Ayurveda en huidverzorging

Een update van de blog uit 2018. Waarschijnlijk heb je wel over de Ayurvedische types Vata, Pitta en Kapha gehoord. Weet je dat Ayurveda een eeuwenoude wetenschap is uit India. En ken je de op Ayurveda gebaseerde PUKKA & Yogi thee.

Omdat het INDISHA assortiment stiekem best veel merken heeft  met Ayurvedische invloeden of zelfs vanuit de Ayurvedische leer zijn ontwikkeld, tijd voor een blog met wat meer achtergrondinformatie. En uitleg welk type huidverzorging past bij jouw Ayurvedische constitutie.

Geschiedenis Ayurveda in het kort
Ayurveda is de samentrekking van de woorden Ayur (leven, levensprincipe) en Veda (kennis, wetenschap). En kan dus vertaald worden als 'kennis of wetenschap van het leven'. Hoe kun je lang, gezond en gelukkig leven, je levensdoelen behalen en tegelijkertijd iets betekenen voor anderen en de wereld? Volgens kenners is de Ayurvedische leer circa 3000-5000 jaar geleden in India ontstaan. Gebaseerd op oude - deels medische -  teksten in het Sanskriet. De Ayurvedische leer gaat er vanuit dat alles in het universum (o.a. de natuur en de mens) bestaat uit de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde.

Ayurveda en gezondheid
Volgens de Ayurvedische leer wordt je geboren met een bepaalde consitutie: een specifiek evenwicht tussen de drie 'dosha's' Vata, Pitta en Kapha. Ieder van deze dosha's bestaat uit een combinatie van een of meer van de vijf elementen. En bepaalt je lichaamsbouw, consitutie, bepaalde karakter eigenschappen, gedrag, maar ook je aanleg voor bepaalde ziekten. Vata - lucht & ruimte, Pitta - vuur & water, Kapha - water & aarde.

Door allerlei verstorende factoren wordt je geboorte constitutie al snel uit balans gebracht. De Ayurvedische leer is er op gericht de balans zoveel mogelijk te behouden en te herstellen. Hiervoor dienen een breed scala aan 'instrumenten' zoals voeding, beweging, supplementen, mondhygiene, reinigingskuren, yoga & meditatie, ademhalingstherapie, aromatherapie, klanktherapie, massages, seizoens routine. Lees eventueel meer op Ayurveda.nl.

Welke constitutie heb jij?
Ben je nieuwsgierig wat jouw Ayurvedische constitutie is? Op het web kun je allerlei tests vinden die hier een antwoord op geven. Vaak komt uit die tests een (overheersend) dosha. Onze constitutie is echter een evenwicht van meerdere dosha's. Wil je je (geboorte) constitutie goed laten bepalen, bezoek dan een Ayurvedische arts. Wat testjes:


Consitutie, huidtype en verzorging

Hierna schematisch weergegeven de drie Ayurvedische dosha's, bijbehorend huidbeeld, typische disbalans kenmerken voor betreffend huidbeeld en wat te doen qua huidverzorging om de huid weer in balans te brengen.

Verandert je constitutie als je ouder wordt?
Vaak merk je dat je bij het ouder worden van de huid meer hydraterende, rijkere producten nodig hebt. Je Ayurvedische constitutie verandert echter niet. De huid van iemand met een overheersende Pitta constitutie blijft bijvoorbeeld gevoelig voor roodheid en onstekingen.

Je huid wordt echter wel dunner en droger en verliest elasticiteit en stevigheid naarmate deze ouder wordt. Aanvullende producten die passen bij jouw huidbeeld (bijv maskers of een olie) of ander gebruik van producten (bijv een beetje olie door je dagcreme, wat meer serum/toner, vaker een masker of kuur, gerichte nutricosmetics) kunnen dan uitkomst bieden. Evenals specifieke anti-aging behandelingen.

Ayurveda en INDISHA

  • Ayurvedische merken en producten in het INDISHA assortiment:  Shankara - huidverzorging, Khadi - haarkleuring, Maharishi Ayurveda - tandpasta, Pukka en Yogi thee
  • Met het Ayurvedische huidverzorgingsmerk Shankara bieden we Ayurvedische facials aan.
  • Ook geven we Ayurvedische massages. Op basis van je constitutie, wordt een bijpassende olie gebruikt.
  • Vaak denken mensen dat de naam INDISHA een Ayurvedische afkomst heeft. Dat is niet het geval. De naam is een samenvoegsel van de namen van de dochters van oprichtster Jeanine: Indiara en Aïsha. Vanuit de gedachte dat als zij later hun eigen cosmetica producten kopen, het heel normaal is dat deze puur zijn, zonder twijfelachtige ingredienten. Dat is dan wel weer een Ayurvedische gedachte - niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan de wereld om je heen.


    Bronnen:
    Wikipedia, ayurveda.nl, shankara.com, srisriayurveda.nl, ayurveda-test.nl