Bindweefsel hoe zit dat?

Heb je wel eens een cosmetische bindweefselmassage of lypossage massage gehad? Of er van gehoord? Beide zijn massages met een verstrakkend en verjongend effect. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat bindweefsel precies is, welke functie het heeft voor het lichaam en waarom deze massages je huid kunnen verbeteren? In deze blog lees je er alles over.

Bindweefsel 1

Wat is bindweefsel

Bindweefsel (Connective Tissue) is zacht weefsel dat overal in je lichaam zit. Om spieren, in spieren, om organen, zenuwen en botten. En onder onze huid. Het is als het ware de lijm die alles bij elkaar houdt. Maar zorgt ook dat ons lichaam warmte vasthoudt en voor transport van voedingsstoffen, afvalstoffen en zuurstof via de bloedvaten in het weefsel. Een super belangrijk weefsel voor ons lichaam dus.

Waaruit bestaat bindweefsel

Bindweefsel bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen voor je lichaam en water. Een voorbeeld van de vezels in bindweefsel zijn collageen en elastine.

  • Collageen zorgt ervoor dat bindweefsel niet oneindig kan worden uitgerekt. Zodat het lichaam in haar vorm blijft - stevig blijft.
  • Elastine vezels zijn juist heel elastisch (de naam zegt het al). En zorgt bijvoorbeeld voor de rek in bloedvaten.

Bindweefsel en ouderdom

Naarmate we ouder worden  maakt het bindweefsel minder collageen en elastine aan. Hierdoor vermindert  de kwaliteit van ons bindweefsel. Het heeft minder 'trekkracht' waardoor de huid slapper wordt. 'De rek gaat eruit'. En doorbloeding vermindert. Waardoor de huid voedingsstoffen minder goed kan opslaan en afvalstoffen niet goed kan afvoeren. Verklevingen en rimpels ontstaan.

Bindweefsel 1-2

Stress, beweging en bindweefsel

Ook door te weinig beweging en door chronische stress kunnen verklevingen ontstaan. Stress is een belangrijke boosdoener voor vermindering van de kwaliteit van je bindweefsel. Door stress span je je spieren extra aan. Waardoor verklevingen kunnen ontstaan. Waardoor je bijvoorbeeld stijve schouders krijgt. 

Cellulitus en bindweefsel

Cellulitus ontstaat door een toename van vetcellen in je onderhuidse bindweefsel. Hierdoor wordt doorbloeding en vochtafvoer minder. Waardoor vet, afvalstoffen en vocht minder goed afgevoerd worden.

Bindweefsel 1-3

Wat doet cosmetische bindweefselmassage of lypossage

Beide massages zijn stevige massages gericht op de bindweefsellaag tussen je huid en je spieren. Ze zorgen ervoor dat verklevingen in het bindweefsel losgemaakt worden. Zodat afvalstoffen worden afgevoerd. Doorbloeding wordt gestimuleerd, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter aangevoerd kunnen worden. En collageen en elastine productie een impuls krijgt. Voor je gezicht betekent dit minder (diepe) rimpels. Maar ook vermindering van littekenweefsel, een betere doorbloeding - meer kleur op je gezicht. 

Voor je lichaam, minder cellulitis en strakkere contouren. 

In combinatie met het supplement SkinBase van LaVieSage zien we dat de massages meer effect hebben. Uit metingen blijkt keer op keer dat de combinatie massage + SkinBase effectiever is dan alleen de massages.

Andere hulpmiddelen voor steviger bindweefsel

Door voldoende beweging & op je voeding te letten help je de kwaliteit van je bindweefsel te (onder)houden. Ook Yin yoga heeft een positief effect op je bindweefsel.

Lees hier meer over cosmetische bindweefselmassage of lypossage of bekijk het demo filmpje