Feiten & fabels over deo ingredienten

 

We zijn minder deo gaan gebruiken, omdat we de ingredienten niet helemaal vertrouwen. Hoe zit het nu precies met die ingredienten? Is alumunium in deo schadelijk of niet? Wat doet een anti perspirant met je okselgeur op lange termijn? In deze blog antwoorden op deze vragen+ andere interessante deo weetjes.  

Feiten of fabels?

  1. Aluminium componenten in deo's verhogen de kans op borstkanker.
  2. Zorgen aluminiumzouten in antiperspirants voor minder... of juist voor meer geur?
  3. Een natuurlijke deo is meteen effectief als je overstapt van een deo met aluminium.
  4. Ook als je niet veel last hebt van een zweetgeur is deo gebruiken verstandig
  5. Let je bij de keuze van een veilige deo vooral op aluminium ingrediënten?
  6. Sodium bicarbonaat in (natuurlijke) deo's werkt voor iedereen

Verhoogt aluminium in deo's de kans op borstkanker?

Dit is niet bewezen. Het vermoeden bestaat wel. Aluminium bestanddelen zorgen er wel voor dat je natuurlijke zweetafscheidingsproces geblokkeerd wordt. Met een huidirriterende stof. Daardoor kunen natuurlijke ontstekingsremmers die in transpiratie zitten hun werk niet meer doen. Liever niet gebruiken dus!

Zijn alle aluminium bestanddelen schadelijk?

Nee! Er is een verschil tussen verschillende aluminiumzouten. 

  • Alumnium chloorhydraat of aluminium chloride is het ingredient in deo's/anti perspirants die de zweetproductie onderdrukken, door de zweetklieren te blokkeren.
  • Aluminium lactaat is een lichaamseigen stof die de zuurgraad van de huid plaatselijk aanpast, zodat de bacterien die zweetgeur veroorzaken minder goed hun werk kunnen doen. Aluminium lactaat ontstaat bij de fermentatie van suiker.

Is opname van aluminium door de huid kankerverwekkend?

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat aluminium door de huid opgenomen kan worden en verandering in de oestrogeen receptoren van borstcellen kunnen veroorzaken. Omdat oestrogeen de groei van kankercellen in de borst kan stimuleren denken een aantal wetenschappers dat aluminium in anti perspiranten een risico factor vormen voor het ontstaan van borstkanker. Tot nu toe is uit onderzoek naar de hoeveelheid aluminium in borstweefsel en de absorptie van aluminium door de huid geen duidelijk verband met borstkanker gebleken.

Aluminium chloride is dus veilig?

Nee! Aluminium chloride is een huidirriterende stof. En sluit de zweetklieren af. Daardoor blokkeer je een natuurlijk lichaamsproces. Dat er niet voor niets is! Zweet zorgt dat ons lichaam afkoelt als het te warm wordt. En bevat stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben. Neem je deze ontstekingsremmende stoffen weg. Met een stof die bovendien huidirriterend is, dan ben je extra vatbaar voor ontstekingen. 

Zorgt aluminium in deo's voor minder of juist meer geur?

Het klinkt misschien raar, maar ze zorgen juist voor meer geur.... Als je dagelijks antiperspirant deo gebruikt en je stopt er opeens mee. dan is de kans groot dat je meer gaat ruiken. En je zweetgeur ook nog eens zuurder wordt. Dit komt omdat de stoffen in antiperspirants je natuurlijk lichaamsproces een hele tijd geblokkeerd hebben.

Bij dageljks gebruik van antiperspiranten blijft de bacterie huishouding onder je oksels redelijk stabiel. Stop je echter met het gebruik ervan dan ontstaat een enorme boost in de groei van het aantal okselbacterien. Vooral de minder aangename zweetgeur veroorzakende bacterien kolonie maakt een enorme groeispurt door.

Ook bestaat het vermoeden dat de aluminiumzouten in antiperspirants meer invloed hebben op je okselbacterien die geen geur veroorzaken dan op de geur veroorzakende. 

Is een natuurlijke deo meteen effectief?

Lang niet altijd! Stap je over op een pure deo van een deo met aluminiumzouten en andere minder fijne ingredienten voor je huid, dan kan je in het begin juist vaker moeten 'smeren'. Omdat je natuurlijke zweetafscheidingsproces niet langer geblokkeerd wordt moet je huid afvalstoffen kwijt die opgehoopt zaten (ontgiften). En opnieuw in balans komen. Bijvoorbeeld de MiEssence, OHM en Loveli deo's hebben een basische werking (ze ontzuren). Dit helpt het negatieve effect van overmatige geur na het stoppen met anti perspirants deels tegen te gaan. Bij veel mensen die overstappen werkt dit meteen. Maar het kan ook zijn dat je een aantal dagen of weken extra moet smeren totdat je huid ontgift is. 

Is deo gebruiken verstandig, als je  weinig of geen zweetgeur hebt?

In ieder geval niet als je synthetische deo's gebruikt. Deze hebben een grote invloed op de bacterie huishouding onder je oksels. Met een beetje pech vermeerderen de geurende zich als je even niets gebruikt. Maar ook pure deo's hoef je niet als voorzorg te gebruiken als je geen last hebt van een vervelende zweetgeur. 

Gaat het bij de keuze van een veilige deo alleen om aluminium?

Nee, helaas worden er nog meer minder fijne ingredienten in deo's gestopt. Andere minder huidvriendelijke ingredienten die veel gebruikt worden in deo's zijn propylene glycol, DEA/TEA's, parabenen en triclosan. Meer over deze ingredienten lees je via volgende link: http://www.naturalcosmeticnews.com/toxic-products/dangerous-chemicals-in-deodorant-antiperspirant-a-detailed-review-of-the-chemicals-research-avoidance-tips/ 

Sodium bicarbonaat in (natuurlijke) deo's werkt voor iedereen

Voor de meeste mensen wel, maar voor een aantal helaas niet. Sodium bicarbonaat is een eeuwenoud middeltje om kwalijke geurtjes tegen te gaan. En is de basis van vele pure deo's. Het werkt ontzurend. Wat voor veel van ons geen kwaad kan, omdat onze lichamen vaak behoorlijk verzuurd zijn. Een aantal mensen reageert echter op de stof, krijgt een ruwe, schrale huid. . Mogelijk heeft dit te maken met de zuurgraad van je huid. Een oplossing in pure deo's op basis van sodiumbicarbonaat is dit te mengen met andere ingredienten. 

En voor de mensen die echt niet tegen sodiumbicarbonaat kunnen zijn er tegenwoordig deo's op basis van magnesium chloride of hydroxide. En ingredienten als zink oxide (tegen hormoon zweet geurtjes) of zeoliet (ontgift). Zoals de OHM Creme deo of MiEssence Magnesium Milk deo.

*Bronnen: naturalcosmeticsnews.com, natuurlijke-huidverzorging.blogspot.nl, PubMed, drArmpit.com