Hoezo, veilige kinder make-up en nagellak?

Wij verkopen zoals wij het noemen 'veilige' kinder make up en nagellak. Maar waarom is deze veilig en veel andere kinder make up en nagellak niet? En waarom kost deze veilige make up en nagellak vaak net wat meer? Deze vragen krijgen we regelmatig, tijd voor een blog met wat meer uitleg.

Waarom is veel kinder make-up en nagellak niet veilig?

In de meeste kindermake up zitten ingredienten die de (kinder)huid niet echt heel fijn vindt. Irriterende ingredienten voor de huid. Ingredienten die allergieen veroorzaken. Ingredienten uit de olie industrie  die de huid afsluiten, waardoor de huideigen functies verstoort raken. En ingredienten die hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend zijn, als deze de huid binnendringen. En je huid binnendringen, doen veel van de ingredienten die je op je huid of nagels smeert. Bij kinderen nog makkelijker dan bij volwassenen, omdat de huid dunner is. Zie hieronder een aantal voorbeelden.

 Ingredient  Wat is het? Wat vindt de huid niet fijn?
Phenoxy ethanol Conserveermiddel Irriterend ingredient voor huid, ogen en longen
Parabenen Conserveermiddel

 Verstoorder van endocriene klieren als geslachtsklieren, schildklier en bijnierschors

Toxische stof voor het immuunsysteem

Dimethicone Verbetert smeerbaarheid Zeer zware verdenking  van - vanuit onderzoek - schadelijkheid voor je organen en het milieu.
Acetaten Oplosmiddel (nagellak) Irriterend voor de huid, ogen en longen
Isopropyl alcohol Oplosmiddel (nagellak) Irriterend voor de huid, ogen en longen
Paraffinum liquidum Antibacterieel. Zorgt voor zacht huidgevoel Sterk geraffineerd product uit de olie industrie. Verstoort de natuurlijke huidfunctie. Verzadigd vet dat een laagje op de huid legt zodat deze afsluit, niet meer kan ademen of afvalstoffen kwijt kan. De huid maakt zelf geen vetstoffen meer aan, waardoor deze droog en jeukerig aanvoelt als je stopt met gebruik van paraffinum liquidum. 
Petrolatum (Vaseline) Antibacterieel. Zorgt voor zacht huidgevoel Een goedkoop rest product uit de olie winning. Zelfde kenmerken als paraffinum liquidum
Synthetische kleurstoffen als CI 19140 (F&D Yellow) Basis is aardolie Vermoedelijk een chemische stof die zich ophoopt in je lichaam en zo uiteindelijk toxisch voor je lichaam kan zijn

 

Bizar vind ik dat ingredienten in kinder make-up en nagellak vaak online helemaal niet vermeld staan. Terwijl dat bij bijvoorbeeld voedingsproducten wel het geval is. Ik heb een rondje speelgoedwinkel gedaan om ingredientenlijsten van kindermake-up producten op de foto te zetten. Omdat ik online geen ingredientenlijst kon vinden. 

Waarom twijfelachtige ingredienten?

Omdat ze in eerste plaats goedkoop zijn. Kijk maar eens naar de alternatieve ingredienten die pure kinder make-up/nagellak merken gebruiken in de tabel later in deze blog. Die zijn vele malen duurder, waardoor ook de eindprijs van een product hoger wordt. En de markt voor je producten kleiner. Veel producenten zijn gericht op hoge volumes. Ik denk oprecht ook, omdat een deel van de producenten geen idee heeft welke gezondheidrisico's aan ingredienten kleven. Of denken dat het allemaal wel meevalt. Of, hoe erg het ook klinkt, het zich eigenlijk niet zoveel interesseert. De cosmetica industrie is een van de meest winstgevende industrieen ter wereld, waar geld verdienen voorop staat. En met een enorme lobby kracht. Wil een overheid een veel gebruikt ingredient verbieden, dan heeft dit nogal wat voeten in de aarde! Bovendien is het niet makkelijk echt pure producten te maken die niet alleen werken, maar ook houdbaar zijn. Dat kunnen maar enkele producenten wereldwijd. 

Wees alert op greenwashing

Regelmatig zie ik producten die bijvoorbeeld pronken met 'zonder parabenen' of 'met biologische ingredienten'. Helaas worden die parabenen vaak vervangen door een minder bekend ingredient dat net zo schadelijk is. En 'met biologische ingredienten' kan betekenen dat er 'maar liefst 0,001% biologische ingredienten in een product zitten. Niet veel dus.

Made in China

Heel veel kinder speel make up/nagellak wordt in China gemaakt. Of zoals het ook wel in bedekte termen op de verpakking staat in P.R.C. (People's Republic of China). Op zich niets mis mee zolang er geen kinderarbeid aan te pas komt. Made in China is een van de redenen dat de speel make-up meestal lekker goedkoop is, maar China staat niet echt bekend om zijn reputatie voor pure ingredienten of betrouwbaarheid van levering. De eigenaar van een van onze merken heeft eens een partij biologisch gecertificeerde ingredienten uit China gekocht en deze in Nederland opnieuw laten keuren. De ingredienten bleken verre van biologisch...

Daarom veilige kinder make up & nagellak

Je zult misschien begrijpen dat toen onze twee meiden. en die van vele vrienden en familieleden, klein waren, ik naarstig ben gaan zoeken naar kinder make-up/nagellak die wel veilig is. Dat wil zeggen zonder potentieel schadelijke ingredienten. En er ook nog een keer fancy uitziet. Dat bleek nog een hele zoektocht.

Merken die het anders doen

Gelukkig waren er meer moeders zoals mij, die ook geen schadelijke speel make-up ingredienten op de huid van hun kinderen wilden smeren. Een deel van deze moeders heeft zelf een kinder speel make-up en/of nagellak lijn ontwikkeld, omdat ze niets kon vinden dat aan hun eisen voldeed. Een aantal pioniers is het gelukt. Wat niet eenvoudig is, in een industrie die niet echt op pure ingredienten gericht is. Bijvoorbeeld SunCoat nagellak of Klee Naturals worden lokaal in Canada of de USA geproduceerd (dichterbij hebben we nog geen goede merken gevonden). Zodat er nauw toezicht is op een betrouwbaar productie proces. En gebruiken alleen 100% natuurlijke en veilige ingredienten. Nagellakjes zijn op waterbasis zonder voor de gezondheid en het milieu schadelijke oplosmiddelen. Alles letterlijk zo puur, dat je kind het zou kunnen eten. Of die pure oogschaduw, lipgloss, blush of nagellak lekker is, is een andere vraag ;-). Zie hieronder een aantal alternatieve ingredienten (tov de niet pure merken) die onze merken gebruiken. Kijk een volgende keer zelf maar eens goed naar de ingredientenlijst van een speel make-up/nagellak product of app of mail een fotootje naar ons als je er niet uit komt!

 Ingredient  Wat is het? Wat vindt de huid niet fijn?
Stevia Conserveermiddel Niets voor zover bekend
Vitamine E, Rozemarijn olie, Grapefruitzaad extract + glycerine Conserveermiddel

Het grapefruitzaad extract moet gemengd zijn met een vettig product als glycerine om huidirritatie te voorkomen.

Geen water

Water en olie in een mengsel zorgen dat dit sneller bederft. Door geen water te gebruiken maar alleen pure olien, was en boters, gemengd met pure minerale pigmenten bederft een product minder snel

Water Oplosmiddel (nagellak)

Geen risico's bekend

Olijfolie, kariteboter, castorolie, bijenwas, mangopit boter Verzorgend, zorgt voor smeerbaarheid van het product

Ondersteunt de natuurlijke functie van de huid en beschermt, herstelt en verzorgt deze.

Natuurlijke kleurstoffen als ijzer oxides of andere minerale pigmenten bijv ultramarijn blauw Kleurstoffen

Geen risico's bekend.

 

Bronnen: www.ewg.org, wikipedia, ingredientenlijstjes op producten.