Detox je huid - winter safe

Word jij ook aan alle kanten belaagd met sapjes of andere detox kuren om het jaar goed te beginnen? En wil je wel, maar heb je er eigenlijk niet zoveel zin in? Goed nieuws! Detoxen kan ook makkelijker en met minder afzien. Je huid zal je dankbaar zijn: die voelt zachter aan en krijgt een gezondere glow. 

Geen koude sapjes kuur in de winter

Het is in de koudere wintermaanden niet aan te raden een koude sapjes kuur of ander heftig(er) detox programma te doen. Je lichaam heeft energie nodig om zichzelf warm te houden - helemaal nu bij veel mensen de verwarming een graadje lager staat. 

Wil je toch een sapjes kuur doen? Zorg er dan voor dat je sapjes op lichaamstemperatuur zijn. En wissel sapjes af met warme bouillon of soep. Zo zorg je ervoor dat je lichaam zichzelf warm kan houden. 

Verantwoorde winter detox - van binnenuit

Intermittent vasten kun je prima in de wintermaanden doen. En alle overige maanden van het jaar. Het houdt in dat je een aangesloten periode op een dag niet eet, om je lichaam & spijsverteringsorganen rust te gunnen. Deze methode past bij onze 'oer roots'. Heel vroeger aten we ook niet de hele dag door. 

Een veel gebruikte methode is om bijvoorbeeld je laatste maaltijd op een dag om 20 uur te gebruiken. En de eerstvolgende niet eerder dan 7 uur in de ochtend. Je hebt dan 16 uur niets gegeten. Maar er zijn ook andere methoden. Lees hier meer over in de ultieme gids voor intermittent vasten van jeleefstijlalsmedicijn.nl.

In de wetenschappelijke database PubMed is een hele reeks artikelen te vinden die de voordelen van intermittent fasting beschrijven. Hieronder links naar een aantal:

 • Verbetering van neurale autofagie - je cellen ruimen onnodige en beschadigde delen op. [1]
 • Cardiometabole voordelen [2]
 • Gewichtsverlies [3]
 • Stofwisselingseffecten [4]

Tijd tussen je maaltijden

Verdeel bij voorkeur je maaltijden over max 3 eetmomenten. Met 4,5 uur tussen ieder eetmoment. Zo is je maag leeg als je aan de volgende maaltijd begint. En kan het een beschermend laagje maagslijmvlies opbouwen. Ook krijgt zo de aanmaak van cel- en weefsel reparerende groeihormonen een boost. 

Echte voeding & genieten

Het is niet moeilijk te bedenken dat je lichaam & huid blijer zijn met echte voeding tijdens de uren dat je eet. Maar af en toe zondigen mag best! Geniet er dan van, 

 • Vers eten, veel verse (seizoens) groente, voldoende fruit, voldoende gezonde vetten (als kokosvet, en olijfolie).
 • Zo weinig mogelijk zakjes en pakjes. Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers, ongezonde (trans)vetten en donkerbruin gebakken etenswaren. 

Dat kan echt lekker zijn! En helemaal niet ingewikkeld. Online vind je een keur aan recepten.

Zondig op zijn tijd

Je hoeft echt niet alles wat officieel minder gezond is te laten staan! Voel je vooral niet schuldig als je een lekker gebakje, stuk niet minimaal 70% pure chocolade of snack eet. Eet met aandacht en geniet er van. Doe je dat niet dan werkt het juist tegen je. Hanteer bijvoorbeeld de 80/20 procent regel. 80 procent gezond en 20 procent van alles waar je zin in hebt of het nu gezond is of niet. 

In Tokyo zag ik een keur aan voorbeelden van 'small indulgence' & 'attention to food'; bonbons of koekjes per stuk te koop was er heel gewoon. Eten doe je er niet on the go, maar zittend met alle aandacht voor wat je eet. Alleen al uit respect voor de persoon die het bereid heeft. 

Detox je huid - van buitenuit

Wil je je huid helemaal een oppepper geven, gun deze dan ook van buitenaf een aantal dagen rust. Zelfs 2 of 3 dagen helpen al. Bevalt het je? Maak er dan een routine van en las een dag per week een 'Clean Skin Day' in.  

 • Gebruik tijdens deze dag(en) een minimum aan cosmetica producten, inclusief make up.
 • Start je Detox met een extra reinigings- en ontgiftingsboost voor je huid. Met het Enzym Peeling Mask en het Green Detox Mask van Abloom Skincare. De eerste zorgt voor een natuurlijke milde peeling door de enzymen uit papaya en ananas in het masker. Het Green Detox Masker ontgift je huid en geeft je immuun systeem een boost. Beide o.a. verkrijgbaar als losse sachets.
 • Reinig je huid 's ochtends en 's avonds mild. Bijvoorbeeld met de SkinIdent Facial Cleanser van dr Baumann. Deze bevat alleen 100% huideigen ingredienten. Of de Purifying Cleanser van Abloom.
 • Gebruik verder niets. Ook geen make up.
 • Gaat dit niet ivm werk of afspraken breng dan na de reiniging een mild natuurlijk serum aan zoals een Liposome van dr Baumann of de Hydrating Toner van Abloom. En daarna alleen een pure minerale poeder foundation, natuurlijke mascara en eventueel een pure lipstick
 • Een mooi moment om eens door je cosmetica producten te gaan. Nu je huid lekker opgefrist en schoon is. Check je cosmetica op ingredienten & kies voor puur voor je huid voor zover je dat nog niet doet. (of laat mij een ingredienten check doen - het is mijn hobby ;-)) 
 • Ingredienten die je huid minder fijn vindt, zorgen dat je vrije radicalen aanmaakt. Deze versnellen huidveroudering. Ook zijn er helaas nog een keur aan cosmetica ingredienten die huidirriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend zijn. Of je buitenste beschermende huidlaag beschadigen. 

Heb je vragen? Aarzel niet contact met ons op te nemen!