Eerste hulp bij make up penselen

Waarom zou je een penseel voor het aanbrengen van je make up gebruiken? En als je een penseel gebruikt, welk penseel? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten penselen, dat ook ik regelmatig moet uitzoeken waarom penseel x beter is voor bijvoorbeeld foundation aanbrengen dan penseel y. Tijd voor wat meer helderheid!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik voordat ik een carriere in cosmetica begon, de perfecte make up penselen vinden niet mijn eerste prioriteit was bij het gebruik van make up. De penseeltjes die ik gebruikte waren die bij de oogschaduw of blush in het doosje zaten.

Dat werd anders toen ik in 1995 bij l'Oreal voor Gemey Paris (later Maybelline) ging werken. (In de tijd dat ik het verschil tussen pure en niet pure cosmetica nog niet ontdekt had).  Daar leerde ik dat de penseeltjes die bij make up product zitten, vaak van belabberde kwaliteit zijn. Gelukkig is dat tegenwoordig lang niet altijd meer zo.

Mijn manager bij Gemey Paris in Nederland, was fan van goede penselen, en kocht er een aantal voor me. Die waren van een zodanige kwaliteit, dat ik een deel nog steeds heb! Op het hoofdkantoor van l Óreal in Parijs was een van mijn projecten het ontwikkelen van een penselen set voor Gemey Paris, inclusief instructie boekje. Met feed back van visagist Tom Pecheux (een hele eer als je bedenkt dat hij nu Creative Director bij YSL is). 

Terug naar penseelwijsheid. Heb je eigenlijk wel penselen nodig voor het aanbrengen van make up? En zo ja, waar moet je opletten om een goede penseel te kiezen. En welk penseel gebruik je voor wat? Omdat er teveel make up penselen zijn om in een blog te beschrijven, in deze blog de focus op concealer, foundation, bronzer en poeder penselen.

Zijn make up penselen nodig?

Voor het aanbrengen van concealer en foundation niet perse. Je kunt deze ook aanbrengen met je vingertoppen of een make up 'sponsje'. Compacte poeder om je make up af te maken en te fixeren kun je zowel met een droog sponsje als een penseel aanbrengen. Voor het mooi aanbrengen van een losse poeder is een penseel een must. Een bronzer breng je het mooist aan met een penseel.

Voordeel van aanbrengen van concealer of foundation met je vingertoppen is dat de make up sneller op gezichtstemperatuur is en daardoor sneller blendt met je gelaat. Wat een natuurlijk effect geeft. Nadeel is dat je makkelijker een vlekkerig resultaat kan krijgen en je al snel teveel product gebruikt. Bovendien moet je je handen wassen na het aanbrengen, omdat je make up op je vingers hebt 

Sponsjes of 'spons' penselen zijn er in verschillende maten en vormen. Als losse sponsjes of aan een steel. Je kunt ze zowel nat als droog gebruiken. En zowel voor foundation als concealer. Doordat de sponjes flexibel zijn kun je makkelijk bij met een kwast moeilijker bereikbaarder delen komen. Bij compacte foundations of poeders wordt vaak een sponsje meegeleverd. Handig om je make up onderweg bij te werken. Nadeel van een sponsje is dat ze lastiger helemaal goed schoon te maken zijn dan een penseel en dat ze minder lang meegaan. Dus minder duurzaam. In onderstaand filmpje van EcoTools een demonstratie van het aanbrengen van make up met een sponsje.

 

Wat is een goed penseel?

Make up penselen zijn in vele prijsklassen verkrijgbaar. Volgens visagisten kun je beter iets minder uitgeven aan make up producten, dan bezuinigen op je penselen. Een goed penseel gaat lang mee! Mits je deze uiteraard goed onderhoudt (regelmatig schoonmaakt, met de penseel kant naar beneden laat drogen zodat de lijm van de penseel aanzet niet loslaat). Een penseel van dierlijk haar is over het algemeen duurder dan een penseel van synthetisch haar.

Minder dure penselen zijn niet perse slecht! Bijvoorbeeld de EcoTools penselen zijn net als duurdere vegan penselen vervaardigd met Japans Taklon. Duurdere penselen geven vaak een net iets mooier resultaat, gaan langer mee en zijn zoals bijvoorbeeld die van Hynt Beauty hand gemaakt. Ook worden deze in kleinere oplagen vervaardigd, wat de productie duurder maakt.

Dierlijk of synthetisch haar?

Persoonlijk kies ik voor penselen van synthetisch JapansTaklon haar. Deze hoeven tegenwoordig niet meer onder te doen in kwaliteit dan penselen van dierlijk haar. Zijn superzacht, hygienischer en gaan in principe langer mee. Kwalitatief mindere versies vegan penselen zijn van nylon of restmateriaal. Make up product hecht vaak niet goed op deze haartjes. Waardoor je een minder mooi eindresultaat krijgt.

Synthetische kwasten zijn hygienischer dan kwasten van dierenhaar. Echt haar bevat schubben, waardoor een vloeibaar make up product minder makkelijk te verwijderen is en daardoor sneller bacterien aantrekt. Taklon, dat voor vegan penselen gebruikt wordt, heeft van zichzelf anti bacteriele eigenschappen, zodat bacterien minder kans hebben te groeien op de penseel haartjes.

Dierlijk haar is meestal afkomstig van eekhoorns, geiten, wilde zwijnen of pony's. Ook wordt marter haar gebruikt. In ieder geval eekhoorn en marter haar wordt op een dieronvriendelijke manier verkregen. 

Dierlijke haartjes gaan sneller uit elkaar staan dan synthetische en worden in de loop van de tijd scherper en puntiger. Synthetische haartjes blijven zacht.

Heb je een (acne) gevoelige huid? Kies dan altijd voor synthetische penselen. Door het gebruik van dierlijke penselen kan je gevoelige huid acne of allergie ontwikkelen.

Welke penseel voor wat?

Heb jij dat ook, dat je onderhand door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om penselen? Voor iedere toepassing komen steeds meer verschillende penselen op de markt. Helemaal voor het aanbrengen van foundation, poeders, bronzers zijn er heel veel soorten. Hierna de belangrijkste penselen op een rij.

Concealer penselen

Voor concealer kun je een platte kwast of een kleine ronde kwast gebruiken. Met een ronde penseel kun je mooi blenden (vervagen). Een platte penseel dekt sneller en werkt vaak iets preciezer. Voor het aanbrengen van concealer onder je ogen is iets grotere concealer penseel fijn, zoals het zwarte (Hynt) penseel op de foto hierboven. Voor het wegwerken van kleine vlekjes of pukkeltjes op je gezicht is een kleine concealer penseel handiger (zoals de kleine van de duo concealer set  van EcoTools op de foto). Bekijk eventueel de tutorial filmpjes van de duo concealer set en de ronde concealer penseel.

Vloeibare of creme foundation penselen

 

De klassieke foundation penseel is de meest bekende penseel voor foundation. Een platte kwast met stevige penseelharen. Waarmee je foundation nauwkeurig aan kunt brengen. Nadeel is dat het even duurt voordat je een mooie egale make up hebt verkregen. En je goed moet opletten dat je make up niet streperig wordt. 

De foundation penseel met platte top geeft sneller een mooie dekking. Doordat de penseel veel haren heeft, die dicht op elkaar staan en een groter 'aanbreng vlak'. Deze penseel geeft minder snel strepen. Nadeel is dat je zeker in het begin de neiging zal hebben teveel foundation te gebruiken.

Als je een wat mindere dekking wilt, is dit onhandig. Dan is de Stippling penseel een betere oplossing. Deze herken je aan de zwart met witte penseelharen. De haren van deze penseel zitten minder dicht op elkaar. Je foundation breng je egaal aan, maar minder vol dan bij de flat top penseel. Het resultaat is een luchtige natuurlijke look. Voor meer dekking, kun je meerdere laagjes aanbrengen. De stippling penseel is veelzijdig: ook voor blush en poeder kun je deze gebruiken. De Air Blender penseel is een nog 'luchtiger' versie van de stippling penseel.

Losse poeder foundation penselen

Voor het aanbrengen van losse poeder foundation is een Kabuki penseel een absolute aanrader. Het verschil met een 'gewone'  poeder penseel is de volle, dichte penseelhaar inzet. Waardoor veel product op het penseel komt en je een groter gezichtsoppervlak in een keer bereikt. Dit zorgt voor een betere, maar wel natuurlijke en egale, dekking. Nadeel van het gebruik van losse poeder producuten is dat deze sneller morsen bij het opbrengen, dan een compacte poeder. De Kabuki penseel van Hynt heeft een oplossing hiervoor. Door de afgeplatte top, morst deze (nagenoeg) niet. 

Bronzer penselen

Een penseel dat schuin afloopt is handig voor het aanbrengen van bronzer. Dit maakt het makkelijker de penseel ook te gebruiken om te shapen of accenten aan te brengen. Door de schuine aanzet kun je product nauwkeuriger aanbrengen. Bijvoorbeeld op, onder of boven je jukbeenderen. Die steken wat uit.Voor het aanbrengen van een losse poeder bronzer kan een Kabuki penseel gebruikt worden. Breng de bronzing poeder in dit geval wat luchtiger aan dan een poeder foundation, omdat je minder dekking nodig hebt. 

Voor een compacte of creme bronzer is een plattere, schuin aflopende penseel handig. Om streepvrij bronzer aan te brengen.

Deze penselen kunnen ook gebruikt worden om blush of illuminisor/highlighter aan te brengen.

Finishing poeder penselen

Een finishing poeder gebruik je om je make up te fixeren, te matteren of een subtiele glans (radiance) aan te brengen. Een losse poeder foundation heeft al een matterend effect van zich zelf, extra poederen is niet nodig. Behalve als je bronzer of highlighter aan wilt brengen.

Een poeder penseel heeft bij voorkeur een wat groter formaat, met haren die  verder uit elkaar staan dan bij een Kabuki penseel. Zo kun je in een paar bewegingen je poeder luchtig aanbrengen op je hele gelaat en eventueel nek en decollete. Voordeel van een penseel dat iets schuin afloopt is dat deze zowel geschikt is voor het aanbrengen van losse poeder als voor accentueren me een rtadiance/illuminisor poeder.

Een fan penseel is waarschijnlijk een penseel waar je niet direct aan denkt, maar wel heel handig is. Deze penseel ziet eruit als een waaier en is heel plat. Je kunt er blush, highlighter of poeder heel luchtig en subtiel mee aanbrengen. Maar ook overtollig poeder of oogschaduw wegnemen zonder dat meteen je hele make up aan gort is.

Zie je nog steeds door de bomen het bos niet meer? Vraag ons om advies of kom langs in de conceptstore in Bussum om verschillende penselen uit te proberen. 

Bronnen: bevegan.nl, lottelovesbeauty, beautyspot, hynt, inika, drhauschka, onze visagisten