Facts & Figures
  • Bestaat sinds: 2014
  • Komt uit: Nederland/Turkije
  • Oprichter: Cor Sandburg

Happy Towels

Happy Towels hamamdoeken worden geweven in Buldan, een typisch Turks dorp. Door het familiebedrijfje van Metin. Dat al vele generaties lang hamamdoeken weeft. Voor Happy Towels van biologisch katoen, puur of gemengd met bamboe vezels. Zodat de doeken nog zachter zijn en beter absorberen. Extra lang - ruim twee meter. Maar lekker licht, ca 400 gr. In elke straat van Buldan hoor je het gekletter van spoelen van weefgetouwen. Vrouwen kletsen en lachen terwijl ze aan het weven zijn. Happy Towels!

Hoe puur zijn de Happy Towels?
Heel puur. Het katoen van de hamamdoeken is gegarandeerd biologisch. Lokaal geproduceerd in Turkije. Niet gecertificeerd, omdat certificeren voor kleinere producten kostbaar is. De bamboe is 'wild crafted', uit de ongerepte natuur. Voor de groei van bamboe is veel minder water nodig dan voor katoen. Happy Towels worden fair trade geproduceerd, door een familiebedrijfje in Turkije. Die al generaties lang passie voor hun vak heeft. Samen met Metin probeert de Nederlandse eigenaar van Happy Towels, Cor, hamamdoeken te maken die handiger, mooier en duurzamer zijn. 

Van elke verkochte Happy Towels gaat €2 terug naar Turkije. Naar het Turkse project 'Papa laat me naar school gaan' (Baba beni okula gönder). Turkse meisjes stoppen vaak na hun 13e met school. Ook slimme meiden. Meestal vanuit een combinatie van economische en traditionele redenen (helpen in het huishouden, jong trouwen en kinderen krijgen). Deze meiden worden zo nooit financieel onafhankelijk. Dat maakt het lastig eigen keuzes te maken. In Nederland kunnen we ons dit bijna niet voorstellen. Via 'Papa laat me naar school gaan' kunnen kinderen een studiebeurs krijgen voor school, boeken- en reiskosten. Lang niet iedereen krijgt zo'n beurs, het is een hele eer als je er voor in aanmerking komt. Dat maakt dat papa's van de meiden die een beurs krijgen, trots zijn op hun dochter. En ze nu wel naar school laat gaan. Het mooie aan het project is dat iedere cent naar de beurzen gaat. Niet naar managementkosten, kantoorkosten of bonussen.

Wat maakt de Happy Towels bijzonder?
De combinatie van het feit dat ze ambachtelijk, fair trade geproduceerd worden, van biologisch katoen en puur natuur bamboe zijn, lekker lang zijn - zodat wij lange Nederlanders niet met de voeten in het zand hoeven te liggen -. Ontwikkeld door een Turks familiebedrijf samen met een Nederlander (Cor) die een aantal jaar in Turkije gewoond heeft en daardoor de taal goed spreekt, de locale gewoonten kent en zo een goede vertaalslag kan maken van Nederlandse wensen naar locaal geproduceerde doeken. Het Turkse bedrijfje wordt zo op een positieve manier uitgedaagd.

Katoenen hamamdoeken zijn vaak ruw. Of worden dit na het eerste gebruik, als de wasverzachter die de producent heeft gebruikt is uitgewerkt... De wever van Happy Towels heeft een speciale techniek ontwikkeld waardoor de doeken meer volume en zachtheid krijgen! Zonder wasverzachter. Zo zacht als doeken met bamboevezel worden ze niet, maar je voelt duidelijk het verschil met andere katoenen hamamdoeken. 

Gebruikt door
O.a. Nederlandse actrice Miryanna van Reeden.

Meer over Happy Towels
Cor van Happy Towels vertrok ooit naar Turkije uit liefde voor een Turkse vrouw. En woonde vier jaar met haar in Istanbul. Deze liefde ging over. De liefde voor Turkijke bleef! Hij heeft Happy Towels opgezet naast zijn 'reguliere' baan. Omdat hij duurzame hamamdoeken miste in Nederland. En omdat hij op deze manier een Turks familiebedrijf kan ondersteunen. 

Overige interessante feiten
De Happy Towels met bamboe bestaan voor 60% uit bamboevezels en 40% uit biologisch katoen. Volgens de wevers is meer bamboe niet mogelijk, voor een heerlijk zachte hamamdoek.

Hamamdoeken zijn multifunctioneel: gebruik ze als strandlaken, op je yogamat, in de badkamer of sauna, als reisdeken of kussen, in de kinderwagen, als kleed op je bank, in de sportschool of als omslagdoek. Of 'gewoon' om je mee af te drogen ;-).

Bekijk  onze Happy Towels collectie →

 

Producten