Waar moet de ideale mannen huidverzorging aan voldoen?

We krijgen vaak de vraag of voor mannen aparte huidverzorgingsproducten nodig zijn. Qua samenstelling van producten. Een aantal merken heeft een aparte mannenlijn, een aantal niet. Zijn die merken dan niet geschikt voor mannen? In deze blog lees je waarom vooral de ingredienten er toe doen. 

Mannen komen van Mars... 

Een man kan net als een vrouw last hebben van een gevoelige huid, acne en huidveroudering. Maar door invloed van onder andere het testosteron hormoon verschilt de huid van een man op een aantal aspecten van die van een vrouw. 

Dikkere huid, maar gevoeliger voor zon

De huid van een man is circa 20-25 procent dikker dan die van een vrouw. De huid bevat meer collageen, waardoor deze er dikker en steviger uitziet. Het collageengehalte van de huid en daarmee de dikte neemt bij een man geleidelijk af bij het ouder worden. Bij een vrouw wordt de huid na de menopauze ineens een heel stuk dunner.

Je zou zeggen dat een dikkere huid minder gevoelig is voor de zon. Dat gaat bij een man niet op, omdat het onderhuids vetweefsel dunner is, is de huid juist gevoeliger voor de zon. Wat voor snellere huidveroudering kan zorgen.

Meer kans op acne, minder kans op een droge huid

Een mannenhuid bevat meer talgklieren en daarom meer porien (een talgklier komt uit in een porie) dan een vrouwenhuid. De porien zijn bovendien vaak grover. Door het hogere aantal talgklieren produceert een man twee keer zoveel talg dan een vrouw. Waardoor hij in de puberteit vaak meer last van onzuiverheden en acne heeft. Voordeel van een hogere talgproductie is dat een volwassen man minder snel last heeft van een droge huid.

Meer kans op een vochtarme huid

Mannen hebben grotere zweetklieren en grovere porien. En verdampen daardoor meer vocht. 

Minder snel rimpels, maar diepe rimpels

(Diepe) rimpels worden veroorzaakt door een tekort aan collageen. Omdat een man meer collageen heeft, wat ook nog eens langzamer vermindert krijgt hij minder snel (diepe) rimpels. De mannenhuid veroudert later, maar waar huidveroudering bij vrouwen geleidelijk gaat, gaat dit bij mannen sneller. Dus als de huid eenmaal tekenen van veroudering vertoont, worden dit er snel meer. Dit kan zicht uiten in een slappere huid, gezwollen ogen, donkere kringen en diepe rimpels

Scheren geeft huidstress

Wie geen baard laat groeien scheert zijn huid al snel 16.000 keer in zijn leven! De huid is hier minder blij mee, die krijgt er stress van. En vaak huidirritaties, kleine verwondingen of ingegroeide haartjes. Door het scheren wordt de bovenste laag huidcellen weggenomen. Wat zorgt voor een beschadigde huidbarriere laag, een minder beschermde, dus gevoeliger huid. Maar liefst zo'n 40% van de mannen heeft last van de huid door scheren.

Verlanglijstje voor de mannenhuid

Dat de huid van een man net iets anders in elkaar steekt dan die van een vrouw zal duidelijk zijn. Wat zijn handige huidverzorgingsproducten voor die huid? En welke producten of ingredienten zijn juist af te raden?

Minder snel acne? Voorkom verstopte porien

Reinig je huid bij voorkeur dagelijks. Met een milde reiniger. Zo voorkom je dat viezigheden in je porien belanden en deze verstoppen. Vermijd huidverzorgingsproducten met paraffinum liquidum of petrolatum. Goedkope reststoffen uit de olie industrie, die de natuurlijke beschermfunctie van je huid kunnen verstoren en porien verstoppen.

Scheren? Bescherm de huid

Gebruik voor het scheren milde producten. Liefst zonder parfumstoffen. Of synthetische conserveermiddelen. Om je huid zo min mogelijk te belasten. Die heeft al stress genoeg. Een olie in je scheerproduct voedt en hydrateert je huid en kan zo huidirritatie en/of een droge huid na het scheren voorkomen. Gebruik liever geen voor de huid agressieve scheerproducten

After Shave? Wees kritisch!

Kalmeer je huid na het scheren. En voedt deze met beschermende anti-oxidanten. Zo verzacht  je de beschadigde, gestresste huid en zorg je dat deze sneller herstelt. Ingredienten als aloe vera, kamille, vitamine E, vitamine A, niacinamide (B3) - vermindert onstekingsgevoeligheid - , paardekastanje -versterkt de wanden van de bloedvaatjes - en olien als jojoba of macademia helpen hierbij. Veel kalmerende producten, hydrateren je huid tegelijkertijd en zorgen dat je porien kleiner worden. Onze (meestverkochte) favoriet is de Soothing Lotion van Abloom.

Een lekker geurtje is heerlijk, maar vermijd het liefst after shave met (harde) alcohol - droogt je huid uit, kan ache triggeren, irriteert je huid - en toegevoegde parfumstoffen - irriteren je huid -. Je huid is na het scheren dunner en beschadigt. Die geef je liever rust. Parfumstoffen kunnen bovendien zorgen voor pigmentvlekken. Voorbeelden van harde alcohol zijn alcohol denat, ethyl alcohol, benzyl alcohol of ethanol. Alcohol soorten die prima voor je huid zijn zijn bijvoorbeeld cetyl alcohol, cetearyl alcohol of behenyl alcohol. Dit zijn vettige alcohol soorten, die juist zorgen dat je huid vocht vasthoudt.

Oil cuts oil

Het klinkt misschien raar, maar een huidolie of een vettere creme kan juist de talgproductie remmen. Omdat je een vettige substantie op je huid smeert, krijgt de huid een seintje dat er voldoende vettige stof aanwezig is. Een olie zorgt bovendoen dat je huid vocht vasthoudt. Wat voor een vochtarme mannenhuid een uitkomst is. Bij ons zijn de Miracle Oil van Abloom en The Green Goddess Facial oil de meest gekochte gezichtsolien door mannen.

Anti rimpel

Wil je rimpelvorming vertragen? Gebruik dan een zonbeschermingsfactor. De mannenhuid is gevoeliger voor zon dan de huid van een vrouw. Vermijd bij voorkeur synthetische zonnefilters, die kunnen je huid juist schaden. Lees meer over zonbescherming in de blog 'Zon! Moeten we ons nu wel of niet beschermen?'

Je huid wordt slapper en krijgt (diepere) rimpels door afname van collageen. Je kunt deze van binnenuit versneld opnieuw laten opbouwen door bijvoorbeeld Skin Base of Boost & Lift van LaVieSage. Zogenaamde 'nutricosmetics' producten. Powerfood voor je huid, die van binnenuit de bouwstoffen aanreikt om deze te herstellen of te verbeteren. Je huid wordt immers van binnenuit opgebouwd!

Speciale huidverzorging voor mannen?

  Een vochtaanvullende, wat rijkere huidverzorging (remt talgproductie), met een zonbeschermingsfactor is gemiddeld genomen een goed advies voor mannen. In combinatie met een verzachtend en beschermend product voor na het scheren. Eventueel aangevuld met producten om de huid van binnenuit te beschermen en/of te verbeteren.

  Voor veel mannen is gebruiksgemak een must. En snelheid. Bij voorkeur is hij binnen een paar minuten klaar. Een combinatie product is dan ideaal.

  Bovenstaand hoeven niet perse speciale mannenproducten te zijn. Ingredienten en werking zijn het belangrijkst. Mannenlijnen zijn vaak compacter, wat  'even een product pakken' makkelijker maakt. 

  Geliefde mannenproducten bij INDISHA

  Geen zin in keuzestress of urenlang zoeken? De volgende producten/productlijnen bij INDISHA zijn zeer geschikt voor de mannenhuid en worden vaak gekocht door/voor mannen. Alle voldoen aan ons criterium 'Smeer niet op je huid, wat je niet kunt eten.'

  Mannenlijn: dr Baumann heeft een speciale compacte mannenlijn. Met een scheermousse, after shave lotion. hydraterend liposome product, voedende en beschermende creme en een bodylotion. Online bereikbaar door middel van eenmalig inloggen met code INDBauM&06

  Scheren: De Werfzeep scheerzeep is volgens vele vrouwelijke klanten van ons het enige scheerproduct dat hun man van de Gilette heeft afgekregen.

  Na het scheren: Abloom Soothing Lotion is een absolute aanrader voor na het scheren. Hier hebben we veel mannelijke fans voor. Verzachtend door de basis van Aloe Vera. Antibacterieel, antiviraal. Helpt tegen ingegroeide haartjes. Heb je een acne gevoelige huid, dan is de Soothing Lotion ook geschikt als dag- en nacht 'creme'; Ook dr Hauschka's Gezichtslotion Speciaal wordt veel gekocht.

  Reinigen: dr Baumann's Cleansing Gel of de rijkere Facial Cleanser zijn makkelijk voor onder de douche, hypo allergeen en zonder geurstoffen. 

  Creme/olie: Voor een vochtarme huid is de Liposome van de dr Baumann Mannenlijn ons advies. Binnen 21 dagen is je huid optimaal gehydrateerd. De Miracle Treatment Oil van Abloom beschermt, voedt en herstelt je huid. En geeft een mooie gloed. En zorgt dat je huid beter vocht vasthoudt.

  Anti rimpel - zonbescherming: Door mannen wordt bij ons vooral de (niet getinte) Raw Elements zonbeschermings creme in tube, blik of als stick gekocht. Handig om een basis (SPF 7) zonbescherming van binnenuit op te bouwen + je huidbarriere te versterken zijn de SkinProtect SkinBalance van LaVieSage. Helpt ook tegen zonneallergie. Geen zin in diepe rimpels? Met Boost & Lift poeder van LaVieSage bouw je van binnenuit collageen op.