Minder droge huid? Drink bulk!

Vandaag heb ik een interessante workshop gehad over de droge huid. Waarvan ik een onderwerp graag met je wil delen: de voordelen van bulkdrinken ten opzichte van de hele dag door beetjes drinken. Voor de zekerheid; we hebben t hier over bulk drinken van water of kruidenthee. Niet over flessen wijn of liters koffie.😁. Lees verder om te ontdekken wat dit tegen een droge huid kan doen.

Waarom liever bulkdrinken?

Over het waarom van een droge huid en wat je er tegen kunt doen heb ik het in de 'Eerste hulp bij een droge huid' blog al gehad. Daar noemde ik al het belang van 1.5 - 2 liter per dag drinken. Nu blijkt dat we die 1,5 -2 liter beter in drie keer per dag 3 flinke glazen achter elkaar kunnen drinken dan de hele dag door glaasjes  water of kruidenthee. Waarom is dit?

Nadat we iets gegeten of gedronken hebben gaat ons immuunsysteem even op scherp. Dit is een oeroud mechanisme van ons lichaam om eventuele niet gewenste indringers die via onze voeding of drinken binnen dreigen te komen uit te schakelen. Als we iets drinken gebeurt dit nog sterker dan als we iets eten. Omdat vanuit de evolutie de kans dat we vervuiling binnen kregen via water dat we dronken groter was dan via voeding. 

Drink je de hele dag door beetjes, dan komt je immuunsysteem steeds even in actie. Waardoor het uiteindelijk zwakker kan worden. En een zwakker immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam te weinig energie heeft om de juiste stoffen naar de huid te transporteren om te zorgen dat deze voldoende vetten aan kan maken om je buitenste beschermlaag van je huid intact te houden. Wat het moeilijker maakt om vocht vast te houden. Resultaat: een drogere huid.

Bulkdrinken - heel natuurlijk

Kijk maar eens naar de natuur. Daar zie je ook dat dieren in een keer drinken tot ze verzadigd zijn en niet de hele dag door kleine slokjes. Heb je een hond of een kat?  Dan zie je dit van dichtbij. Ook die drinken niet de hele dag kleine beetjes, maar vaak een hele bak in een keer.

Tussen de maaltijden in

Drink liever geen bulk tijdens een maaltijd! Dit komt niet ten goede aan je spijsvertering. Bovendien worden mineralen, vitaminen en andere gezonde stoffen uit je voeding dan minder goed opgenomen, omdat je ze meteen 'door spoelt'. 

Ik moet zeggen dat ik zelf als ik kantoorwerk doe ik twee thermosflessen heet water met gember en kurkuma naast me heb staan, waaruit ik de hele dag drink. Als warm water of met kruidenthee. Voor mij is het vandaag in de training genoemde voordeel van bulkdrinken ook nieuw. Ik ga het eens uitproberen. Dat zal echt even wennen worden! 

Bronnen: LaVieSage, Holistik, Waterlogic