kan ik hier iets tegen doen?"  Een vraag die we de afgelopen dagen heel vaak krijgen. Nu het vanwege corona een must is  je handen vaker en langer te wassen. Door al dat wassen, wassen we ook de goede bacterien van onze handen. En veel zepen beschadigen de beschermlaag van je huid. Gelukkig kun je er iets tegen doen. Zowel voorkomen, voorkomen dat het erger wordt en herstellen. In deze blog lees je hoe.

Droge handen voorkomen

Gebruik alleen natuurlijke zepen
We moeten onze handen vaak en langer wassen in deze corona tijd. Maar dat hoeft niet perse schadelijk te zijn voor je huid! Er zijn gelukkig natuurlijke alternatieven voor zepen met voor de huid agressieve schuimmiddelen, synthetische parfums of andere twijfelachtige ingredienten die je huid schaden! 

Waarom zijn deze natuurlijke zepen niet schadelijk, maar zelfs verzorgend voor je huid? Hierna een opsomming. Lees meer in de Werfzeep blog hierover of in het Werfzeep boek (kun je meteen zelf aan de slag om je eigen zeepjes te maken - leuke activiteit samen met kinderen!)

  • Bij het verzepen van olien ontstaat verzorgende glycerine. In op grote schaal fabrieksmatige vervaardigde zepen worden olien niet meer verzeept, maar worden geextraheerde vetzuren gebruikt. Waardoor geen glycerine onstaat,
  • In natuurlijk vervaardigde zepen zit een beetje 'overvet'. Olie die niet verzeept is. Deze komt vrij bij het wassen met de zeep.
  • Natuurlijke zeep wordt meestal gemaakt volgens het 'koude methode proces'. Hierdoor blijven werkzame bestanddelen van de ingredienten intact. Ook de verzorgende! Dit is echter een tijdsrovende procedure. De meeste fabriekszeep wordt gekookt, zo kun je in een uurtje heel veel zeep maken. Alleen worden alle heilzame werkstoffen zo doodgekookt.
  • In natuurzepen zitten geen synthetische parfumstoffen die je handen uitdrogen. Alleen plantextracten, essentiele olien of helemaal geen geurstoffen
  • In natuurzepen worden vaak verzorgende bestanddelen toegevoegd die complexer en tijdrovend zijn om te maken,  zoals calendulamaceraat. In een fabrieksmatig proces is hier geen tijd voor of is dit te kostbaar. 
  • Nature nurtures!

Natuurlijke zepen waar bij enthousiast over zijn zijn de biologische Werfzepende vloeibare Shikakai zepen van dr Bronner (incl milde baby en anti virale tea tree versie) en de purifying cleanser van Abloom die ook als zeep te gebruiken is.  Maar er zijn uiteraard nog veel meer pure zepen.

Gebruik een desinfectant met zachte alcohol
De gangbare desinfectanten bevatten zogenaamde  (gedenatureerde) harde alcohol. Bijvoorbeeld isopropyl alcohol of specialy denaturated alcohol (SD). Deze irriteert je huid en droogt je huid super uit.

Gelukkig zijn er alternatieven met zachte alcohol - een huideigen alcohol - , van graan of druiven, die op een natuurlijke manier gedenatureerd wordt (zonder dat er giftige stoffen bij te pas komen). Deze alcohol is echter veel duurder om te produceren dan harde alcohol. Voorbeelden van desinfectanten met zachte alcohol zijn Pinks Boutique Crystal Sanitizer deze gebruiken wij al jaren in onze salon), de Organic Hand Sanitizer van dr Bronner en de Soothing Lotion van Abloom (of Soothing gel van dr Alkaitis). Laatste is anti viraal, antibacterieel, anti sceptisch en multi purpose: helpt super bij (brand)wondjes, acne, verzacht de huid.

Draag handschoenen
Je kunt uiteraard ook preventief handschoentjes dragen als je een boodschap moet doen. Zodat je je handen minder hoeft te wassen. En de handschoentjes na gebruik weggooien of als het gaat uitwassen. Weggooien is alleen niet zo milieuvriendelijk, 

Eet voldoende vetten
Zorg dat je voldoende (plantaardige koudgeperste) vetten eet of vette vis of visolie rijk aan omega 3. Op deze manier voed en bescherm je je huid van binnen uit. 

Gebruik een handverzorgingsproduct
Deze beschermt je handen en kan al aangerichte schade helpen herstellen. Denk aan een handcreme of rijkere hand-/bodyolie of butter. Zorg dat je altijd een (mini) tube of potje bij de hand hebt zodat je kan smeren als nodig. Let wel op: als je je handen wilt desinfecteren moeten ze vrij zijn van vuil en vet, anders werkt de desinfecteerder minder goed. Hier vind je onze selectie van pure, biologische handverzorgingsproducten. 

Vermijd handverzorging met paraffinum liquidum of petrolatum
Denk aan vaseline en sorry maar ook het blauwe niveau blik (check de ingredientenlijst zelf eventueel). Die laten je huid wel zacht aanvoelen, maar sluiten deze ook af. Waardoor je huid haar natuurlijke beschermingsfunctie niet meer kan uitoefenen. Je hebt meer en meer nodig om effect te bereiken. Stop je met het gebruik van de creme dan worden je handen heel droog. Parrafinum liquidum en petrolatum zijn goedkope reststoffen uit de olie industrie. 

Voorkomen dat je handen nog droger worden

Dat kan uiteraard met alle maatregelen die ook gelden voor het voorkomen dat je handen uitdrogen. Om schade te herstellen, kun je een of meer van de oplossingen om je handhuid te herstellen toepassen.

Handen herstellen 

Het zal even duren voordat je handen weer soepel en zacht aanvoelen, nadat je herstellende maatregelen hebt genomen. De huid heeft tijd nodig om weer een nieuwe beschermlaag te vormen. Dit gaat naar mijn idee ook langzamer nu we veel wassen en desinfecteren. Ook al is dit met pure middelen. Wat kun je doen? Naast de hierboven al genoemde maatregelen. 

Vermijd industriele zepen en desinfectanten met harde alcohol 
Dat spreekt voor zich denk ik, alternatieven zijn eerder in deze blog genoemd

Maskers & kuren

  • Nachtkuurtje Breng een pure  bodybalm, olie of butter aan. Bjvoorbeeld kokosolie kan ook. Trek er katoenen panty handschoentjes over aan en laat de hele nacht inwerken. Niet bepaald sexy, wel effectief. Herhaal zo vaak als nodig.
  • Handmasker Een verzorgende boost voor je handen. Gebruik bij voorkeur in ieder geval twee keer per week. Maak er eventueel zelf een. Niet moeilijk! In deze blog staan veel recepten en tips. Heb je geen zin of tijd om zelf je masker te maken,  de volgende gezichtsmaskers werken ook prima voor je handen!:  dr Hauschka reinigend masker, hydraterend of vitaliserend masker. Of dr Baumann's Cream mask of Liposome-vitamin-ceramid mask of cream mask voor droge/zeer droge huid van de classic lijn.
  • Herstelkuur van binnenuit LaVieSage heeft speciaal voor de zeer droge, naar eczeem neigende huid een superkrachtige herstellende combi gemaakt (deze werkt, hebben we al in verschillende huidmetingen van voor en na gebruik gezien): SkinHydrate en Epidermoil. Niet goedkoop, wel effectief.

Smeren, smeren, smeren
Met verzorgende handcreme, olie, butter of balm. Hier vind je onze selectie van pure, biologische handverzorgingsproducten. Mijn persoonlijke favoriet (voor mijn veeleisende handen) is de Handcare van dr Baumann SkinIdent. Deze staat niet bij onze selectie, omdat dr Baumann niet online verkocht mag worden. We hebben deze altijd op voorraad.

Voeding van binnenuit - zie 'eet voldoende vetten' bij Droge handen voorkomen

 Bronnen: Werfzeep, maxvandaag.nl,