5 tips voor een stralende herfsthuid

Stralende herfsthuid tips

Geef je huid een boost na de zomer en bereid deze voor op koudere, drogere lucht van herfst en winter. Zo voorkom je een droge, trekkerige, vale huid. En ga jij stralend de herfst en winter door!

Zomerse ongemakken

In de zomer wordt je huid droger door invloed van zon, zee, zwembad en airco. Heb je meer kans op (nieuwe) pigmentvlekjes. En gebruikt je huid een hele voorraad vitaminen om zich tegen UV straling te beschermen.

Ook wordt je huid in de zomer huid dikker om zich tegen de zon te beschermen. Die dikkere huidlaag verdwijnt, en verandert in dode huidcellen. Als die zich ophopen kan je huid verstoppen en er grauw en dof uitzien. De herfst is de tijd voor herstel.

Herfst- en winter uitdaging

De koudere herfst- en winterlucht bevat minder waterdamp, waardoor deze droger is. Ook gaat in herfst-, winter de verwarming meestal aan. Die voor een drogere lucht zorgt. Waardoor vocht als het ware uit je huid 'getrokken' wordt. Vandaar dat bij veel mensen in de herfst/winter de huid droger en trekkeriger aanvoelt. 

Dunnere huidbarriere

Je huid is je grootste lichaamsorgaan met - bij een volwassene - een oppervlakte van 1,5 tot 2 m2. Een goede huidbarriere is super belangrijk om te zorgen dat vocht minder makkelijk je huid uitkan. En ongewenste indringers buiten blijven.

Naarmate we ouder worden wordt onze huidbarriere dunner. Zodat vocht makkelijker je lichaam uitgaat. Heel vaak is de huidbarriere ook beschadigt/dunner door het gebruik van minder fijne cosmetica producten. Veel (niet pure) reinigingsproducten bevatten ingredienten die de natuurlijke vetlaag van je huid aantasten. 

Je huid zachtjes peelen is prima om dode huidcellen te verwijderen. Vaak scrubben we echter te hard of worden pittige chemische peelings gebruikt. Beide zorgt voor een beschadigde, dunnere huidbarriere.

Bij de huidscans die we afgelopen 12 jaar hebben gedaan, met een speciaal meetapparaat, zagen we bij de eerste meting bij bijna iedereen een te dunne huidbarriere. Tijd voor herstel!

5 Tips voor een stralende herfsthuid

Hierna 5 handige tips voor een betere huidbarriere, nazomerse huid boost en ready voor herfst-, winter huid.

1. Huidbarriere herstel

Volgende tips helpen je huidbarriere weer aan te vullen met de juiste vetten. Je zult merken dat je huid minder droog en zachter aanvoelt. Fijne lijntjes en littekens worden meestal ook minder zichtbaar

  • Gebruik een algen- of visolie supplement. Hoog gedoseerd in EPA en DHA, essentiele vetzuren voor je huid en lichaam. Zo worden je huidvetten van binnenuit aangevuld. De omega 3 in de olie werkt meteen ontstekingsremmend. En is goed voor je hersenen.
  • Vette vis eten kan natuurlijk ook. Kies bij voorkeur vissen aan het begin van de voedselketen (geen roofvissen), die bevatten minder vervuiling.
  • Ben je vegetarier, gebruik dan algenolie! In plantaardige producten als lijnzaad en walnoten zit ook omega 3. Alleen in een minder effectieve vorm, ALA. Deze moet eerst door je lichaam omgezet worden in EPA en DHA om effectief te kunnen zijn. Vaak wordt slechts 8-20% omgezet in EPA en 0,5-9% in DHA. Algenolie bevat EPA en DHA.
  • Gebruik je nog geen gezichtsolie? Voeg deze toe aan je beauty routine. Deze vult je huidbarriere van buiten aan. Je huid is beter beschermd en verliest minder vocht. Gebruik de olie na je dag- of nachtcreme. Of meng een paar druppels door je creme. Bijkomend voordeel is dat de olie ervoor zorgt dat vocht uit je dag- of nachtcreme beter in je huid blijft. En je huid heerlijk zacht aanvoelt. 
  • Je kunt een pure olie als amandel-, jojoba- of arganolie gebruiken. Deze trekken echter vaak wat minder makkelijk in dan een speciale gezichtsolie blend.
  • Gebruik geen olie met paraffinum liquidum zoals Bio-oil (Bio Oil heeft een versie met en een versie zonder paraffinum liquidum). Deze sealt je huid zodanig dat deze haar natuurlijke werking niet meer goed kan uitoefenen. Je huid onder de olie wordt lui. En daardoor droger. Ook bevat paraffinum liquidum geen enkele verzorgende werkstof voor je huid. Natuurlijke olien bevatten deze wel.
  • Kies voor een vollere dag- of nachtcreme! Check of deze bijvoorbeeld ceramiden (een huideigen vet) of squaleen bevat. Of volle olien als jojoba, amandel, argan of vetten als kariteboter.
  • Voor je body: kies een pure bodycreme, bodybutter of olie.
  • Vergeet je lippen niet. Kies een pure lipverzorging zonder paraffinum liquidum. Mijn ervaring is dat ik bijna geen lipbalm meer nodig heb of alleen even korte tijd. Door gebruik van een pure, verzorgende balm. De Mamiel heeft een heerlijke luxe met zachte rozengeur en smaak. dr Hauschka een op basis van bijenwas. Hurraw en Loveli superverzorgende vegan versies.

Zomerherstel

In de zomer is je bovenste huidlaag dikker. Een deel van die dikke laag laat los na die tijd. Ook onstaan vaak (nieuwe) pigmentvlekjes en is je huid grootverbruiker vitamines. De herfst is de perfecte tijd om je huid en na zomerse oppepper te geven.

2. Weg dode huidcellen, weg grauwe, doffe huid

Door de dikkere bovenste huidlaag wordt de huid eronder beter beschermd tegen UV straling. Deze dikkere laag verandert na de zomer in dode huidcellen. Deels zullen ze zelf verdwijnen. Maar door talg, vuil van buiten en bacterien blijft er nog wel eens wat zitten. Waardoor porien kunnen verstoppen. En je huid er grauw en vaal uit kan zien. 

Met een zachte scrub/peeling of nog beter het Enzym Peeling Mask van Abloom zorg je dat het restant dode huidcellen verdwijnt. En je huid weer straalt.

Waarom zacht scrubben/peelen?

  • Omdat je anders je bovenste huidlaag beschadigt. En die willen we nu net mooi en sterk houden om te zorgen dat je huid beter gehydrateerd en beschermd blijft. 
  • Daarom zijn wij fan van de Enzym Peeling van Abloom, omdat je deze als masker aanbrengt en na inwerken weer afspoelt. Zo hoef je je niet druk te maken of je te hard scrubt of peelt. 
  • Natuurlijke enzymen van papaya en ananas in het masker zorgen ervoor dat dode huidcellen opgelost worden. Tegelijkertijd zorgen anti-oxidanten en fytonutrienten van bessen en pruimen voor een verzorgende boost.
  • Om de dode huidcellen van je lippen te verwijderen kun je een scrubje maken van honing, bruine suiker en olijfolie. 
  • Voor je body maak je van de koffieprut uit je koffiefilter in een handomdraai een scrub. Voeg kokosolie, olijfolie en eventueel wat honing toe. En je scrub is klaar. Kant en klaar kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld een koffiescrubzeepje van Werfzeep.

3. Pigmentvlekken verzachten

Pigmentvlekken ontstaan door klontering of niet gelijkmatige verdeling van melanine. Een stofje dat je huid beschermt tegen UV straling. En wordt aangemaakt onder invloed van de zon.

Irriteer je je aan de vlekjes? Nu de zon minder schijnt is het de tijd om ze te verzachten. Volgende producten/ingredienten helpen hierbij

  • Een vitamine C serum. Ook een aantal pure merken heeft er een. Zoals de gepatenteerde Vitamin C Brightning Serum van Hynt Beauty. Met een stabiele vorm van vitamine C.  Die wel 50 keer krachtiger is dan een onstabiele vorm. Naast pigmentvlekjes verzachten doet deze nog veel meer voor je huid.
  • Een verzorgingsproduct met zoethoutextract. Het stofje liquiritine in dit extract vermindert pigmentvlekken en egaliseert je teint. Natuurlijke producten met zoethoutextract zijn onder andere Shankara's Brightning Serum en de Miracle Oil van Abloom Skincare.
  • Ook glucosamine vervaagt pigmentvlekjes.

Het liefst zie je natuurlijk dat je pigmentvlekjes in no time vervaagt zijn. Je moet de producten echter zo'n vijf a zes weken de tijd geven om effect te zien.

4. Vitamineboost

Je huid gebruikt vitamine C, E en A om zich te beschermen tegen vrije radicalen of huidschade door UV straling. Na de zomer is het handig deze aan te vullen, en op pijl te houden zodat je huid herfst- en winter klaar is!

Want ze helpen ook tegen uitdrogen van je huid, vrije radicalen schade door een droge lucht tegengaan en reparatie van je door droog, guur weer beschadigde huid.

  • Zorg dus voor voldoende vitamines in je voeding! Niet voor niets zijn er in de herfst-/winter heel veel oranje groenten en fruit. Deze zitten vol met betacaroteen (voorloper van vitamine A). Als wortels, pompoen en mandarijnen en sinaasappels. Minder oranje maar wel vol met betacaroteen is boerenkool.
  • Vitamine C vind je o,a, in boerenkool, spruitjes, sinaasappel en kiwi.
  • Noten als walnoten, pecanoten, amandelen en hazelnoten zijn rijk aan vitamine E. Ook zonnebloem- en pompoenpitten.
  • Aanvullen van buitenaf kan ook met je serum, dag- of nachtcreme. Veel kwalitatief hoogwaardige natuurlijke serums of cremes bevatten een hoog gehalte aan deze vitamines.
  • Op de ingredientenlijst vind je deze als tocopherol (vitamine E), retinol, retoinic acid, retinyl palmitate (vitamine A) of ascorbic acid (vitamine C). Maar ook in ingredienten als jojoba- (simmondsia chinensis seed oil) of amandelolie (prunus dulcis oil). Of daucus carota (wortel)

5. Hydratatieboost

Geef je dorstige herfst-/winter huid een hydratatieboost! Je huid lijkt voller, voelt zachter aan en rimpeltjes zijn minder zichtbaar doordat ze van binnenuit opgevuld worden met vocht en je huid minder droog is.  

Zo boost je hydratatie

  • Heel simpel: voldoende water drinken. Zo'n 2 liter per dag. Pure bouillon, kruidenthee of waterrijke groenten helpen ook. Ideaal is 'bulk' drinken. Drink 2-3 keer per dag een groot glas water of kruidenthee van 500 ml. In plaats van kleine beetjes over de hele dag.
  • Drink tijdens het eten niet teveel water. Dan kun je je spijsverteringsenzymen verstoren. En kan de opname van mineralen als ijzer en calcium verminderen. 
  • Al eerder in deze blog genoemd: gebruik een gezichtsolie, bodyolie of visolie (supplement) om je huidbarriere te verbeteren. Zodat vocht in je huid blijft in plaats van eruit vliegt.
  • Vermijd agressieve gezichtsreinigers. Deze strippen je huidbeschermingslaag (je natuurlijke beschermingsolien), waardoor je huid makkelijker vocht verliest
  • Verwen jezelf een keer per week met een hydraterend masker. Of breng een dun laagje hydraterend masker onder je dagcreme aan als hydratatiekuur.
  • Mocht je deze nog niet gebruiken: voeg een toner, lotion, mist of hydraterend serum aan je verzorgingsritueel toe. Deze gebruik je na het reinigen en voor je dag- of nachtcreme. De meeste verzachten ook je huid.
  • Gebruik huidverzorging met hydraterende ingredienten als hyaluronzuur (hyaluronic acid) of ureum (urea). 
  • Boost je hydratatie in korte tijd met een hydraterend supplement. Bijvoorbeeld Skin Hydrate van LaVieSage. Deze zorgt ervoor dat de wanden van de huidcellen die vocht vasthouden herstellen en voor meer vocht door hyaluronzuur.
  • Meet de luchtvochtigheid in je huis. Is deze te droog (ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 40-60 procent), overweeg een luchtbevochtiger. Veel luchtbevochtigers hebben ook een luchtreinigingsfunctie. 

 Geniet van je stralende huid!