Minder snel oogrimpels en fijne lijntjes? Het kan!

Wist je dat je huid al vanaf je 25e veroudert? Het eerste wat je ziet zijn vaak fijne lijntjes (lachrimpels of kraaienpootjes) in de huid rondom je ogen. Ook tekenen je ogen sneller door donkere kringen of wallen. De huid rondom je ogen is gevoeliger, dunner en droger dan je overige gezichtshuid. Waardoor negatieve invloeden van buitenaf sneller impact hebben. Wat kan je doen om deze huid zolang mogelijk in een goede conditie te houden? En is een aparte oogcreme nodig of onzin? In deze blog meer hierover.

Hoe houd je je ooghuid in goede conditie?

Omdat de huid rondom je ogen dunner (sneller donkere kringen zichtbaar), droger (de huid bevat geen talgkliertjes zoals de rest van je gelaatshuid) en gevoeliger is, is het juist belangrijk deze goed te verzorgen. Voldoende slaap, genoeg water/kruidenthee drinken en essentiele vetten eten. Niet teveel alcohol, caffeine, geraffineerde suikers. En stress goed weten te 'handelen'  doen al wonderen. Een goede huidverzorging doet de rest. Gebruik je producten die minder geschikt zijn voor je ogen, dan zorg je juist dat huidveroudering sneller optreedt. Maar wat is nu geschikt? 

Milde producten

Zonder synthetische conservering als parabenen of benzoe zuur of parfumstoffen. Geen scrub/exfoliators. Werkstoffen zijn prima, vaak een must om huidveroudering tegen te gaan!, maar niet in te hoge concentraties. Dan kunnen ze juist irriteren en zo huidveroudering in de hand werken. Vermijd ook producten waar paraffinum liquidum of petrolatum inzitten. Goedkope ingredienten uit de olie industrie, die zorgen dat een creme lekker smeerbaar is en zacht aanvoelt. Dat voelt misschien wel fijn aan, maar petrolatum of parrafinum liquidum leggen een laagje op de huid, waardoor haar natuurlijke beschermfunctie belemmerd wordt. En de huid onder het laagje steeds droger wordt. En kan verstoppen. Waardoor je bijvoorbeeld gerstekorrels rondom de ogen kunt krijgen.

Check je oog make up remover

Vergeet niet te checken welke ingredienten in je oog make up remover zitten! Mocht je waterproof producten gebruiken, gebruik een zachte remover op oliebasis om deze te verwijderen of een pure zachte olie als amandel of jojoba. Veel waterproof make up verwijderaars bevatten vaak voor je ogen minder fijne ingredienten.

Beschermende - huidverbeterende ingredienten

Om de tere huid waar nodig in een betere conditie te brengen en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zoals guur weer in herfst- of wintermaanden. Droge lucht van de airconditioner of verwarming. Temperatuurswisselingen als je van binnen naar buiten gaat of vice versa. Luchtvervuiling. En niet te vergeten UV straling. 

Bijvoorbeeld koudgeperste jojoba olie is zo'n beschermend ingredient (een goed alternatief voor parrafinum liquidum of petrolatum). Deze olie bevat een hoog gehalte aan beschermende vitamine E, een UV factor van rond de 5 en heeft een samenstelling die bijna identiek is met de samenstelling van je huid. Wat kan helpen bij het opbouwen en instand houden van je huid beschermlaag.

Andere beschermende olien of vetten die geschikt zijn voor oogverzorgende producten zijn o.a. squaleen, borage olie, duindoorn olie of karite boter. 

Van binnenuit kun je je huidvetten aanvullen/je huidbarriere verbeteren of in stand houden door regelmatig vette vis te eten, koudgeperste olijfolie te gebruiken of omega 3 supplementen te slikken

Actieve werkstoffen

Die fijne lijntjes, kraaienpootjes, donkere kringen of wallen tegengaan. En beschermen tegen de negatieve impact van UV straling.

 • Vitamine E en C beschermen tegen fijne lijntjes. Het klinkt in eerste instantie misschien raar, maar in de zomermaanden heeft je huid juist extra vitamine C nodig, omdat deze wordt gebruikt bij de bescherming van je huid tegen negatieve invloeden van UV straling. Niet voor niets zitten zomerse bosvruchten boordevol vitamine C. Vitamine E heeft van zichzelf een zonbeschermingsfactor (rond 5-6) en is een sterke anti-oxidant. Aloe Vera bevat een hoog gehalte aan beide vitamines, werkt verzachtend voor je ogen en is ontstekingsremmend. Een component van zowel de  Abloom en Shankara oogcremes. Een andere olie die rijk is aan vitamine E, essentiele vetzuren en ant oxidanten is rozenbottel olie.
 • Niacinamide (vitamine B3) is een milde, maar actieve werkstof die helpt tegen rimpelvorming, fijne lijntjes zichtbaar vermindert en de huidstructuur verbetert. Sinds kort heeft dr Baumann  in de Classic lijn Niancin ampullen. Bij mensen met een donkerder huidskleur kan hyperpigmentatie de oorzaak zijn van kringen onder de ogen. Niacinamide gaat ook hyperpigmentatie tegen en verzacht deze. 
 • Vitamine A zuur (retinol, retinal, retinoic acid) helpt tegen fijne lijntjes (kraaienpootjes) en collageen afbraak (minder collageen betekent diepere rimpels). Wees voorzichtig met de concentratie pure vitamine A, een hoge concentratie vitamine A geeft irritatie. In veel natuurlijke producten zit provitamine A (bijvoorbeeld beta-carotenen), Het voordeel hiervan ten opzichte van synthetische vitamine A is dat de huid uit provitamina A alleen die hoeveelheid vitamine A aanmaakt die het nodig heeft. 
 • Glucosamine. Bestanddeel van huideigen hyaluronzuur. Verbetert vochtopname en zachtheid van de huid en vermindert rimpels. Gaat net als niancinamide hyperpigmentatie tegen.  In de dr Baumann Classic en SkinIdent lijn als ampul. Alhoewel 100% huideigen, bij SkinIdent toch even testen of de concentratie werkstof niet te hoog is.
 • Allantoin. Helpt de huid te helen en nieuw weefsel aan te maken. Verzacht en beschermt.

  Vochtvasthoudende ingredienten

  Omdat de huid rondom je ogen dunner is verliest deze makkelijker vocht. Beschermende olien of vetten als jojoba olie, sqealeen en karite boter kunnen zorgen dat de beschermlaag van je ooghuid verbeterd wordt, zodat deze beter vocht vasthoudt. Hyaluronzuur, Urea. Sodium Lactaat, panthenol zijn alle drie belangrijk voor een goede vochthuishouding van de huid. De laatste werkt ook huidherstellend. Een mooi product met al deze ingredienten is de dr Baumann Humidity ampul. Speciaal gemaakt om de huid rondom de ogen te verbeteren.

  Verstevigende & vochtafvoerende ingredienten

  Vanaf je 50e wordt je huid slapper - door vermindering van de conditie van je bindweefsel - ook die rond je ogen. Hierdoor kunnen vocht- en vetophopingen ontstaan die 'zakjes' onder je ogen geven. Je bindweefsel kun je van buitenaf moeilijk versterken met cosmetica producten. Wel van binnenuit door bijvoorbeeld SkinBase van LaVieSage.

  Gua sha en roller voor vochtafvoer & tegen donkere kringen

  Lymfedrainage met bijvoorbeeld jade of rosequartz gua sha of roller  kunnen ook helpen om vocht af te voeren en zo wallen te verminderen. De gua sha of roller helpt ook om bloedvaatjes te vernauwen waardoor donkere kringen minder worden. De rollers en gua sha werden al in de 7e eeuw door Chinese keizerinnen gebruikt om jong te blijven!  

  Een aparte oogverzorgingsproduct onzin?

  Dit hangt af van de ingredienten in het product. Belangrijk voor je ogen is dat een product mild is. Een gelaatsverzorgingsproduct kan een hogere concentratie actieve werkstoffen bevatten dan een oogverzorgingsproduct, omdat de gelaatshuid minder teer en gevoelig is dan de huid rondom de ogen.

  Rondom je ogen ontstaan sneller fijne lijntjes, onder je ogen sneller donkere kringen. Een goed oogverzorgingsproduct heeft haar ingredienten erop afgestemd om beide te voorkomen of te verbeteren.

  Favoriete oogverzorgingsproducten bij INDISHA

  De oog verzorging van dr Baumann, dr Alkaitis, Abloom, Shankara en dr Hauschka bevatten wel degelijk andere ingredienten dan de gezichtscremes van deze merken. 

  • dr Baumann's hypo allergene oog producten bevatten minder ingredienten dan de gelaatscremes.  Alleen die ingredienten die relevant zijn om de huid rondom de ogen fit en verzorgd te houden.
  • Onze favoriete combinatie: Breng eerst de dr Baumann SkinIdent Eyegel (7 ml tube) aan die verstrakt en verfrist. En daarover de dr Baumann SkinIdent EyeCream (7 ml tube) voor extra bescherming en verzorging.
  • Abloom's oogcreme heeft als basis verzachtende Aloe Vera en daarnaast speciale kruiden en algen complexen voor de ogen en vitamine A,E,C. Deze oogcreme heeft een luchtige textuur, die fijn aanvoelt en snel intrekt. 
  • De Shankara oogcreme bevat onder andere Eye Bright extract om donkere kringen tegen te gaan. Naast Vitamine A, C en E en anti-oxidant rijke ingredienten als Mate Yerbe, groene thee en Ashwaganda.
  • Zit je veel achter de computer of ander beeldscherm, heb je de hele dag op de weg moeten letten of zijn je ogen om een andere reden vermoeid of geirriteerd dan helpen ogentroost, venkel, zwarte thee extract, wondklaver en roos in de dr Hauschka oogcompressen je ogen ontspannen.
  Nature Nurtures!