Sint voorpret - Pakjesavond recepten - Lekker & gezond!

Voor veel kinderen zijn 5 december en de dagen ervoor super spannend. Wat is er dan leuker om als afleiding samen lekkernijen voor pakjesavond te maken. Laat Betty's Kitchen nu ook nog eens recepten hebben verzameld waar je kinderen niet meteen van gaan stuiterballen door een suikerpiek.

We hebben twee recepten geselecteerd. Die makkelijk te maken zijn. Zonder al te exotische ingredienten, die niet in iedere supermarkt verkrijgbaar zijn.

Gezonde Sinterklaas smoothie 

Er zit geen pepernoot in deze smoothie met vers fruit, maar hij smaakt er wel naar! Zonder toegevoegde suikers. Lactose & glutenvrij. Wil je de smoothie minder zoet? Halveer dan het aantal dadels

Ingredienten voor 2 personen

  • 6 dadels
  • 2 bananen
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels (rauwe) cacaopoeder
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 2 eetlepels koek - of speculaaskruiden
  • 500-600 ml amandelmelk
  • Klein handje (glutenvrije) havermout
  • Extra: blender (staafmixer kan ook)

Bereiding

  1. Ontpit de dadels en hak in stukjes. Pel de banaan en snijd in plakken. Lepel de avocado uit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Stop alle ingrediënten in de blender en maal fijn tot je een zachte Sinterklaas smoothie heb. Varieer gerust met de hoeveelheid amandelmelk, want de dikte van een smoothie is een persoonlijke voorkeur.
  3. Serveer deze sinterklaas smoothie direct.

Glutenvrije kruidnootjes met quinoa

Je proeft bijna geen verschil met de 'echte' kruidnootjes! Met deze glutenvrije versie uit Het Grote Sinterklaaskookboek van Yolanda van der Jagt. Wil je de kruidnootjes minder zoet? Voor 'zoet' recepten gebruik ik 1/3e tot de helft minder suiker. Zonder dat ik een reactie krijg dat de zoetigheid niet zoet genoeg is. Maar smaken verschillen uiteraard! 

Ingredienten (voor 40-45 kruidnootjes)

  • 100 gram quinoameel (maal eventueel quinoavlokken tot meel)
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder of 'gewone' bakpoeder
  • 50 gram donkere basterdsuiker, oersuiker (ongeraffineerd gedroogd sap van suikerriet) of kokosbloesemsuiker (laatste geeft minder suikerpieken in je bloed)
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 40 gram roomboter op kamertemperatuur (of kokosolie voor een vegan versie) 
  • 2 eetlepels (plantaardige) melk
  • Extra: een bakplaat bekleed met bakpapier,

Bereiding

  1. Snijd de roomboter of kokosolie (in de winter zal kokosolie normaliter een vaste vorm hebben) in blokjes. Kneed vervolgens het quinoameel ,bakpoeder, suiker, speculaaskruiden, roomboter/lkokosolie en melk met de hand samen tot een compacte deegbal. Leg het deeg in een kom en zet in de koelkast. Het deeg moet minstens 30 minuten rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en rol er balletjes van zo groot als een knikker. Dit recept is voldoende voor circa 40-45 kruidnootjes. 
  4. Leg de quinoa kruidnoten op de bakplaat. Zorg dat je een kleine tussenruimte aanhoudt en druk de balletjes met de duim een beetje plat.
  5. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna de quinoa kruidnoten afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Kijk voor meer lekkereSinterklaas recepten op Betty's Kitchen!

Voor grote mensen - speltkruidnootjes met een tik

Voor de volwassenen een lekker recept van @JannekeVreugdenhil: Speltkruidnootjes met een (rum)tik en pure chocoladetopping.

Een gezellige Sint!