Facts & Figures
 • Bestaat sinds: 2010
 • Komt uit: Nederland
 • Oprichter: Evelien van Zonneveld

Werfzeep

Werfzeep is een ambachtelijke biologische zeepziederij. Die prachtige, milde, rijke en zeer verzorgende zepen  met de hand maakt. Zepen die de huid ondersteunen, in plaats van het natuurlijke regeneratie proces te verstoren. Voor de zepen worden alleen de beste, eerlijke grondstoffen gebruikt. Geen petrochemische ingrediënten, synthetische conserveringsmiddelen of partum, voor de huid aggresieve schuimverbeteraars of oplosmiddelen. Oprichtster Evelien kreeg van gewone zeep en ook douchegel een droge, trekkerige, branderige huid. Toen ze jaren geleden op een Canadese boederij werkte waar zelf zeep werd gemaakt, bleek dat deze zeep haar huid niet alleen schoon maar ook superzacht maakte. Dit was een nieuwe ontdekking. Evelien dook in de wereld van zeep; het maken van zeep, het ontwikkelen van recepten, plantaardige ingrediënten en hun heilzame eigenschappen en vooral ook het verschil tussen plantaardige en synthetische grondstoffen. Werfzeep was geboren.

Hoe biologisch - puur is de lijn?
Veel meer dan biologisch alleen!

 • Alle oliën, ook de etherische oliën die gebruikt worden zijn biologisch gecertificeerd. Dus zonder mogelijk chemisch residu. 
 • De oliën zijn koudgeperst, de bijenwas koudgeslingerd, cacaoboter koudgeperst,  zodat de pure geur en heilzame eigenschappen behouden blijven. 
 • De biologische etherische olie is zo zuiver dat het food grade is, geschikt om in de keuken te gebruiken om gerechten te verrijken. Normaliter wordt met etherische olien veel geknoeid, deze kan dan ook schadelijke stoffen bevatten en is vrijwel altijd uitsluitend voor uitwendig gebruik geschikt. 
 • Een aantal kruiden voor de zeep worden in de eigen Werfzeep kruidentuin gekweekt. Met zaden van het biologisch dynamische zadenbedrijf De Bolster. 
 • Omdat de productie van sojaolie, palmolie en rozenhoutolie regenwouden verdringt, worden deze niet gebruikt. 
 • Ook uit aardolie gewonnen grondstoffen, synthetische parfums, dierlijke vetten, conserveringsmiddelen, emulgatoren, oplosmiddelen of pure alcohol  zijn uitgesloten als ingrediënt voor een zeep. 
 • Met haar inkoopbeleid steunt Werfzeep veel partijen die die steun goed kunnen gebruiken:  o.a. fair trade bedrijven, zorgboerderij, sociale werkplaats

Dierproefvrij en hypo allergeen
Uiteraard zijn de zepen niet op dieren getest, Evelien is met haar (allergie) gevoelige huid, haar eigen proefkonijn. Wanneer de grondstoffen van verzorgingsproducten puur en onbewerkt zijn, is allergie voor een chemisch residu uit te sluiten. Bovendien blijven de heilzame eigenschappen van de grondstoffen bij biologische productiemethoden behouden.

Wat maakt Werfzeep producten bijzonder?

 • De puurheid van de zepen; de olijfzeep bevat bijvoorbeeld enkel verzeepte olijfolie en de kokoszeep enkel verzeepte kokosolie. Nooit worden ingrediënten gebruikt afkomstig uit de petrochemische industrie, geen kunstmatige conserveringsmiddelen, geen synthetische parfums, emulgatoren of oplosmiddelen.
 • De afkomst van ingrediënten voor de zeep: zoals kruiden uit eigen kruidentuin, bloesem uit het Wickenburghse bos, biologische chocolade van Mesjokke uit Utrecht, honingzeep met honing, bijenwas en propolis rechtstreeks van de imker, rozenzeep met zeer kostbare Damascus rozen olie, karnemelkzeep met biologisch-dynamische karnemelk van zorgboerderij de Honsel, romige cacaoboter van koude persing, biologische & fairtrade kokosolie en karite boter, fairtrade olijfolie. 
 • Foodgrade essentiële oliën.
 • De samenwerking met een sociale werkplaats (naast het Werfzeep atelier) voor het verpakken van de zeepjes en een zorgboerderij voor de karnemelk.
 • De scheerzeep, waarover we regelmatig te horen krijgen dat dit de enige zeep is die een gebruiker van chemische scheerproducten heeft overtuigd dat scheren ook zonder chemicaliën kan!
 • Geen plastic, transparant omhulsel vanwege de 'plasticberg'

 

Meer over Evelien

Ze heeft een zeer gevoelige huid en van baby af constitutioneel eczeem. Hiervoor heeft Evelien in het verleden alle beschikbare hormoonzalven voorgeschreven gekregen, die vooral symptonen bestrijden maar niet de oorzaak van de kwaal. Hormoonzalf zorgt bovendien vaak voor een dunnere, dus meer kwetsbare huid. Voor Evelien was het een verademing dat er verzorgingsproducten zijn die geen branderig, trekkerig gevoel gaven. 

Overige interessante feiten
Werfzeep is gestart in een historische werfkelder aan de Utrechtse Oudegracht. Vandaar de naam. Inmiddels is Werfzeep via een tussenstop in het Wickenburghse bos, nu gevestigd aan de Werfkade in Utrecht. En runt Evelien Werfzeep samen met haar partner Laurens. 

Waarom geen onverpakte stukken zeep zoals Lush?
Omdat dan de essentiele olien die de zeep de geur geven, verdampen. Alleen door toevoeging van synthetische ingredienten blijft de geur bij etaleren zonder wikkel lang 'hangen'. 

Een kijkje in de keuken - zeep snijden 

Zeep snijden from Werfzeep on Vimeo.