Welke ingredienten vind je niet in producten bij INDISHA?

In de Flavourites nieuwsbrief van 18 november 2019 stond volgende vraag die juist beantwoord moest worden om kans te maken op een prijs.

Welke drie twijfelachtige ingredienten die in de meeste speel make up sets en/of kindernagellak zitten, zitten niet in die van  INDISHA?

 1. Karite boter, hyaluronzuur, formaldehyde
 2. Parrafinum liquidum, parabenen, acetaten
 3. Ijzer oxides, tocopherol, stevia
  Het juiste antwoord is antwoord 2. Hierna een korte toelichting op (de veiligheid van) genoemde ingredienten. De in het groen geschreven ingredienten zijn veilig. De rode niet. En zul je niet in producten bij INDISHA vinden.

  • Karite boter: Oftewel Shea Butter. Een voedende, herstellende en beschermende boter uit de noot van de Karite boom. Deze groeit in Afrika en wordt ook wel boterboom genoemd.
  • Hyaluronzuur: een huideigen vochtinbrengend super ingredient. Hyaluronzuur kan wel tot 1000 maal zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Dat geleidelijk aan de huid wordt afgegeven.
  • Formaldehyde: is een giftig ingredient. Het is kankerverwekkend en een irritant voor huid, longen en ogen. In de meeste reguliere nagellakken zit formaldehyde
  • Paraffinum liquidum: een goedkope rest stof uit de olie industrie. Sluit je huid af zodat deze haar natuurlijke (beschermende) functie niet meer kan uitoefenen. En de huid uitdroogt. Waardoor je steeds meer product moet smeren. Paraffinum liquidum bevat bovendien vaak de kankerverwekkende stoffen MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons) en MOAH (mineral oil automatic hydrocarbons) bevatten. Paraffinum liquidum zit in heel veel cosmetica producten als bodymilks, lipbalms en gezichtscremes.
  • Parabenen: conserveringsmiddelen die je hormoonhuishouding in de war kunnen brengen.
  • Acetaten: Zoals butyl of ethyl acetaat. Dit zijn huidirritanten, die in de meeste nagellakken zitten. Ook die voor kinderen!
  • Ijzer oxides: natuurlijke mineralen die als kleurstoffen voor (pure) cosmetica producten worden gebruikt.
  • Tocopherol: vitamine E. Het is een sterk anti-oxidant met een UV beschermende factor.
  • Stevia: een plantje waarvan het blad extract steeds vaker als alternatieve zoetstof voor suiker wordt gebruikt.