De meest effectieve & veilige pure deo ingredienten

Het duizelt me een beetje ;-). Toen ik bijna tien jaar geleden INDISHA begon, was het gezonde - effectieve - alternatief voor aluminium chloride in deo's,  natriumbicarbonaat (sodium bicarbonate/baking soda). Een oeroud middel om vervelende luchtjes tegen te gaan. En een huideigen stof. Ook werd wel aluin of  collodial zilver gebruikt als natuurlijk alternatief voor aluminium chloride. De afgelopen maanden komt de een na de andere nieuwe werkstof voorbij. Als aanvulling of alternatief voor natriumbicarbonaat. Tijd voor een blog met een update. Wat zijn die 'stofjes'. En hoe werken ze in een deo?

Waarom geen aluminium chloride? Hoe zat het ook alweer?

Even je geheugen opfrissen. Aluminium chloride is een ingredient dat je zweetklieren dichtknijpt, waardoor er geen zweet uit kan komen. Het verstoort je natuurlijke lichaamsproces. Bovendien zijn er onderzoeken die een relatie leggen tussen aluminium chloride en borstkanker, omdat veel van deze stof in borstkanker weefsel werd aangetroffen. Natuurlijke alternatieven voor aluminium chloride blokkeren niet de natuurlijke werking van je lichaam, maar zorgen er wel voor dat je geen onaangename zweetgeur krijgt. Stap je over van een deodorant die je zweetklieren blokkeert, dan zul je eerst vaker moeten smeren, omdat je lichaam eerst weer in balans moet komen.

Natriumbicarbonaat werking & deo pioniers

Voor zover ik weet was het Australische MiEssence merk de eerste met een deo met deze werkstof. Daarna volgden in Nederland - Nederlandse merken -  de poeder deo van The OHM Collection. En een aantal jaren daarna Loveli met deo sticks. Ook in het buitenland werden nieuwe deo merken met dit ingredient geintroduceerd. Natriumbicarbonaat is huideigen stof. En een oeroud middel dat vervelende luchtjes absorbeert. En de huid basisch - minder zuur - maakt. 

Van nature ruikt zweet niet!

Vers zweet ruikt niet. De geur komt door een reactie met bacterien op je huid. Onder je oksels overheersen twee bacterie soorten (veel minder dan op de rest van je huid). Stafylokokken en corynebacterien. De reactie van zweet met stafylokokken zorgt voor een natuurlijke, niet vervelende geur. Een reactie met de corynebacterien voor de minder fijne zweetgeur.

Mannen ruiken vaak sterker dan vrouwen, omdat hun oksels meer corynebacterien bevatten. Mannen scheiden namelijk meer vetachtige stoffen uit - waar corynebacterien dol op zijn. Stress zorgt dat je lichaam een vettige geurloze vloeistof afscheidt die een sterk ruikende geur veroorzaak in reactie met de corynebacterien. Verzuring van het lichaam is ook een reden dat je zweet gaat ruiken. Mogelijk gedijen corynebacterien goed in een zure omgeving. Stress en voeding (suikers, veel vlees/minder groente) zijn beide belangrijke oorzaken van verzuring. Stoffen van natuurlijke vezels als katoen en linnen, nemen zweet op en laten het verdampen, zonder dat het gaat ruiken. Synthetische stoffen zorgen dat je juist vocht vasthoudt op je huid, wat een broedplaats is voor de corynebacterien. Waardoor je gaat ruiken. 

Niet iedereen kan tegen natriumbicarbonaat

Voor veel mensen zijn natuurlijke deo's op basis van natriumbicarbonaat een uitkomst. De huid van een deel van de mensen reageert echter niet goed op natriumbicarbonaat. Waarschijnlijk heeft dit met de hydratatie, zuurgraad (PH) en/of toxische lading van de huid te maken. Natriumbicarbonaat maakt namelijk ook basisch (alkalisch) - het verhoogt de PH waarde van de huid. Pure natriumbicarbonaat heeft een zuurgraad van rond de 9. - Een hogere waarde betekent een lagere zuurgraad -. Wat zorgt dat je huid droog blijft (minder zweetvocht). Maar 

De bovenste huidlaag bestaat uit talg, zweet en dode huidcellen en heeft van nature een PH van circa 5.5. Deze  laag wordt ook wel de natuurlijke zuurmantel van de huid genoemd. Deze huidbarriere laag beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en hydrateert je huid. De zuurgraad kan schommelen, maar normaliter zorgt het lichaam dat deze weer rond de 5.5 wordt. Zoals gezegd is bij veel van ons het lichaam verzuurd. Waardoor het lichaam meer moeite heeft de natuurlijk PH van 5.5 vast te houden. Een deo op basis van natriumbicarbonaat neemt een stukje verzuring weg, waardoor je zweet minder ruikt. 

Het kan echter ook zijn dat basische producten de natuurlijke PH van 5.5 verstoren - je huid juist minder zuur wordt. Bijvoorbeeld kraanwater heeft een PH van 8 en fabrieksmatig geproduceerde zepen/douchegels vaak een PH van circa 9. Gebruik je deze regelmatig dan is het voor het lichaam steeds moeilijker de natuurlijke PH van 5.5 vast te houden. Waardoor de natuurlijke huidbarriere verstoort raakt, de huid minder goed gehydrateert wordt - droger wordt. Een basisch product als natriumbicarbonaat kan dan 'de druppel'  zijn voor je huid. Waardoor een droge, jeukende, schilferige huid kan ontstaan. Veel deo's met natriumbicarbonaat bevatten ook andere - verzachtende  & verzorgende - ingredienten! De PH van deo's met dit ingredient zullen dus meestal lager zijn dan de PH waarde van pure natriumbicarbonaat!

Heb je een dunne, gevoelige huid, test dan eerst op je tegen een deo met natriumbicarbonaat kan.

Alternatieve natuurlijke zweetgeurverminderaars

Magnesium chloride, magnesium milk (hyroxide), zink oxide en probiotica zijn ingredienten die de laatste maanden voorbij komen als alternatief voor natriumbicarbonaat. Kokosolie en aluin zijn net als natriumbicarbonaat ingredienten die al langer hiervoor gebruikt worden.

Magnesium chloride en hydroxide

Magnesium chloride komt van nature voor in ons lichaam. De PH varieert van 2-3 in maagzuur tot 7.4 in bijvoorbeelde lymfevocht. Een tekort aan magnesium zorgt voor een minder fijne zweetgeur. En laat nu zo'n 80% van de mensen een tekort aan magnesium hebben! Een hoge dosis magnesium chloride in een deo wordt door je lichaam geabsorbeerd. Je magnesium gehalte wordt aangevuld. En je transpiratie geur minder! Omdat magnesium van nature in het lichaam voorkomt, en we hier niet snel teveel van binnen krijgen gezien het tekort dat de meeste van ons hebben, is dit een goed alternatief voor mensen met een gevoelige huid. The OHM Creme deo's zijn op basis van magnesium chloride. 

Magnesium Milk of magnesium hydroxide wordt ook gebruikt als alternatief voor natriumbicarbonaat. Dit ingredient absorbeert net als natriumbicarbonaat vervelende luchtjes. In deo's wordt het vaak gecombineerd met bijvoorbeeld verzachtende aloe vera. Alhoewel het van nature een PH heeft van rond de 10, (dus sterk basisch is) reageert een gevoelige huid hier minder sterk op. Mogelijk door de combinatie met bijvoorbeeld Aloe Vera die de PH verlaagt. MiEssence's Magnesium Milk Ultra Sensitive deo is een voorbeeld van een deo met magnesium hydroxide.

Zink oxide 

Zoals hierboven aangegeven zijn de corynebacterien die een sterke zweetgeur veroorzaken dol op de vettige witte vloeistof die door stress wordt geproduceerd. Zinkoxide zet deze vetzuren om in geurloze zinkzouten voordat de bacterien hun werk kunnen doen. Zink oxide is bovendien antibacterieel. Het remt de groei van ongewenste bacterien, in dit geval de corynebacterien. Zowel in The OHM Collection creme deo's als Loveli's deo's zit zink oxide.

Probiotica

Een probiotica spray of probiotica in kleding om met goede microben de 'slechte' microben - die zorgen voor een niet fijne geur - te verslaan. Dat is waar het wetenschappelijke dr Armpit platform onder andere mee bezig is. Dr Armpit is een wetenschappelijk, onafhankelijk instituut aan de Universiteit van Gent en California dat onderzoek doet naar de microbiologie onder de oksels in relatie tot niet fijn ruikende transpiratie geur. En oplossingen probeert te vinden. Bezoek zeker een keer de website van dr Armpit - deze bevat zeer interessante & goed begrijpelijke informatie! Of luister naar de Ted Talk van dr Armpit initiatiefnemer Chris Callewaert.

Kokosolie

Is van nature antibacterieel en heeft een geur neutraliserende werking.

Aluin

Aluin steen wordt gevonden als natuurlijke afzetting op rotsen. En ziet eruit als een kristal. Aluin is oplosbaar in water. Door deze over de huid te wrijven hecht er een onzichtbare fijne laag aluin op de huid. Aluin is anti bacterieel. Het remt de groei van bacterien die een vervelende zweetgeur veroorzaken. Terwijl tegelijkertijd wel door transpiratie afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en je lichaam op temperatuur gehouden. Andere benamingen voor aluin zijn alum, kalium aluin, potassium aluminium sulfaat (heel wat anders dan het schadelijke aluminium chloride!) genoemd. Of aluin bij dagelijks gebruik veilig is voor je gezondheid, wordt niet helemaal duidelijk uit alle literatuur die ik er over kan vinden. De zoutkristallen zijn zodanig groot, dat ze niet je lichaam in zouden gaan. Niet alle aluminium zouten zijn bovendien schadelijk voor je lichaam. Wil je alles met aluminium vermijden, kies dan niet voor aluin.

Welke natuurlijke deo moet ik kiezen?

Dat hangt af van hoe gevoelig je huid is en/of welke vorm deo je fijn vindt, hoe hoog het percentage biologische of 'wild crafted' ingredienten moet zijn en de leeftijd van de gebruiker.

Bij een gevoelige huid zou ik kiezen voor The OHM Collection creme deo. Deze is geheel zonder natriumbicarbonaat. 

Is je huid minder gevoelig, kies dan voor een deo vorm die prettig voor jou werkt: een roller, stick, creme of poeder. Wij hebben goede ervaringen met de rollers van MiEssence en ook EcobySonya, de sticks van Loveli, de creme & poeder deo's van OHM. 

De deo's van OHM, MiEssence en EcobySonya bevatten een zeer hoog percentage biologische, fair trade ingredienten. Loveli deo's zijn 100% natuurlijk, maar bevatten (nog) minder biologische ingredienten dan de andere merken. Wel zijn er van Loveli refills, zodat je minder vaak een plastic verpakking hoeft te kopen. 

Onze ervaring is dat veel jongeren een roller het prettigst vinden. Of eventueel een stick. Het allerliefst een spuitbus, als ze net overstappen van een anti-perspirant ;-), omdat veel niet/minder pure (antiperspirant) merken in een spuitbus zitten. Alleen is een spuitbus, vanwege onder andere gas wat er in zit minder milieu vriendelijk. En bestaan voor zover ik weet niet in een pure variant.

 

Bronnen:alka.nl, healthline.com, cetaphil.nl, drarmpit.com, thompsontee.com, theohmcollection, loveli, skinessence, thought.co.com, beautyjournaal