Waarom schuimende shampoo niet nodig is

Waarom schuim in shampoo niet nodig is

In shampoo reclames zien we modellen met prachtig haar. Dit wassend met een geweldige hoeveelheid schuim. Schuim lijkt dus nodig om schoon, gezond en glanzend haar te krijgen. Maar is dit echt zo?

Pure shampoo's schuimen vaak minder sterk. Wassen ze dan wel schoon? Dat is een vraag die we veel krijgen. Tijd voor een blog. 

Schuim in shampoo

De meeste shampoo's bevatten SLS of SLES, Sodium Lauryl of Laureth Sulfaat . Dit is een zogenaamde oppervlakte actieve stof die vuil aan zich bindt en afvoert. En een geweldige hoeveelheid schuim geeft. Alleen wast het met het vuil, teveel talg van je hoofdhuid af. Deze is juist nodig is om je hoofdhuid en haar te beschermen. Je hoofdhuid en haar drogen uit.

Of wordt juist vet, omdat je hoofdhuid meer talg gaat produceren omdat deze droog en geirriteerd raakt. Kans is groot dat je je haar dan alleen maar vaker gaat wassen. En je haar en hoofdhuid nog verder beschadigd raken.

Een valere haarkleur en pluizend haar zijn ook gevolgen van gebruik van sulfaten in shampoo.

SLS en SLES zijn ook huid irritanten. Omdat het in zoveel schuimende producten zit, is de kans niet gering dat je op termijn op SLS of SLES reageert. SLES is milder dan SLS. 

Daarnaast kunnen SLS en SLES inwendig schade aan je organen aanrichten. En zijn niet goed voor het milieu. 

SLS, SLES vind je ook vaak in tandpasta, bad- of doucheschuim en andere schuimende cosmetica producten.

Zijn andere sulfaten oke?

Andere sulfaten die je regelmatig in shampoo tegenkomt en beter kunt vermijden zijn o.a. Ammoniun Lauryl of Laureth Sulfate. Ze hebben dezelfde effecten als SLS en SLES.

Sulfosuccinaten zijn mildere sulfaten, maar ook die drogen hoofdhuid en haar uit. 

Cocamidapropyl betaine als alternatief?

Cocamidapropyl betaine werd een tijdlang als het gezonde schuimende alternatief voor SLS of SLES beschouwd. Helaas geeft dit ook vaak irriterende of allergische reacties. Mede omdat het in zoveel producten gebruikt wordt. Dus de kans groot is dat je er regelmatig mee in contact komt.

Heel vaak staat cocomidapropyl op het te vermijden lijstje van klanten die vanwege een allergische reactie op deze stof bij ons naar een shampoo zonder zoeken. In vaktijdschrift Esthe geeft dermatoloog dr. Meelad Habib [1] aan "Veelvoorkomende contactallergenen op handen zijn nikkel, conserveermiddelen, parfum, cobalt, cocamidapropyl betaine, ....". (in dit geval op de handen, omdat het om een handen artikel ging, maar voor je hoofdhuid geldt hetzelfde). 

DEA's

Niet om schoon te wassen, maar puur om een product te laten schuimen en shampoo makkelijker over je haar te kunnen verdelen worden Cocamide Dea en Lauramide Dea aan shampoo's toegevoegd. Beide zijn afgeleiden van kokosnoot olie, dat klinkt heel veilig. Alleen is het dat niet. Het zijn irriterende stoffen, die net als de sulfaten je hoofdhuid en haar kunnen uitdrogen.

Natuurlijke schuimmiddelen

Gelukkig bestaan ze, schuimmiddelen die overtollig talg, dode huidcellen, stylingproducten, stof en vuil van je hoofdhuid en uit je haar verwijderen, maar deze niet uitdrogen. En normaliter niet irriteren.  

Veel gebruikers van een goede natuurlijke shampoo geven aan dat het haar zachter aanvoelt, voller en glanzender oogt en minder pluist.  En hoofdhuid problemen als schilfers, eczeem, roodheid en jeuk verleden tijd zijn. 

Zeepnoot - Sapindus

Het meest natuurlijke schuimmiddel wat in shampoo's gebruikt wordt. Extract van de zeepnoot schil geeft een natuurlijk reinigend zeep en zorgt voor schuim. Door het hoge gehalte aan saponinen wordt het schuim gegenereerd. 

Zit in de Lemongrass shampoo van MasNewen.

Sodium Cocoate, Sodium Olivate, Sodium shea butterate

Verzeepte kokos-, olijfolie en karite boter. Vind je in Werfzeeps shampoo zeep bars. Reinigen mild maar grondig en geven een mild schuim. 

Disodium Cocoyl Glutamate 

Huideigen ingredient. Zeer mild voor de huid. Reinigt en geeft zacht schuim. Afgeleide van het eiwit glutaminezuur en kokosolie.

dr Hauschka en SkinIdent shampoo bevatten dit ingredient.

Decyl Glucoside 

Een van de mildste 'afgeleide' reinigers. Wordt goed verdragen door de huid. Gemaakt van glucose en een plantaardige 'vette' alcohol (zachte alcohol, niet huid irriterend).

Wordt gebruikt in de shampoo van Saar Soleares en dr Hauschka.

Coco-Glucoside

Een reiniger gemaakt van kokosolie vetzuren alcohol en glucose. Stimuleert schuimvorming door lucht in een vloeistof op te sluiten. Zeer mild voor de huid.

O.a. in dr Hauschka shampoo.

Sodium Cocoyl Sarcosinate

Reinigt en kan schuim geven. Een afgeleide van van sarcosine, met vetzuur. Sarcosine is een lichaamseigen eiwit is dat ook in planten en fruit voorkomt. 

Sodium Cocoyl Isethionate

Is een afgeleide van vetzuur uit kokosnoot en een vetzuur uit algen. Geef een dik cremig schuim.

Haar was tips

  • Heel vaak je haar wassen is over het algemeen niet nodig. Kappers raden het zelfs af! In niet natuurlijke shampoo's zitten naast schuimmiddelen vaak andere huidirriterende of uitdrogende ingredienten, die de talg productie van je hoofdhuid verstoren. Natuurlijke shampoo's balanceren de talg productie van je huid. Vaak merk je dat het minder nodig wordt om je haar vaak te wassen.
  • Dik haar houdt vocht beter vast, waardoor het minder snel uitdroogt en er gezonder uitziet. Dun, fijn haar oogt sneller vet door ophoping van haarproducten. De meeste mensen wassen het daarom wat vaker. Probeer maximaal om de dag te wassen. Liefst minder.
  • Wel je haar vanaf je hoofdhuid goed door borstelen. Zodat je het talg van je hoofdhuid goed verdeelt. 
  • 'Oer' kappers raden aan je haar een oliemasker te geven. En deze uit te wassen met shampoo. Voor optimale haarverzorging. Dit is een Ayurvedische gewoonte. 
  • Als je wast (en niet te vaak wast), was per wasbeurt je haar twee keer is het advies van kappers. In ieder geval als je regelmatig stylingproducten of droogshampoo gebruikt. De eerste keer shampoo wast restjes stylingproducten of droogshampoo weg en zet de haarschubben open. De tweede keer shampoo zorgt dat haar en hoofdhuid echt gereinigd worden en de verzorgende ingredienten in de shampoo hun werk doen. 
  • Masseer shampoo in je hoofdhuid. Wrijf niet, dan beschadig je je haar.
  • Gebruik geen heet water bij het haarwassen. Dit droogt je huid meer uit. 
  • Dep je haar droog in plaats van het droog te wrijven. Dat voorkomt beschadiging en pluis.