Feiten & fabels over deo ingredienten

Is aluminium in deo schadelijk of niet? En andere interessante deo weetjes.*

Feiten of fabels?

  1. Aluminium componenten in deo's verhogen de kans op borstkanker.
  2. Zorgen aluminiumzouten in antiperspirants voor minder... of juist voor meer geur?
  3. Let je bij de keuze van een veilige deo vooral op aluminium ingrediënten?

*Bronnen: naturalcosmeticsnews.com, natuurlijke-huidverzorging.blogspot.nl, PubMed, drArmpit.com

 

  1. 1.     Aluminium componenten in deo’s verhogen de kans op borstkanker

Niet bewezen. 

Het vermoeden bestaat wel. Aluminium componenten zorgen er echter wel voor dat het natuurlijke zweetafscheidingsproces geblokkeerd wordt. Met een huidirriterende stof. Daardoor kunnen natuurlijke onstekingsremmers die in zweet zitten hun werk niet meer doen! Niet gebruiken dus!

Handig te weten: tussen verschillende aluminium zouten is een verschil!

-          Aluminium chloorhydraat of aluminium chloride is het ingredient in deo’s/anti perspirants die de zweetproductie onderdrukken door de zweetklieren te blokkeren.

-          Aluminium lactaat is een stof die de zuurgraad van de huid plaatselijk aanpast, zodat de bacterien die zorgen voor de zweetgeur minder goed hun werk kunnen doen. Aluminium lactaat is lichaamseigen. Het onstaat bij de fermentatie van suiker. Dit aluminium ingredient wordt ook in deo’s gebruikt.

Absorptie van aluminium door de huid

-          Uit een aantal onderzoeken blijkt dat aluminium chloride door de huid geabsorbeerd wordt en veranderingen in de oestrogeen receptoren van de borst cellen kunnen veroorzaken.  Omdat oestrogeen de groei van kanker cellen van de borst kan stimuleren, denken een aantal wetenschappers dat de aluminium componenten in antiperspirants een risico factor zijn voor het ontstaan van borstkanker. Tot nu toe is uit onderzoek naar de hoeveelheid aluminium in borstweefsel en de absorptie van aluminium door de huid geen duidelijk verband met borstkanker gebleken.

-          Uit onderzoek in 2001 blijkt dat aluminium dat circa 0.012% van aluminium dat op de huid is aangebracht door de huid wordt geabsorbeerd.

Aluminium chloride is dus veilig?

Nee!

Het is een huid irriterende stof. En sluit de zweetklieren af. Daarmee blokkeer je een natuurlijk lichaamsproces. Dat er niet voor niets is. Zweet zorgt dat ons lichaam afkoelt wanneer het te warm wordt. En bevat stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben.  Door die ontstekingsremmende werking weg te nemen. Met een stof die bovendien irriterend is ben je extra vatbaar voor ontstekingen!

 

  1. 2.     Zorgen de aluminiumzouten in antiperspirants juist voor meer geur in plaats van minder?

Ja

-          Als je dagelijks antiperspirant gebruikt en je stopt er opeens mee, dan heb je kans op meer geur en ook nog eens een zuurdere geur dan voorheen. Doordat de stoffen in de antiperspirants je natuurlijke zweetproces behoorlijk ondermijnen zoals hiervoor te lezen is.

-          Bij dagelijks gebruik van antiperspiranten blijft de bacterie huishouding onder de oksels redelijk stabiel. Stop je echter met het gebruik van antiperspirant dan groeit het aantal okselbacterien onstuiming. Vooral de minder aangename zweetgeur veroorzakende bacterieen kolonie breidt zich snel uit.

-          Bovendien bestaat het vermoeden dat de aluminiumzouten in anti perspirants meer invloed hebben op de bacterien die geen geur veroorzaken dan die het wel doen.

Handig te weten

-          Bij de overstap naar een natuurlijke deo kun je in eerste instantie meer last kan hebben van geur, omdat je lichaam moet ‘ontgiften/opnieuw in balans komen’.  De MiEssence en de OHM deo’s hebben een basische werking (ontzuren). Wat helpt om het negatieve effect na het stoppen met synthetische antiperspirants tegen te gaan/te verminderen. Bij de meeste mensen die overstappen werkt het meteen.

-          Het gebruik van (synthetische) deo’s heeft grote invloed op de natuurlijke bacterie huishouding onder je oksels. Heb je geen last van geurende oksels, gebruik dan liever niet te vaak deo. Door het gebruik vermeerderen bacterieen zich. En als je de pech hebt dat hier de geur veroorzakende bacterien bij zitten, heb je opeens last van geurende oksels!

 

  1. 3.     Moeten we vooral letten of er aluminium in deo’s zit bij het uitzoeken van een veilige deo?

Nee

Andere minder huidvriendelijke stoffen die veel gebruikt worden in deo’s zijn propylene glycol, DEA/TEA’s, parabenen en triclosan. Meer over deze ingredienten op: http://www.naturalcosmeticnews.com/toxic-products/dangerous-chemicals-in-deodorant-antiperspirant-a-detailed-review-of-the-chemicals-research-avoidance-tips/