Waarom gezichtsreiniging essentieel is

Wist je dat reinigen van je gezicht essentieel is voor een mooi gelaat? Mits je het met de juiste, niet agressieve producten doet tenminste. Sla jij deze stap wel eens over? In alle haast in de ochtend, of vermoeid als we zijn in de avond? Niet doen! 

Daarom gezichtsreiniging

Met de juiste gezichtsreiniging verwijder je vuil, make-up en andere onzuiverheden van je huid. Doe je dit niet, dan kan vuil ophopen en zo je porien verstoppen. Dit kan onzuiverheden geven, of ontstekingen. 

Reiniging helpt ook om dode huidcellen te verwijderen. Die zich anders kunnen ophopen op je huidoppervlak. Waardoor je huid er grauw, dof en ruw uitziet. Verwijder je de dode huidcellen, dan krijg je er een helderder, gladdere en stralender huid voor terug.

Een gereinigde huid neemt de verzorgingsproducten die je na het reinigen gebruikt beter op. Zodat deze beter hun werk kunnen doen. 

Maar overdrijf niet! Teveel reinigen of reinigen met de verkeerde producten kan je huidbeschermingslaag beschadigen, wat je huid niet ten goede komt.

Double of Single Cleansing?

Bij Double Cleansing reinig je je huid in principe eerst met een reiniger op olie basis. En daarna met een reiniger op water basis. 

Een cleanser op oliebasis verwijdert in olie oplosbare onzuiverheid of cosmetica zoals een teveel aan talg, zonnebrandcreme of waterproof make up. Heb je een vette huid, dan kan dit handig zijn om eerst overtollig vet/talg van je huid te verwijderen. 

Cleansers op waterbasis - zoals de meeste schuimende cleansers en veel milks - verwijderen in water oplosbaar cosmetica en 'vuil'  zoals zweet of vervuiling van buitenaf. 

Na de tweede reiniging is je huid helemaal schoon. Verzorgingsproducten die je daarna gebruikt worden beter door je huid opgenomen.

Let er wel op dat de cleansers die je gebruikt geen voor je huid schadelijke ingredienten als SLS, SLES, Cocomidapropyl Betaine of harde alcohol bevatten. Deze beschadigen je huidbeschermingslaag of kunnen je huid irriteren.

Liever Single Cleansing

Double Cleansing is echter lang niet altijd aan te raden! Heb je een vette huid, gebruik je vettige zonnebrandcreme op je gezicht, waterproof make up of een veel make up, dan helpt Double Cleansing voor een schone huid.

Voor de meeste huidtypen is een grondige Single Cleansing met een huidvriendelijke reiniger voldoende. Hoe puur een reiniger ook is, je huid kan veel zelf. Je kunt ook teveel reinigen. Met een droge huid, of juist super vettige huid, beschadigde huidbeschermingslaag/huidbarriere of irritatie als gevolg. Wat weer puistjes of eczeem kan veroorzaken.

Kun je alleen met water reiniging?

Water lost vetachtige stoffen niet op. De meeste verontreiniging van buitenaf, een teveel aan talg of vettige cosmetica of make up kun je niet met alleen water verwijderen. 

Bij een drogere huid is reinigen met (veel, warm) water niet aan te raden, omdat warm water je huid uitdroogt. Hoe raar dit misschien ook klinkt. Water kan de huidbeschermingslaag, die grotendeels uit vetstoffen bestaat, beschadigen. Waardoor je makkelijker vocht verliest. En je huid (verder) uitdroogt. Of je talgklieren tot overproductie aanzet (omdat je beschermend vet van je huid wegneemt). Gebruik daarom lauwwarm water als je een wash off reinigingsproduct met water van je gezicht afspoelt. 

Is gezichtsreiniging in de ochtend noodzaak?

Ga maar eens met een vochtig wattenschijfje over je gezicht in de ochtend. Meestal zie je dat er vuil van je gezicht afkomt. Niet raar als je bedenkt dat je huid 's nacht regenereert. Je huid maakt olien aan om deze te beschermen en gezond te houden. Deze kan mixen met transpiratie en/of dode huidcellen waardoor een laagje vuil op je huid kan ontstaan. 

Door je gezicht 's ochtends te reinigen, bereid je je huid ook voor op de verzorgingsproducten die je gebruikt. Deze worden beter opgenomen op een schone huid. 

Hoe reinig je in de ochtend?

In principe kun je je huid in de ochtend met een mild reinigingsproduct schoonmaken. Mits je de avond ervoor je huid goed hebt gereinigd. Tijdens je slaap wordt je huid minder blootgesteld aan verontreinigende elementen dan overdag. En gebruik je geen make up (de meeste mensen tenminste niet ;-)).

Ice Facial of alleen een plens koud water? 

Heb je de avond ervoor goed dubbel gereinigd en geen acne, dan kun je volgens skin expert Nicole Caroline in de ochtend volstaan met alleen een plens koud water. Koud water stimuleert de doorbloeding. Wat een strakkere, soepeler gezichtshuid bevordert. Lang niet alle huid experts zijn het hiermee eens. Vind je een plens koud water fijn en merk je dat je gezichtshuid hier ook blijer van wordt, je kunt dit ook doen nadat je eerst mild gereinigd hebt. 

Ice Facials - je gezicht in een bak water of met ijs over je gezicht rollen - kunnen je gezicht een oppepper geven, maar zijn lang niet voor iedere huid geschikt. Heb je een gevoelige huid - en die heeft een groot deel  van ons - of een huid met rosacea, neem geen Ice Facial. Je huid zal na die tijd waarschijnlijk roder, branderiger aanvoelen. 

Hoe reinig je in de avond?

In de avond is vaak wat meer reinigingseffort gewenst dan in de ochtend. Gedurende de dag wordt je huid blootgesteld aan verontreiniging van buitenaf. Gebruik je make up, verwijder die altijd voor het slapen gaan. Een zachte oogreiniger voor je oog make up, een reinigingsmilk, balm en/of gel wash voor je gezicht zijn aan te raden. 

Eens per week kun je een milde scrub gebruiken om je dode huidcellen te verwijderen. Eventueel 2 x per week bij een vette huid. Heb je een gevoelige huid, scrub dan maximaal eens per 2 - 4 weken. Masseer een scrub altijd heel zacht op je huid! Anders beschadig je deze. 

Een ideale scrub vind ik de Enzym Peeling van Abloom. Die breng je aan als masker. Natuurlijke enzymen van papaya en ananas zorgen dat tijdens het masker je huid een zachte natuurlijke peeling krijgt. Zelf actief scrubben is niet nodig. 

Extra tips van onze schoonheidsspecialiste

    • Veel van onze reinigers zijn rijk aan superverzorgende ingredienten voor je huid. Masseer ze in en laat ze een paar minuten inwerken. Zodat de verzorgende ingredienten maximaal hun werk kunnen doen. 
    • Gebruik voor een diepte reiniging eens een klei masker. De klei onttrekt niet alleen vuil, maar zit ook boordevol mineralen die je huid voeden en verzorgen. Geschikte kleisoorten zijn Montmorrilloniet/Bentoniet (bij vettige huid/acne - niet bij een vochtarme huid), Kaolin (bij een gevoelige huid), Groene klei (ontstekingsremmend) of Rhassoul klei (reinigend, kalmerend, ontstekingsremmend). Verwijder het masker voordat de klei helemaal droog wordt! Aanmaken met wat olie in plaats van water voorkomt dat je kleimasker droog wordt.

Welke reiniging is het best voor mijn huid?

Dat hangt af van je huidtype, huidconditie en leeftijd. En je voorkeur voor een balm, milk of gel achtig wash off product. Kies bij een drogere huid voor een reiniger waar minder water bij nodig is, zoals een balm of milk. 

Heb je een droge huid en wil je toch graag een wash off product gebruiken, kies dan een rijke, hele milde wash off reiniger met alleen huididentieke ingredienten zoals de Facial Cleanser van dr Baumann SkinIdent. En neem deze af met zo weinig mogelijk lauwwarm water. Geen warm water. 

Wil je weten welke natuurlijke reiniger uit ons assortiment bij jou past? Doe dan de Product Advies Test.