Facts & Figures
 • Bestaat sinds: 1996
 • Komt uit: Australie
 • Oprichter: Miranda Bond

INIKA

'Glamour that's good for you'. INIKA - 'kleine aarde' in het Hindi - is het meest pure en tegelijkertijd eigentijdse en luxueuze minerale make up merk dat INDISHA kon vinden. Alle producten zijn gecertificeerd veganistisch, biologisch, 100 procent halal, niet getest op dieren en milieubewust.Gegarandeerd vrij van ingrediënten uit de petrochemische industrie, fillers, talc, bismuth oxychloride, genetisch gemanipuleerde ingrediënten, parabenen, conserveermiddelen, minerale oliën, phtalaten en synthetische parfum.

Vanwege gezondheidsproblemen (endometriose - en daaraan gerelateerde onvruchtbaarheid) besloot oprichtster Miranda Bond 'toxic-free' te gaan leven. Een natuurlijk make up merk dat voldeed aan haar kwaliteits-, kleurengamma- en performance eisen kon ze echter niet vinden. Dus ontwikkelde ze met behulp van experts, een stijlvolle, 100% natuurlijke make up lijn van een superkwaliteit. 

Hoe puur/biologisch is de lijn?

 

Puur & zeer biologisch. Beloond met een van de hoogste veiligheids ratings wereldwijd voor cosmetica door de toonaangevende EWG (Environmental Working Group). Een aantal producten bevat het hoogste percentage biologische ingredienten wereldwijd ten opzichte van vergelijkbare producten die op de markt zijn. Hieronder een lijst met twijfelachtige cosmetica ingredienten die je gegarandeerd niet in INIKA producten zult aantreffen: 

Een paar twijfelachtige ingredienten
Bij de baked producten wordt door biologische keurmerken goedgekeurde Octyldodecanol gebuikt, wat irritatie kan geven (zie informatie onder onderstaande lijst). En de Mattifying powder raadt INDISHA af ivm (door biologische keurmerken goedgekeurd) volgens INDISHA twijfelachtig ingredient Sodium Dehydroacetate (zie informatie onder onderstaande lijst)

Alle INIKA producten zijn gegarandeerd vrij van:

 • No petrochemicals, synthetic substances or mineral oils - Geen petrochemische, synthetische ingrediënten of minerale oliën
 • No ingredients of animal origin - Veganistisch
 • No talc or bismuth oxychloride - Geen talk of bismuth oxychloride. Van talk wordt gezegd dat het de poriën kan verstoppen en de huid uitdrogen. Bismuth oxychloride is een afgeleide van het metaal bismuth. En is een potentieel huidirritant.
 • No parabens (Butylparaben, Ethylparaben, Methylparaben, Isobutylparaben and Propylparaben)
 • No harmful fillers - Geen huidonvriendelijke/schadelijke vulstoffen
 • No genetically modified ingredients - Geen genetisch gemodificeerde ingrediënten
 • No fragrances or colour components of non-organic or synthetic origin - Geen kunstmatige, synthetische geur- of kleurstoffen
 • No anti-microbial agents produced from non-organic sources  - Geen niet natuurlijke anti microbiële stoffen
 • No chelating agents based on EDTA and its salts - geen bindmiddelen op basis van EDTA  - Ethylenediaminetetraacetic acid - 
  of afgeleide zouten. EDTA is een huidirritant en mogelijk ook schadelijk voor je organen. Slecht in het milieu afbreekbaar.
 • No fatty chain source material of petrochemical origin - geen petrochemische (olie industrie) vetstoffen.
 • No sulphonation, ethoxylation or propoxylation - oppervlakte actieve stoffen, die schadelijk zijn voor het milieu
 • No alkyl sulphates (eg. sodium lauryl sulphate (SLS), sodium coco sulphate, ammonium lauryl sulphate) - schuimmiddelen, huidirritanten. 'Stript' de natuurlijke beschermingslaag van de huid, ontdoet haar van natuurlijke beschermende vocht & olie laagje. Wordt in verband gebracht met oogschade bij kinderen.
 • No alkyl ether sulphates (eg. sodium laureth sulphate (SLES), ammonium laureth sulphate) - zie hiervoor
 • No polyethylene glycol (PEGS) - Tast de natuurlijke vochthuishouding van de huid aan. Kunnen vervuild zijn met kankerverwekkende stoffen.
 • No polysorbates (eg. polysorbate 20) - oppervlakte actieve stof & emulgator - helpt twee stoffen te mengen die normaliter moeilijk te mengen zijn -. Polysorbate is onschuldig. Polysorbate 20 is polysorbaat behandeld met 20 delen ethylene oxide. Waardoor vervuiling met kankerverwekkend 1,4 dioxane een risico is. Ethylene oxide is bovendien een irriterende stof voor je lichaam. 
 • No ethanolamides (eg. cocamide DEA, cocamide MEA) - chemisch bewerkte kokosnootolie. Schadelijk voor je huid en mogelijk kankerverwekkend.DEA/MEA zijn synthetische oplos-, desinfectie- en schoonmaakmiddelen. Kan vervuild zijn met Nitrosamine wat een kankerverwekkende stof is.
 • No chemically synthesized sunscreens - veel synthetische zonnefilters zijn schadelijk/irriterend voor je huid en zelfs kankerverwekkend. Sommige bevorderen pigmentvlekken. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. 
 • No potentially harmful preservatives such as parabens.
 • No gluten or lactose

De producten zijn super huidvriendelijk - bijna alle producten zijn hypo allergeen en hierop dermatologisch getest; ook voor vrouwen die allergisch of gevoelig voor veel reguliere cosmetica producten zijn. Voor mensen met een notenallergie: een aantal producten bevat notenolie. Alle producten zijn ‘non-comedogenic’; ze verstoppen de poriën niet. INIKA wordt door Australische dermatologen en cosmetische chirurgen geadviseerd voor gebruik na bijvoorbeeld laserbehandeling, chemische peelings of microdermabrasion.

Twee ingredienten die minder puur zijn volgens INDISHA

Sodium Dehydroacetate. Een conserveermiddel dat door de EU als niet veilig wordt bestempeld als het rondom je mond wordt gebruikt. Wat in het geval van gebruik op je gelaat het geval is. Ook al wordt in de INIKA mattifying powder maar een heel klein beetje gebruikt. Het ingredient wordt door de ene instantie als een irriterend product voor de huid bestempeld en door de andere organisatie weer niet. Door een aantal controle organisaties wordt het wel als veilig bestempeld, mede afhankelijk van de concentratie in een product. Volgens de cosmetic database zijn er gegevenshiaten betreffende het ingredient. Voor INDISHA betekent dit dat het ingredient twijfelachtig is qua gezondheidsrisico. Daarom raden we voor nu af de mattifying powder van INIKA te gebruiken.

Octyldocecanol is een zachte (vet) alcohol, die wordt gewonnen uit planten en de huid niet uitdroogt. In cosmetica wordt het als oplosmiddel en weekmaker gebruikt. Octyldocecanol heeft huidgladmakende en vetbalans herstellende eigenschappen. De Cosmetic Database van EWG geeft aan dat het product een laag risico voor de huid is. Het kan irritatie van de huid, ogen en longen geven. En de irritatiegraad van andere cosmetica ingredienten versterken. Het is een goedgekeurd ingredient voor biologische keurmerken.

Verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede materialen.

Wat maakt de INIKA producten bijzonder?
Tot nu toe heeft INDISHA geen puurdere losse minerale poeder producten gevonden dan die van INIKA. Alleen de mineralen, verder niets! Met ook nog eens een prachtig effect. De losse poeder foundation heeft bovendien een natuurlijke SPF 25 door de zink oxide in het product. De INIKA mascara is tot nu toe de beste pure vegan mascara die INDISHA heeft kunnen vinden. Een waterproof mascara bestaat niet in een pure variant, maar deze mascara kan een buitje hebben zonder dat de mascara uitloopt. En het feit dat het merk is ontstaan vanuit de directe behoefte aan iets wat er niet was van de oprichster. 

Gebruikt door
Fans zijn o.a. Stella McCartney en Kate Richie.

Meer over INIKA
INIKA heeft al meer dan 35 beauty awards gewonnen, meer dan menig niet biologisch merk! Awards voor 'product excellence' en innovatie. De INIKA make up range wordt in meer dan 25 landen wereldwijd verkocht. 

Overige interessante feiten
Binnen drie maanden nadat INIKA oprichtster Miranda Bond de richtlijnen van het boek "The Hormone Heresy" van de holistische wellness goeroe Dr. Sherill Sellman volgde, was ze zwanger! De richtlijnen; dieet veranderen, vermijden van dagelijkse gebruiksproducten met chemicalien - zoals vele cosmetica producten -  en een natuurlijke progesteron creme gebruiken. Om hiermee de balans in het endocrine systeem te herstellen. En dit nadat dokters haar jarenlang hadden verteld dat er geen andere oplossing voor haar endometriose was dan een operatie. Na de geboorte van haar dochter ging ze workshops geven over Toxic Free Living en startte de not for profit website www.thrivinghealthywomen.com.au 

INIKA Make up look
Op Youtube populaire visagiste Heide Hamoud creert op verzoek van haar volgers een vegan, dierproefvrije make up look met INIKA

Alle producten →

Producten

INIKA Lip & Cheek Cream DustINIKA Lip & Cheek Cream Dust, Morning, Petal

INIKA

Lip & Cheek Cream - nieuwe tinten

€28.50
INIKA-trial-box-light-mediumTrial pack

INIKA

Trial pack

€12.50