Corona - (hand) hygiene & imuun boosters

Wat een bizarre tijd. Hopelijk once in a lifetime dat we een situatie zoals nu mee zullen maken. Aan de andere kant gaat het ons mogelijk ook weer wat brengen. Staan we weer even stil bij wat er werkelijk toe doet. En ontstaan er nieuwe dingen vanuit de beperkingen die noodzakelijk zijn nu.

Omdat we er vragen over krijgen een blog over hand hygiene - wat wel en niet doen. Met meteen wat tips om je immuun systeem te boosten.

Persoonlijk ben ik geen voorstander ben voor de handdesinfecteer gel's die desinfecteren, maar je beschermlaag van je huid tegelijkertijd strippen + de beschermende bacterieen die op je huid zitten ook om zeep helpen. Tenminste dat is wat ik uit research heb geconcludeerd.  Om me heen hoor ik van veel mensen - door vaak gebruik van desinfecteerders en veel handen wassen, dat de handen droog aanvoelen en kloofjes vertonen. Maar wat zegt de wetenschap hierover? En zijn er eventuele alternatieven? 

Wassen met water en zeep is beter

Dat is wat wetenschappers zeggen over het gebruik van antibacteriele of desinfecterende handgel ivm corona. Een antibactierelehandgel helpt namelijk niet tegen het corona virus. De gel helpt bij het doden van bacterien, niet van virussen! zegt hoogleraar microbiologie Marcel Zwietering. Desinfecterende, antimicrobiele  en hygienische handgels helpen misschien tegen een paar bacterieen en virussen, maar het is onduidelijk of deze tegen een nieuw virus zoals covis-19 helpen zegt de zelfde hoogleraar.

Overmatig gebruik van desinfecterende middelen is bovendien gevaarlijk gaf de Gezondheidsraad al in 2016 aan. Lees meer in dit krantenartikel

Deskundige Peter Molenaar van het RIVM geeft juist aan dat alcohol in de handgels wel degelijk virussen doden. Check wel of je handgel toegestaan is door het college voor toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Maar ook al gebruik je een handgel, dan moet je je handen eerst goed gewassen hebben, zodat vuil en vet van je handen zijn en de gel haar werk tegen virussen kan doen. 

Nadeel van de handgels is dat deze meestal de gezonde bacterien op je huid ook om zeep helpen. (Harde) alcohol in de gels drogen je huid uit. En strippen de huid van haar natuurlijke beschermlaag. Gelukkig zijn er een aantal pure alternatieven.

Zeep

Probeer eens een 100% natuurlijke en biologische zeep van bijvoorbeeld Werfzeep. Deze gebruikt alleen verzeepte olien, planten- en kruiden extracten en bij een aantal zeepjes essentiele olien. Verder niets. Geen agressieve, uitdrogende schuimmiddelen, ingredienten die je beschermende huidlaag aantasten, synthetische parfumstoffen, ingredienten uit de olie industrie, synthetische conserveermiddelen of andere voor de huid minder fijne ingredienten (lees meer). Bijvoorbeeld de haverscrub zeep (met lavendel) of de lavendelzeep. Omdat lavendel van nature een antisceptische werking heeft. Ook dr Bronner heeft fijne vloeibare zepen. Bijvoorbeeld Shikakai tea tree of lavendel. Normaliter bij ons op voorraad, maar nu even uitverkocht, maar nog voldoende online te vinden.

Natuurlijke zepen drogen je huid als t goed is niet uit, maar verzorgen deze naast het schoon wassen. Toch een drogere, schrale huid? Gebruik een handbalm of handcreme om de huid van je handen zacht & soepel te houden. Liever geen producten met paraffinum liquidum of petrolatum (zoals vaseline). Die leggen een laagje op je huid zodat je huid haar eigen beschermende functie niet meer kan uitvoeren en droger en droger wordt en afvalstoffen niet goed meer kwijt kan. 

 

Gezien mijn gevoelige handen gebruik ik zeep, maar alleen pure - van verzeepte olien, zonder agressieve schuimmiddelen, synthetische conservering of parfums. Op dit moment Werfzeep of Shikakai zeep.  En als handcreme de dr Baumann SkinIdent Handcare. Jaren geleden is bij t vele glazen spoelen tijdens bijbaantjes in de horeca, de huid van mijn handen dusdanig beschadigd dat ze een soort voelsprieten voor chemicalien zijn geworden. Gebruik ik iets met een minder fijn ingredient voor de huid dan merk ik dit meteen. Dat voorkom ik liever.

Handgels
dr Alkaitis Soothing Gel of Abloom Soothing Lotion zijn antiviraal, anti bacterieel en antisceptisch. Maar zacht voor je huid! Een van onze favorieten voor vele toepassingen. De Crystal Sanitiser van Pinks Boutique is ook antibacterieel en viraal. En gebruiken we al jaren in de salon. Deze is ontwikkeld door een specialist in manicure- en pedicure producten die een alternatief zocht voor de huidagressieve antibacteriele/virale producten. Botanical Beauty heeft een lavendel spray - een hydrolaat. Deze is anti bacterieel en niet direct anti viraal!

NB: Verschil harde & zachte alcohol. In de Soothing gel en Cyrstal Sanitiser wordt zachte alcohol gebruikt. Dit stript niet je huid/is niet agressief voor je huid in tegenstelling tot harde alcohol die in veel, minder pure producten gebruikt word.

Tea tree
Essentiele tea tree olie is antiviraal - doodt virussen. drs Roy Martina adviseert een drup in een liter water te doen en gedurende de dag ieder kwartier een glaasje van dit water te drinken. Om evt corona virus in je longen te bestrijden. We hebben tea tree olie van BalmBalm. Ook eucalyptus en pepermunt olie hebben een sterke antivirale werking. Manuka honing is honing van de bloemen van de tea tree (boom). Met ook een geneeskrachtige werking (mits het minimaal 100+MGO bevat - de werkzame/geneeskrachtige stof in de honing).

Immuun boosters

Een immuun systeem booster Is onder andere Immunopolis van LaVieSage/Nutramin. Met vitaminen, plantextracten, probiotica en mineralen. Ik ben het voor de zekerheid gaan slikken om mijn immuunsysteem in deze tijd even een extra boost te geven. PUKKA heeft een fijne Elderberry (vlierbloesem) & Echinacea thee die je immuun systeem versterkt.

In China bleek dat vitamine C in hele hoge doses in staat was het Corona virus te bestrijden. Bij een 'normale' griep of verkoudheid hebben we ook de ervaring dat bij dagelijks slikken van 6-8 x 1000 microgram dit klachten verbeterd. Wat in China is toegediend zal een veel hogere dosis zijn. Maar extra vitamine C innemen kan geen kwaad nu,

Eventueel een pre- en /of probiotica zorgt voor een sterkere weerstand vanuit je darmen.

Slowjuice immuun boost sapjes

Regenboogcocktail sapje supperrijk aan vitamine C + reinigt lever en darmen (van therapeut Michale van Straten) - om met de slowjuicer te maken

  • 2 sinaasappels, geschild maar wit vel niet verwijderd
  • 1 citroen, alleen dikke schil verwijderen
  • 1 limoen, geschild
  • 1 geschilde rode grapefruikt, witte vel niet verwijderen

Tropische verkwikker (foto hierboven) - superrijk aan vitamine C, A en caretenoiden - voor anti virale en antibacteriele stoffen met direct effect op immuunsysteem - 1 moesappel met schil en klokhuis in vieren

  • 1 mango geschild zonder pit
  • 1/2 ananas ongeschild (bio ananas!)
  • 150 gram bosbessen
  • 150 gram aardbeien 

In deze blog van Holistik 7 voedingsmiddelen om sneller te herstellen van griep of verkoudheid. Die ook in het geval van Corona geen kwaad kunnen!

Meer weten? Webinar met drs Roy Martina

Donderdag 19 maart geeft drs Roy Martina een webinar met achtergrond en tips in verband met het Covis-19 virus. Hij geeft in een korte video al de tip om tea tree, pepermunt en eucalyptus essentiele olie in huis te hebben. En Elderberry. Als ook een lever en nier ondersteunende thee (die zijn er bij de biowinkel normaliter). Ook tipt hij het Healy frequentie programma - om je immuun systeem te versterken tegen het corona virus Een uniek, gebruiksvriendelijk, wetenschappelijk onderbouwd systeem (vanaf €505 voor thuisgebruik). Op mens & gezondheid lees je meer over het reinigen van lever en nieren op een natuurlijke manier.

Bronnen: nu.nl, Roy Martina, Supersap-Michael van Straten, LaVieSage