Is bijenwas in cosmetica verantwoord?

Is bijenwas in cosmetica verantwoord?

Bijenwas is powerfood voor je huid! Maar is het nog verantwoord om in cosmetica te gebruiken? Door o.a. klimaatverandering komen er steeds minder bijen. Worden het er niet nog minder, als we ook nog hun bijenwas weghalen?  Deze vraag spookt al een tijdje door mijn hoofd.

Want minder bijen is funest voor onze natuur en onze voedselvoorziening. Bijen zorgen immers voor bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen zouden de meeste soorten groenten en fruit verdwijnen. En ook wilde planten. Dat willen we niet! Dus super belangrijk dat het winnen van bijenwas niet nog meer schade aan het voortbestaan van de bijenvolken betekent. Hoogste tijd om eens dieper in de materie te duiken.

Wat is bijenwas?

Bijenwas is een vettige stof die door de werkbijen wordt geproduceerd. Ze hebben speciale klieren, waarmee ze honing omzetten in was. Deze was wordt gebruikt om de wanden van de raten in bijennesten te maken. 

Bijenraten, stuifmeel en honing

Een bijenraat of honingraat bestaat uit de bekende zeshoekige cellen die als opslag voor stuifmeel en honing dienen en als kraamkamer voor de bijtjes. 

Stuifmeel dient als voedsel voor baby bijtjes om te kunnen groeien. Honing gebruiken bijen als voedsel om te overwinteren. Dit slaan ze op in honingraten. In de zomer halen ze hun voedsel uit nectar van bloemen. En zorgen tegelijkertijd min of meer per ongeluk ook voor bestuiving. Normaliter produceren bijen veel meer honing dan ze voor de hele winter nodig hebben. 

Powerfood voor je huid

In de ingredientenlijst van je cosmetica product kun je bijenwas terugvinden als 'cera alba'. Dat het een geliefd ingredient is in cosmetica producten is niet raar. Het heeft vele voordelen voor je huid.

  • Bijenwas is rijk aan vitamine A. Deze vitamine werkt huidverbeterend, ondersteunt de celopbouw. Helpt o.a. bij acne, fijne lijntjes en pigmentvlekken.
  • Werkt ontstekingsremmend. Fijn bij puistjes en mee-eters. Maar ook behulpzaam bij een geirriteerde of rode huid. 
  • Is antibacterieel en antiviraal.
  • Verzacht en vermindert eczeem en psoriasis.
  • Beschermt je huid tegen negatieve invloeden van buitenaf, doordat het een beschermend laagje op je huid legt. Zonder je porien te verstoppen! Je huid blijft ademen, maar vervelende indringers of guur weer worden geweerd.

Ook propolis en honing hebben vele gunstige eigenschappen voor je huid. Propolis bevat een hele reeks aan voor je huid belangrijke vitamines en mineralen. Manuka honing is qua geneeskrachtige werking de meest krachtige honing.  

Is bijenwas in cosmetica verantwoord?

Dat ligt aan de manier waarop deze 'gewonnen' wordt. In verantwoorde natuurcosmetica worden alleen 'oude' raten gebruikt die niet meer door bijen gebruikt worden. 

Bijvoorbeeld het natuurcosmetica merk dr Hauschka heeft een jarenlange traditie om bijenvolken te beschermen. In de dr Hauschka tuin met geneeskrachtige kruiden worden bijenvolken ondergebracht. 

De raten die gebruikt worden voor natuurcosmetica zijn afkomstig van duurzaam gehouden bijen. Daar gelden hele strenge regels voor, die in Nederland gecontroleerd worden door stichting SKAL biocontrole. Een onafhankelijk toezichtsorgaan. Strenge eisen worden bijvoorbeeld gesteld aan het materiaal van de bijenkasten, de natuur waar de bijen hun nectar vandaan halen om honing te produceren, de manier waarop honing gewonnen wordt en de eventuele bijvoeding voor de bijen in de wintermaanden. 

Bij het winnen van de honing mogen geen chemische middelen gebruikt worden of bijen gedood. Ook mag er geen honing gewonnen worden uit bijenkasten met broed. 

Bijenwas in een echt natuurlijk cosmetica product is dus verantwoord. Want komt alleen van duurzaam gehouden bijen. Is de was afkomstig van minder/niet duurzaam gehouden bijen, dan kan deze minder verantwoord zijn qua bescherming en behoud van de bijenvolken.